Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de ‘nieuwsflits van de maand’. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Nieuwjaarsontvangsten Koning en Koningin

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima hielden de traditionele Nieuwjaarsontvangst voor Nederlandse genodigden, buitenlandse diplomaten en vertegenwoordigers van in Nederland gevestigde internationale organisaties. De recepties vinden plaats in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Aan de deur van het paleis staat een dubbelpost van de Marechaussee opgesteld.

Bron: Koninklijk Huis
Foto: ANP

Meer inklimmers ontdekt die via Nederlandse haven illegaal naar Engeland wilden

Het aantal mensen dat in een vrachtwagen of busje wordt gevonden om illegaal naar Engeland te reizen blijft stijgen. In 2019 werden in onze havens ongeveer 910 inklimmers ontdekt, blijkt uit nieuwe cijfers. In 2018 waren het er 860. De cijfers komen van het ministerie van justitie en veiligheid en zijn aangeleverd door de Koninklijke Marechaussee.

Marechaussee rolt mensensmokkelnetwerk op

Bij een onderzoek naar een groot mensensmokkelnetwerk zijn 4 mannen aangehouden. De mannen werden opgepakt na een onderzoek door de Koninklijke Marechaussee in samenwerking met de Franse autoriteiten. De mannen zouden betrokken zijn bij een organisatie die, volgens de Franse politie, ongeveer 700 personen, in koelwagens of boten heeft overgezet naar Engeland. De woningen van alle 4 de verdachten zijn na hun aanhouding doorzocht. Bij de doorzoekingen werden meerdere illegale vreemdelingen aangetroffen.

Schipholmedewerkers aangehouden voor drugssmokkel

2 medewerkers van een bedrijf op Schiphol zijn aangehouden op verdenking van de smokkel van 102 kilo cocaïne. Toen de 2 verdachten werden aangehouden zijn hun woningen doorzocht. Daarbij zijn volgens de Marechaussee onder meer 2 voertuigen en een groot aantal luxegoederen in beslag genomen, waaronder tientallen tassen van de merken Gucci, Louis Vuitton en Chanel.

Lichaamsdelen in koffer aangetroffen

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol onderzoek gedaan naar een koffer met daarin lichaamsdelen. De koffer werd aangetroffen in een hangaar en was vermoedelijk bestemd voor medisch gebruik. Het ging om een 'verdwaalde koffer' met daarin lichaamsdelen die bestemd waren voor de medische wetenschap. De Marechaussee is erbij gehaald om onderzoek te doen en uit te sluiten dat het om een misdrijf ging.

Diefstal voor € 3 miljoen aan elektronica op Schiphol

3 mannen hebben afgelopen zomer voor 3 miljoen aan elektronica gestolen uit een loods op Schiphol. Met behulp van 2 vrachtwagens en een elektrische palletwagen laadden ze een grote hoeveelheid dure elektronica in. Behalve telefoons van het merk Motorola werden ook veel artikelen van het merk DJI, zoals drones en actioncams gestolen. In totaal zijn er zo’n 40 pallets meegenomen. Een van de mannen is aangehouden, naar de andere daders wordt nog gezocht. De Koninklijke Marechaussee vermoedt dat de daders mogelijk over informatie van binnenuit beschikten.

Tjech aangehouden voor mensensmokkel

De Marechaussee heeft met hulp van de Duitse politie een 54-jarige man uit Tsjechië aangehouden voor mensensmokkel. De man had 2 passagiers bij zich, die geen identiteitsbewijs bij zich hadden. Agenten van het Grensoverschrijdende Politieteam, een samenwerking tussen de Nederlandse Marechaussee en Duitse Bundespolizei, verrichtten de aanhouding voor mensensmokkel.

Drie mannen aangehouden voor verboden wapenbezit

De Koninklijke Marechaussee heeft bij een controle langs de A1 bij Oldenzaal 3 mannen opgepakt. Ze worden verdacht van verboden wapenbezit. De Koninklijke Marechaussee controleerde de auto waar de 3 mannen inzaten. Hierop vond de Marechaussee een gasdrukpistool en hield de mannen aan. Ook werd in de auto een priem gevonden.

Oekraïner opgepakt voor mishandeling dochtertje

Een 47-jarige man uit Oekraïne is op Schiphol aangehouden door de Marechaussee. De man zou zijn 3-jarige dochtertje aan boord van een vliegtuig hebben mishandeld. De crew van het vliegtuig en omstanders hadden direct al ingegrepen. De vader is bij aankomst op Schiphol door de Marechaussee aangehouden voor verder onderzoek. Het 3-jarige kind is aan de Raad voor de Kinderbescherming overgedragen.