Athene, Griekenland

"Mijn naam is Chris, ik ben 48 jaar, adjudant en normaliter werkzaam op de brigade Grensbewaking op Schiphol. Sinds 21 april 2019 ben ik namens de KMar als liaison officer geplaatst op de luchthaven van Athene. 

Links: Op Eleftherios Venizelos, de internationale luchthaven van Athene. || Rechts: Pre-boarding check op de vlucht naar Eindhoven Airport.

Ik neem deel aan een pilotproject van een half jaar, waarbij ik de Griekse autoriteiten ondersteun in de bestrijding van documentfraude op vluchten naar Nederland. Doel van dit project is het aanhalen van de internationale samenwerking, het tegengaan van illegale migratiestromen naar Nederland en het verkrijgen van een betere intelligence-positie.

Mijn rol is het adviseren van luchtvaartmaatschappijen en het bieden van ondersteuning aan de Griekse collega’s bij zaken die verband houden met illegale migratie, valse documenten en grensoverschrijdende criminaliteit.

De meeste migranten die via land of zee de oversteek vanuit Turkije naar Griekenland maken, belanden uiteindelijk in Athene als tussenstation. Vanuit hier probeert de meerderheid met een vals document of als imposter* naar Noordwest-Europa door te reizen. Zo ook, dagelijks, velen naar Nederland. 

* Een imposter is iemand die een document gebruikt dat niet van hem of haar is. Hij of zij doet zich dus voor als een ander. Er is dus geen gelijkenis (look-a-like).

Links: uitzicht op de Acropolis en het Monastiráki Plein. || Rechts: Het eiland Hydra, 1 uur varen vanaf Pireaus. Het enige eiland in Griekenland waar geen motorvoertuigen zijn toegestaan. Verplaatsing en vervoer gebeurt op ezels.

Ik werk nauw samen met de Griekse autoriteiten en deze samenwerking verloopt uitstekend. Mijn Griekse achtergrond en kennis van taal en cultuur spelen hierin een belangrijke rol: er gaan net wat andere deuren voor me open. 

Op de luchthaven van Athene zijn er ook liaison officers uit andere landen gestationeerd: 5 Duitsers, 2 Zwitsers, een Oostenrijker en een Fransman. Op basis van onze goede en professionele relatie binnen en buiten het werk wisselen we volop kennis en kunde uit.

Verder bezoek ik wekelijks de Nederlandse ambassade om mijn rapportage op te maken. Ook daar is de samenwerking, gastvrijheid en ondersteuning voortreffelijk.

Links: In mijn woonplaats Porto Rafti, genieten van het zicht. || Rechts: Op de top van de Acropolis.

Buiten de soms hectische werkdagen om is er voor mij nog voldoende ruimte om te genieten van Griekenland. Als Nederlandse Griek voel ik me hier dan ook als een vis in het Griekse water. Vooral nu in de zomer is het in het kleine kustplaatje Porto Rafti genieten van zee, weer, eten en drinken. Dat is hét levensmotto van een Griek.

Tot slot: ik voel me zeer vereerd om namens de KMar in Griekenland werkzaamheden uit te voeren. Aan het eind van de rit hoop ik dan ook namens de Marechaussee een prima ambassadeur te zijn geweest."

Efgaristo poli (= bedankt),

Adjudant Chris