Erbil, Irak

Bezoek aan de Citadel in Erbil, de oudste continu bewoonde ter wereld.

"In Nederland ben ik werkzaam als één van de 2 inkopers die de KMar heeft. Normaal doe ik dit vanuit Staf CKMar in Utrecht. Nu ben ik vanuit de inkooppool Defensie uitgezonden met de Capacity Building Mission Iraq, rotatie 15 op Erbil International Airport. Ik werk op het Multinational Camp Stephan, een kamp dat gerund wordt door Duitsland en waar Nederland zijn eigen deel heeft met uiteraard een Dutch Corner.

De Capacity Building Mission Iraq wordt gevuld door een trainingsteam (Mariniers) en het National Support Element (NSE). Het trainingsteam geeft samen met de Engelsen trainingen aan de Peshmerga op het Manila Training Centre (MTC). Dat trainingscentrum ligt op circa 230 kilometer van Erbil.

Ik ben werkzaam binnen het NSE als Missie 8/inkoper. Het is mijn 5e uitzending, waarvan de 3e als inkoper. Voorbeelden van enkele zaken die in Irak ingekocht zijn: inhuurvoertuigen, ongediertebestrijding, een waterpompinstallatie, een drone en telefoonkaarten.

Uitzicht op de training area in Manila, met de toiletgebouwen en de fitnesstent.

Als inkoper ben ik niet alleen verantwoordelijk voor alle lokale inkoop, maar ook voor de contracten voor de Nederlanders in Erbil, Bagdad en het trainingscentrum. De Engelsen zijn verantwoordelijk voor het trainingscentrum, maar omdat zij geen inkoopcapaciteit hebben in de regio, verzorg ik ook hun inkoop. Als tegenprestatie kunnen we dan gebruikmaken van hun geniecapaciteit voor inspecties en dergelijke. Tijdens mijn rotatie is de missie verlengd, en moesten dus alle contracten verlengd of opnieuw afgesloten worden. Dat was veel, maar dankbaar werk.

Ik vervul ook de functie van ‘missie 8’.  Dat houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de financiële afhandeling van de missie, zoals verrekeningen met Amerika voor de kosten die wij als Nederlanders maken op hun bases in Irak en Koeweit. Als missie 8 fungeer je als ogen en oren voor de Directie Operaties (DOPS) J8 in Den Haag. Als inkoper en J8 heb ik te maken met een hoop internationale spelers en lokale leveranciers. Dat maakt het een dynamische en uitdagende missie.

Uitzicht op de skyline van Erbil vanaf het slaapgebouw.

Ondanks dat het verlengen van de contracten en de J8-functie veel tijd kostte, geldt ook hier dat hard werken ook hard ontspannen betekent. Door de uitzendperiode hebben we de feestdagen ver van huis doorgebracht. Een aparte ervaring, ook voor het thuisfront. Gelukkig was Sinterklaas ons niet vergeten en konden we oud-Hollands gourmetten met kerst. Tijdens oud en nieuw was er een pubquiz (uiteraard gewonnen :-)) en staken de Koerden in Erbil het vuurwerk voor ons af. Op nieuwjaarsdag was er, uiteraard, een Nieuwjaarsduik met snert en de welbekende oranje muts.

Samen met de kassier, sergeant-majoor Patrick.

Tijdens het schrijven van dit artikel is de situatie in Irak behoorlijk veranderd en hebben we te maken met een strengere dresscode. Vanwege de Iraanse raketbeschieting op onder andere de omgeving van Erbil hebben we bijvoorbeeld het grootste gedeelte van de nacht in de bunker gezeten. Inmiddels zit mijn missie er bijna op en als jullie dit lezen ben ik bijna thuis. Hoe het hier verder afloopt, is iets dat de tijd zal leren."

Oliebollen maken in de Dutch corner.

Kapitein Eric
Contracting Officer / Acting Mission 8
Erbil, Koerdistan Autonome regio, Irak