06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

Agenda van de commandant

6 eilanden in 10 dagen

Wat houdt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, allemaal bezig? Een keer per maand kijkt KMarMagazine met hem mee. Deze maand: een bezoek aan het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden.  

Ook op de Caribische eilanden is de agenda van CKMar overvol: 6 eilanden in 10 dagen. Halverwege de reis, tijdens een bezoek aan Sint Eustatius, praat CKMar ons bij. De bezoeken aan Sint Maarten en Saba waren al achter de rug, en Curaçao, Bonaire en Aruba stonden nog op de planning.

Luitenant-generaal Hans Leijtens:

“Het doel van mijn bezoek is 3-ledig: ik wil de collega’ s spreken die vanuit Nederland hier geplaatst zijn en de lokale mensen die voor ons werken. Daarnaast spreek ik met alle autoriteiten voor wie we hier werken, zoals het Openbaar Ministerie, de politie en de premiers. En als laatste ga ik bij de brigades langs om onze taken op de eilanden te bespreken. Het is belangrijk om onze inzet constant te evalueren. Ik laat me dus door veel mensen informeren.

De professionaliteit en het enthousiasme van de collega’s is iets wat me opvalt; ze zijn verknocht geraakt aan de regio. Ze moeten met weinigen de klus klaren en hun weg vinden in de lokale cultuur. Er wordt dus veel van hen gevraagd: het werk vereist vakmanschap en flexibiliteit, en dat leveren ze. Een plaatsing is geen uitzending, maar het heeft veel overeenkomsten, zoals samenwerken in een hecht team, ver van huis.

Samen met onze ketenpartners en opdrachtgevers blijven we voortdurend zoeken naar de beste manier waarop de KMar wordt ingezet. Het is daarom belangrijk om in gesprek te blijven. Op de eilanden hebben de autoriteiten te maken met zaken als roofovervallen, liquidaties, drugshandel en huiselijk geweld. Terwijl wij ons als KMar vooral richten op mensenhandel, mensensmokkel en grensbewaking. Wat heeft prioriteit? Ook dat is een onderwerp van gesprek.

Reacties die ik krijg is dat men blij is met onze inzet, zowel kwantitatief – in de zin van extra handjes – als kwalitatief. Ik heb meerdere malen de vraag gehoord: “Kunnen we meer KMar krijgen?” Hieruit blijkt dat men onze inzet waardeert. Met mijn bezoek wil ik ook onze betrokkenheid vanuit Nederland laten zien. Daarnaast wil ik verwachtingen managen en nieuwe kennis en ideeën opdoen. Ik ben nog maar halverwege, maar ik kan nu al zeggen dat het bezoek aan dit prachtige deel van ons Koninkrijk is geslaagd.”  

Gezaghebber Jonathan Johnson van Saba:

“Ik ben sinds 2008 gezaghebber van Saba en ken Leijtens al langere tijd. Ik heb onder meer met hem samengewerkt in de nasleep van orkaan Irma (2017). Het is prettig om zaken te doen met een bekend gezicht. Dat houdt de lijntjes kort.
De KMar doet de grensbewaking op het eiland en ondersteunt de politie bij haar taken. Ons kleine eiland met zo’n 2.000 inwoners telt 3 marechaussees voor de grensbewaking en 3 voor de politietaak. Met de beperkte capaciteit die er is, proberen we out of the box na te denken over nieuwe manieren van inzet, om zo efficiënt mogelijk met de bestaande bezetting om te gaan.
De KMar heeft een goede naam op het eiland. Mensen durven met hun verhaal naar de KMar te stappen, waaruit blijkt dat er vertrouwen is vanuit de bevolking. Zaken waar we hier op het eiland mee te maken hebben zijn de import van drugs, openlijke geweldpleging en huiselijk geweld. Deze zorgpunten zijn ter tafel gekomen, net als het belang hierbij van samenwerking met ketenpartners. Het voordeel van een bezoek is dat de generaal zaken met eigen ogen kan zien. Dat draagt bij aan het begrip.
Als laatste hebben we het nog over een groot project gehad. We zijn bezig met het realiseren van een nieuwe haven. Dat heeft ook gevolgen voor de KMar, want die krijgt daar een nieuwe post. Het project staat nu nog in de kinderschoenen, maar moet over enkele jaren klaar zijn. Kortom, onderwerpen genoeg.”     

Tekst: ritmeester Henny de Boer | Foto’s: CKMar