08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Achter de schermen

….bij de Nijmeegse Vierdaagse

Voor het eerst in 4 jaar liep er weer een voltallig KMar-detachement mee tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Een team van 9 vrouwen en 16 mannen wist de finish te bereiken. 5 lopers vielen voortijdig af. Loper Quinn noemt de Vierdaagse ‘een feestje’, maar: “Ik dacht de eerste dag wel: waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen?”

‘PUSH! PUSH! PUSH A LITTLE HARDER.’

Zingend klimmen de collega’s van de KMar zij aan zij de helling op. Het is de derde dag van de Vierdaagse. De gezichten: een bonte mix van glimlachen en grimassen. De militairen lopen 4 dagen lang 40 kilometer per dag.

Voor het eerst sinds 2015 doet er weer een officieel detachement van de KMar mee aan de Vierdaagse. In de afgelopen jaren kon er geen volledig detachement gevormd worden vanwege de operationele druk.

Scroll naar beneden en kijk mee hoe het KMar-detachement 7 heuvels op de 3e dag van de Vierdaagse bedwingt.

Tekst: ritmeester Saminna van den Bulk | Foto: sergeant Cinthia Nijssen

Wol en tape

De voeten van de 25-jarige Quinn worden zorgvuldig met wol bedekt en ingetapet op Heumensoord. Het is 4.00 uur. De marechaussee der 1e klasse werkt op de afdeling Bewaken en Beveiligen bij de brigade Veluwe. Hoe zijn eerste keer Vierdaagse bevalt? Best pittig…“Mijn voeten zijn helemaal opgezwollen. Alsof ze elk moment uit mijn kisten kunnen barsten. Ik heb dit denk ik iets onderschat, misschien heb ik ook iets te weinig getraind.”

Toch kan hij er nog om lachen. “Het is een feestje om de tocht te mogen lopen. De collega’s waarmee je loopt te zingen, al het publiek om je heen. Het geeft echt een boost, je voelt je gelijk weer opgeladen. Ik vind het ook bijzonder om hier als militair te lopen. Je bent toch een beetje het visitekaartje van de KMar.”

Uit alle gelederen

Anders dan Quinn is detachementscommandant Wouter (59, links vooraan) een routinier. Hij legt de tocht voor de 15e keer af. “Het is echt een gelegenheidsclub”, vertelt hij over de lopers. “De deelnemers komen uit het hele land, uit alle gelederen van de KMar.” Zelf werkt de reservist bij de brigade Vreemdelingenzaken op Schiphol. “We lopen hier met collega’s uit de logistiek tot mensen van bewaken en beveiligen. Dat maakt het juist leuk. Uiteindelijk doe je het samen.”

Heel even rust

Op speciale rustplekken hebben de militairen een half uur de tijd om te recupereren. Tas af, schoenen uit en de voetjes omhoog.

Krans voor de gevallenen

De Vierdaagse is misschien een festijn, maar er is ook ruimte voor herdenken. In Groesbeek deed het KMar-detachement het Canadian War Cemetry aan, dat langs de Zevenheuvelenweg ligt. De laatste rustplaats voor ruim 2.600 militairen die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het KMar-detachement eerde hen met een krans.

Uit de bubbel

40 kilometer zwoegen richting Heumensoord. Maar het is gelukt. Aan het einde van de middag keren de marechaussees terug op het kamp.

“Als je in een detachement loopt, moet je meer rekening met elkaar houden. Daar staat een grote saamhorigheid tegenover”, zegt Fleur. Met een grote glimlach, ondanks haar wat stramme kuiten en de blaar op haar voeten.

Het is de tweede keer dat de 29-jarige wachtmeester van de brigade Zuid-Holland de Vierdaagse loopt. “Soms zit je er even doorheen. Onderling probeer je elkaar uit die dip of uit die bubbel te halen. Zingen helpt daarbij. Je doet het met z’n allen, stimuleert elkaar. Zo sleep je elkaar erdoorheen. Dat geeft me af en toe wel eens een kippenvelmoment.”

Ondersteuning van de politie

De lopers zijn niet de enigen die zich inzetten. De KMar is op de Vierdaagse ook ruimschoots aanwezig ter ondersteuning van de politie. Met bijvoorbeeld verkeersregelaars op de route, maar de KMar neemt ook de politietaak op kamp Heumensoord voor haar rekening.

“Wij verzorgen de politiedienst op Heumensoord. Van vernielingen tot vermissingen: daar zijn wij voor”, vertelt de 44-jarige opperwachtmeester Roy, locatiecommandant op het militaire kamp. “Wat we vooral tegenkomen zijn mensen die hun telefoon of portemonnee verloren zijn. De waardevolle spullen die hier afgegeven worden slaan we op in kluisjes. De sfeer is heel gemoedelijk. Je ziet ook dat áls er al problemen zijn, de eenheden dit vaak onderling oplossen.”

Tijd om te vieren

Pijnlijke voeten? Geen excuus! Wie terug is op Heumensoord geeft na aankomst nog een showtje weg in de biertent. En dat doet het detachement van de KMar met volle overgave. Een groot internationaal onthaal met applaus is het gevolg. Dag 3 zit er op, tijd om het te vieren. Het felbegeerde vaantje, de gladiolen en het Vierdaagsekruisje zijn binnen handbereik.