03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

De 12 mooiste foto’s…

…de Nederlandse Veteranendag in Den Haag

De belangstelling in de Haagse binnenstad voor de Nederlandse Veteranendag was wederom groot, ondanks de hoge temperaturen. Vele duizenden bezoekers kwamen op de 15e editie af als blijk van waardering voor de veteranen en om de bonte stoet van militairen en materieel te aanschouwen. Voor een soepel verloop van de snikhete dag werd op verschillende punten extra water uitgedeeld. Honden en paarden van de KMar liepen ditmaal niet mee vanwege de hitte.

Enthousiast klappen minister Bijleveld en staatssecretaris Visser van Defensie voor het Orkest Koninklijke Marechaussee. (Foto: Herman Zonderland)

Wachtmeesters-1 Pien van Harlingen en Niels Klaver van het Team Motorondersteuning Den Haag leiden het VIP-vervoer letterlijk en figuurlijk in goede banen.

“Geef ze billenkoek!” Op het Malieveld leren kinderen van de Bijstandseenheid KMar hoe ze een lastige demonstrant moeten afvoeren.

Even een baretje rechtzetten in de schaduw. Alles om er piekfijn uit te zien voor het defilé van 2 kilometer door het centrum van Den Haag.

Geboeid kijken de generaals van de verschillende krijgsmachtdelen naar de passerende stoet, onder wie plaatsvervangend commandant KMar generaal-majoor Vincent Egbers (links vooraan). (Foto: Herman Zonderland)

Veteranen van diverse uitzendgebieden zijn vertegenwoordigd bij de Stichting Marechausseecontact, zoals de Sinaï en Joegoslavië. “Deze dag is altijd heel bijzonder”, vindt Stan Klijnhout, de detachementscommandant. “Het is een soort reünie. Ook word je geëerd door het publiek als dank voor het werk dat je hebt geleverd in dienst van de Nederlandse staat.”

De laatste meters op het Malieveld. Dit jaar liep er voor het eerst een peloton mee van het enkele jaren geleden opgerichte Hoog Risico Beveiligingseskadron (HRB), volledig uitgerust.

Het defilé zit erop. Na binnenkomst flink water drinken met deze hitte.

De KMar-politiedienst houdt een oogje in het zeil op het Malieveld. “De sfeer is gemoedelijk, het is een ontspannen dienst”, vertelt wachtmeester-1 Ramon van Koeveringe. “Ik doe dit voor de 5e keer. Er is nog nooit een onvertogen woord gevallen in deze ons-kent-ons-sfeer.”

Verbroedering van oudgedienden van de militaire politiedienst bij een voormalig KMar-voertuig, dat werd gebruikt bij de vredesmacht Stabilization Force (SFOR) in Bosnië en Herzegovina (1996-2004).

Centraal overleg van hulp- en veiligheidsdiensten waarin elk uur de knelpunten worden besproken. Conclusie: er heerst een goede sfeer op het veld, maar door de hitte zijn er zogenoemde ‘onwelwordingen’.

Tekst: ritmeester Henny de Boer | Foto's: Louis Meulstee