'Een vast contract is een hele opluchting'
De KMar heeft voor het eerst 2 mensen in vaste dienst genomen in het kader van de zogeheten Banenafspraak. Deze afspraak houdt in dat kabinet en werkgevers banen realiseren voor mensen met een ziekte of handicap. Eerst werden de 2 op tijdelijke basis ingehuurd, maar al snel bleken ze van grote toegevoegde waarde en wilde de KMar hen behouden. In KMarMagazine doen de 2 nieuwe vaste werknemers, David van Kuijen en Joke Bijleveld, hun verhaal.
David van Kuijen is sinds begin dit jaar in vaste dienst bij de KMar, na een proeftijd van een jaar. Bij de afdeling P&O heeft hij onder meer medailles en oorkondes onder zijn hoede. Ook helpt hij collega’s met Excel en verwerkt hij post. Van Kuijen is doof door een hersenvliesontsteking die hij als baby opliep. Ook kampt hij met evenwichtsproblemen en een pijnlijke rug.
Van Kuijen is 11 jaar gedetacheerd geweest via Sociaal Werkbedrijf DSW Rijswijk voor allerlei werkzaamheden, tot hij bij de KMar kwam. “Het bevalt hier heel goed, ik ben blij met een vast contract, het is een hele opluchting. Ik kan hier veel leren, vind het werk interessant en voel me goed gemotiveerd. Het is hier leuk en we maken ook grapjes met elkaar.”
Van Kuijen communiceert met collega’s via gebaren, briefjes, de pc, Skype of liplezen. Ook kunnen collega’s gebaren opzoeken in een gebarenboek. De meesten hebben die voor koffie en thee inmiddels onder de knie, lacht hij. Via uitkeringsinstantie UWV kan hij zowel privé als zakelijk doventolken inzetten voor bijvoorbeeld vergaderingen of cursussen. Daarnaast heeft hij het apparaatje SpeakSee aangevraagd dat spraak in tekst kan omzetten en vice versa, voor een nog soepelere communicatie met collega’s.
Banenafspraak
Kabinet en werkgevers hebben afgesproken dat ze banen gaan creëren voor mensen met een sociale, fysieke en psychische beperking die hierdoor een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Werkgevers moeten tot 2026 in totaal 125.000 banen realiseren. Deze afspraak heet de Banenafspraak. Iemand met de ‘Indicatie Banenafspraak’ wordt opgenomen in een register waaruit werkgevers kunnen putten. Voor werkgevers is het financieel aantrekkelijk gemaakt om mensen uit deze poule in dienst te nemen.
Voor meer informatie over de Banenafspraak binnen Defensie of voor ondersteuning bij het aanstellen van een kandidaat uit de doelgroep: https://dwrd.mindef.nl/sites/SWR002332/WBa/_layouts/15/start.aspx#/SitePages/Introductiepagina.aspx (intranet) of e-mail naar banenafspraak@mindef.nl.
Joke Bijleveld raakte in 2011 haar vaste baan kwijt bij de redactie van het ANWB-blad Autokampioen door een reorganisatie. Mede door een relatiebreuk kwam ze ook nog eens in de bijstand terecht. Ze verstuurde honderden sollicitaties, maar dat mocht niet baten. Vanwege haar leeftijd en een enorm slechte rug kreeg ze de ‘Indicatie Banenafspraak’. Dat is een verklaring voor mensen die er niet slagen het minimumloon te verdienen door ziekte of een handicap.
Via Sociaal Werkbedrijf DSW Rijswijk kwam ze bij de KMar terecht, tot haar grote tevredenheid. “Vanaf dag 1 was het meteen goed”, vertelt Bijleveld. 4 dagen per week verzorgt ze samen met 2 collega’s de administratie rond nieuwe KMar-voertuigen die bij Maaldrift binnenkomen en van daaruit naar de brigades gaan. Na enkele tijdelijke contracten kreeg ze in april het felbegeerde vaste contract. “Ik ben hier super blij mee. Het is een hele opluchting; ik heb nu financiële zekerheid en een normaal salaris. Dat geeft rust. Ik ben niet meer afhankelijk van allerlei instanties. Het contract betekent ook een stukje waardering van de collega’s. En ik draai weer volledig mee in de maatschappij.”
Bijleveld ervaart de werkplek als een warm bad. “Ik had dit veel eerder moeten weten. Ik had wel affiniteit met het leger en militairen, maar om er te solliciteren komt niet in je op. Het is top hier. Veel minder hiërarchisch dan ik had verwacht.” Bijleveld is helemaal op haar plek als autoliefhebber, al moest ze best veel leren. “Al die rangen… maar ik zeg gewoon netjes meneer en mevrouw”, lacht ze.
Overste Jasper Verstappen, hoofd sectie Logistieke Diensten, heeft Van Kuijen en Van Bijleveld beide binnengehaald. Uiteindelijk is Van Kuijen naar P&O gegaan. “David is heel goed in het koppelen van allerlei bestanden op de computer en zijn werktempo ligt hoog doordat hij niet wordt afgeleid. Joke weet veel van voertuigen en is goed met tekst. Bovendien is het goed om hen bij de organisatie te hebben, het verrijkt je in de omgang.”