07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

KMarKort

Snel en makkelijk contact met de KMar via social media

Sinds 22 juli is de Koninklijke Marechaussee 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor burgervragen via social media. Het Klantcontactcentrum (KCC) beantwoordt vragen op Twitter en Facebook Messenger.

Uiteraard was het al mogelijk om te reageren via social mediakanalen, maar een snelle reactie kon niet altijd worden gegarandeerd. Dat kan nu wel. Een groot deel van de vragen heeft te maken met reizen. Burgers willen bijvoorbeeld weten wat de voorwaarden zijn om te kunnen reizen met een minderjarige of hoe ze aan een nooddocument kunnen komen.

KMar krijgt eigen onderofficiersconferentie

De Nationale Onderofficiers Conferentie, die begin deze maand plaatsvond, leidde tot veel positieve reacties binnen het onderofficierskorps. Onder hen Wapenadjudant KMar, adjudant-onderofficier Bert van Holst. Hij pleitte direct voor een Marechaussee-editie. Die gaat er dit najaar komen. 

De timing kon haast niet beter. Het kersverse onderhandelaarsresultaat over de arbeidsvoorwaarden was een mooie actuele kapstok voor de Nationale Onderofficiers Conferentie. De bijeenkomst kon rekenen op grote belangstelling: liefst 1.500 onderofficieren bespraken het thema 'Samen sterker voor een betere krijgsmacht'. Daarnaast werden zij in het Utrechtse Beatrix Theater bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van personeel, materieel en middelen. 

Namens de Marechaussee waren er ongeveer 150 onderofficieren aanwezig. Volgens Van Holst werd vooral de presentatie van hoofd directeur Personeel en de interactie met collega’s van andere krijgsmachtdelen op prijs gesteld. “Verbinding maken met andere collega’s en ervaringen uitwisselen. Daar is zo’n meeting zeker ook goed voor.”

Orkest KMar op Basel Tattoo Zwitserland

Het Orkest Koninklijke Marechaussee heeft van 12–20 juli namens Nederland opgetreden tijdens de Basel Tattoo in Zwitserland. De Basel Tattoo is het op één na grootste militaire evenement in zijn soort in de wereld na de beroemde Royal Edinburgh Military Tattoo. Op de 12 voorstellingen kwamen tienduizenden toeschouwers af. 

Sinds 2006 brengt de Basel Tattoo de beste en meest spectaculaire militaire muziek en showformaties van over de hele wereld naar de Zwitserse stad. Bands van de beroemdste koninklijke huizen hebben hun sporen al in Basel achtergelaten. En dit jaar was het dus de eer aan het Orkest Koninklijke Marechaussee.

Tijdens deze editie waren er zo’n 1.000 deelnemers uit China, Malta, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Griekenland, Canada, Duitsland, Nederland en Zwitserland. Naast de orkesten waren er ook doedelzakformaties, een taptoekoor en highland dancers. Ook had de beroemde Schotse bagpipe rockband The Red Hot Chilli Pipers meerdere onderdelen in de show.

KMar Veteranendag 2019: 4 oktober

Vrijdag 4 oktober wordt de 20e editie van de Veteranendag Koninklijke Marechaussee georganiseerd. Het thema luidt dit jaar: Missies in voormalig Joegoslavië. De hier gehouden missies krijgen bijzondere aandacht. Net als vorig jaar is de locatie het Theater & Congres Orpheus in Apeldoorn. Aanmelden voor de Veteranendag kan vanaf begin augustus. De (actief dienende) veteranen ontvangen hierover bericht.

Platform voor lotgenoten

Adjudant Renaldo Ishaak heeft onlangs samen met collega's een platform opgericht voor lotgenoten binnen de KMar die behoefte hebben om te praten over heftige gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt tijdens de dienst. Het is een persoonlijk initiatief dat hen - naast de reguliere hulp die de militaire gezondheidszorg biedt - de mogelijkheid geeft om op een andere manier in contact te komen met elkaar.

“Iedereen maakt wel eens iets heftigs mee”, aldus Ishaak. “Denk aan een vuurcontact tijdens een missie of een reanimatie zonder het gewenste resultaat. Allemaal ervaringen die worden geregistreerd in onze hersenen en waar we later last van kunnen krijgen.” Zelf hield hij PTSS over aan een opeenstapeling van gebeurtenissen. Ishaak: “Tijdens mijn PTSS-behandeling merkte ik dat ik iets miste. Ik raakte in gesprek met collega’s die hetzelfde hadden meegemaakt. Dit hielp mij enorm. Ik dacht: misschien zijn er meer die behoefte hebben aan een gesprek met lotgenoten.”

Samen met deze collega’s heeft hij de koppen bij elkaar gestoken. Ishaak: “De vraag was heel simpel: hoe kunnen we er voor elkaar zijn? We kwamen tot de conclusie dat we dat heel simpel samen kunnen oplossen. Gewoon een paar keer per jaar ergens bij elkaar komen, als collega’s onder elkaar. Belangrijkste doel: er zijn voor elkaar. Ook mensen zonder diagnose zijn welkom.”

Op 30 augustus vindt de eerste bijeenkomst plaats. Belangstellenden kunnen zich met hun e-mailadres van Defensie aanmelden via mensachterhetuniform@outlook.com. Ook is het platform te vinden via de besloten Facebook-groep Blue Support.

Hans Leijtens opnieuw commandant Koninklijke Marechaussee

Hans Leijtens is per 2 september de nieuwe Commandant Koninklijke Marechaussee en Gouverneur van de Residentie. In de periode 2012 - 2015 was hij dat ook.

Nu is Leijtens nog voorzitter van de International Board of Auditors for NATO in Brussel. Daarvoor was hij 2 jaar programma-directeur-generaal Wederopbouw Bovenwindse Eilanden en directeur-generaal Belastingdienst. De commando-overdracht is 2 september. 

Defensie en bonden eens over nieuwe arbeidsvoorwaarden

Begin deze maand zijn het ministerie van Defensie en de bonden het eens geworden over een nieuw pakket arbeidsvoorwaarden. Het resultaat is door de bonden positief voorgelegd aan het defensiepersoneel.

Na de afwijzing van een eerder resultaat zijn partijen opnieuw om tafel gegaan. Nadat er meer geld beschikbaar kwam, konden partijen overeenstemming bereiken over een sterk verbeterd pakket aan arbeidsvoorwaarden. 

Leden van de bonden kunnen stemmen over het onderhandelaarsresultaat tot 26 juli 12.00 uur.