Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de ‘nieuwsflits van de maand’. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Ontsnapping detentiecentrum Rotterdam

Op 25 juli is alarm geslagen in het detentiecentrum aan de Portalabaan in Rotterdam, nadat een vreemdeling was vermist. De inrichting werd direct extra beveiligd door de Marechaussee en is volledig uitgekamd. Of de persoon is gevonden, is niet bekendgemaakt. 
In het detentiecentrum zitten uitgeprocedeerde vreemdelingen, in afwachting van uitzetting naar hun land van herkomst.

Foto: ANP 

Omgekomen parachutist bij vliegveld Teuge blijkt 22-jarige militair

Een 22-jarige militair is omgekomen bij het parachutespringen bij het vliegveld Teuge in Gelderland. Dat bevestigt de Koninklijke Marechaussee. Het ongeluk gebeurde rond 13.00 uur. Het Openbaar Ministerie is begonnen met een onderzoek naar het noodlottige incident. Tot de uitkomst van dat onderzoek worden er geen uitspraken gedaan over de oorzaak.

Leijtens voor tweede keer baas marechaussee

Hans Leijtens is voor een tweede keer benoemd tot commandant van de Koninklijke Marechaussee. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie kan zich niet herinneren dat eerder een krijgsmachtonderdeel 2 keer dezelfde baas heeft gehad.
Leijtens werkt momenteel bij de NAVO. Daarvoor was hij verantwoordelijk voor de wederopbouw van de Bovenwindse Eilanden na de verwoesting door orkaan Irma. Eerder was hij baas van de Belastingdienst. 

Eindhoven Airport korte tijd dicht na dreiging

Op last van Belgische autoriteiten is op Eindhoven Airport onderzoek gedaan door de Koninklijke Marechaussee. De aankomsthal werd daarvoor enige tijd afgesloten. Veel passagiers moesten in hun vliegtuig blijven zitten. Wat er precies is onderzocht en waarom dit gebeurde, willen betrokken instanties niet zeggen. Er zou een melding zijn binnengekomen over een Belgische man die bedreigd werd.

Zo gaat Schiphol met de vakantiedrukte om

"Het klinkt als een inkopper, maar we drukken mensen echt op het hart: neem je identiteitsbewijs mee en controleer of het nog geldig is", zegt Pascal Wolf, brigadecommandant Grensbewaking van de Koninklijke Marechaussee.

Voor de mensen die toch geen of een ongeldig paspoort mee hebben genomen naar de luchthaven heeft Schiphol een oplossing: het noodpaspoort. In totaal geeft de Marechaussee jaarlijks 11.000 noodpaspoorten uit op Schiphol. Landelijk komen daar nog eens 5.000 bij. "Als alles meezit, moet het lukken om dat noodpaspoort binnen een half uur te maken", zegt Wolf.

Bij het inchecken controleert de Marechaussee ook of iemand geen boetes heeft openstaan. Als dat wel het geval is, dient iemand die direct te betalen. "Je kunt bij ons pinnen", lacht Wolf. In totaal inde de Marechaussee vorig jaar 1,4 miljoen euro aan openstaande boetes op Schiphol.

Militair opgepakt voor drugssmokkel op Curaçao

De Marechaussee heeft een Limburgse militair gearresteerd voor drugssmokkel. De 33-jarige man wordt ervan verdacht dat hij cocaïne smokkelde van Curaçao naar Nederland.
De Marechaussee was de militair op het spoor gekomen na een onderzoek naar mogelijke drugssmokkel via de militaire logistieke lijnen. De partij cocaïne werd ontdekt op marinebasis Parera op Curaçao.

Arrestaties voor mensensmokkel en mogelijk schijnhuwelijk

3 mannen van 38, 43 en 48 jaar uit Capelle aan den IJssel en Reeuwijk zijn aangehouden wegens mensensmokkel en het bemiddelen bij een schijnhuwelijk. Uit onderzoek bleek dat de verdachten mensen smokkelden. Dat ging vanuit Syrië en Libië via Italië en Griekenland naar Nederland. Daarbij zijn namaakdocumenten en valse visa gebruikt. Tegen 2 van de 3 verdachten zijn daarnaast aanwijzingen voor het organiseren van een schijnhuwelijk.

Betrapt op Schiphol

De Douane en Koninklijke Marechaussee op Schiphol namen in 2018 906 kilo drugs in beslag die door reizigers naar Nederland werd gesmokkeld. Nieuwe Revue liep een dag met de Douane en de KMar mee. 'Een gemiddelde slikker heeft zo'n € 50.000,- aan coke in zich.'

3FM-dj Rob van de Radio neemt eigen Klimaatmars op

'Hee hee, hoo hoo, de aarde redden doe je zo!’. 3FM-dj Rob Janssen (30) uit Beneden-Leeuwen was absoluut niet te spreken over de tekst die de jongeren die onlangs meeliepen met de landelijke Klimaatmars uitspraken. Daarom komt hij nu met een eigen, muzikale Klimaatmars, opgenomen met het 50-koppig Orkest van de Koninklijke Marechaussee. De Klimaatmars is inmiddels te downloaden op de bekende kanalen als Spotify. De opbrengst gaat haar het Wereld Natuurfonds.

Simba de Leeuw uit Bagdad geland

Simba de Leeuw is geland op vliegveld Maastricht Aachen Airport. Daar is hij opgehaald door medewerkers van de stichting Leeuw, die het dier naar de eigen opvang in Noord-Holland brengen. Het dier gaat nu eerst 30 dagen in quarantaine, aldus Daphne Pels van de stichting Leeuw. 2 marechaussees van de ambassade in Bagdad vonden de zwaar verwaarloosde leeuw op een markt in Bagdad.