05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Een dagje KMarren met...

Eerste luitenant Bert Bruins, Teamleider Grensoverschrijdend Politieteam

Criminaliteit kent geen grenzen. Als iemand dat weet, is het eerste luitenant Bert Bruins wel. Als teamleider van het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) in het Duitse Bad Bentheim heeft hij dagelijks te maken met grensoverschrijdende criminaliteit. “Mensen-, wapen- en drugssmokkel, identiteitsfraude, grote hoeveelheden zwart geld: we zien het allemaal voorbij komen.”

GPT’ers staan 24/7 aan. Alle Augen auf die Strasse, continu speurend naar iedere vorm van criminaliteit. Vanuit het kantoor van de Duitse Bundespolizei worden dag in dag uit patrouilles gereden. Vaak onopvallend in een burgervoertuig. En belangrijk; altijd gemengd, met 1 Duitse en 1 Nederlandse collega in de wagen.

Bruins: “Ik geef leiding aan 20 medewerkers vanuit 5 verschillende diensten: de Koninklijke Marechaussee, Nationale Politie en van Duitse kant de Bundespolizei, Polizei Niedersachsen en Polizei Nordrhein-Westfalen. Ideaal. Door de onderlinge uitwisseling van informatie zijn we een stuk beter in staat grensoverschrijdende criminaliteit een halt toe te roepen.”

En het mag gezegd worden: dat lukt. Meermaals haalde het GPT het nieuws met indrukwekkende vangsten. Begin mei plukte een stel collega’s nog 10 kilo crystal meth uit een voertuig. De straatwaarde? Een bescheiden 1 miljoen euro. O, en alleen vorige week is er al 30 kilo hasj en 4 kilo heroïne à 500.000 euro buitgemaakt. Bruins: “Dat zijn wel momenten waarop wij een klein vreugdedansje met elkaar doen.”

Voor Bruins voelt het als thuiskomen in Bad Bentheim. 5 jaar lang patrouilleerde hij hier zelf. Dat de luitenant het kleurrijke team nu mag leiden, is haast een droom die uitkomt. “Dit is echt het mooiste wat er is. Ik werk graag met jonge mensen en heb hier de ruimte om ook regelmatig mijn gezicht op straat te laten zien. Voor mij wel belangrijk. Ik ben geen bureautijger die de hele dag binnen kan zitten.”

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl.

Tekst: ritmeester Charlotte Snel | Video: sergeant-majoor Henry Westendorp | Montage: Karel Polack