07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

KMarKort

Voertuigen met nieuwe striping op de weg

De eerste KMar-voertuigen ‘nieuwe stijl’ zijn op de weg te zien. Vorige maand lieten we al weten dat de wagens van de Koninklijke Marechaussee, net als andere hulpverleningsvoertuigen, in een ander jasje werden gestoken. Alle nieuw aangeschafte voertuigen krijgen nieuwe strepen die beter reflecteren in het donker.

Eind mei werden de eerste 10 nieuwe Volkswagen Amaroks van nieuwe strepen voorzien. Volgende maand volgen 18 Volkswagen Transporters. Meer weten over de verandering? Lees dit artikel in KMarMagazine: https://magazines.defensie.nl/kmarmagazine/2019/04/04_nieuwe_striping_04-2019.

Samenwerking rondom ov-staking wierp vruchten af

Het openbaar vervoer in Nederland lag afgelopen dinsdag volledig plat door een staking. Voor de Koninklijke Marechaussee een uitdaging. Hoe komen passagiers op de luchthavens en hoe komen de aankomende passagiers weg? Vanaf 06.00 uur draaide er daarom een Staf Grootschalig Bijzonder Optreden (SGBO) die alle bijzonderheden rond de staking en de gevolgen daarvan voor de luchthavens, en dus voor de KMar, nauwlettend in de gaten hield.

Samenwerking met partners als Rijkswaterstaat, NS, de luchthavens, Veiligheidsregio’s en Nationale Politie en de voorbereiding richting de reizigers wierp vruchten af. De oproep om vluchten om te boeken en de creativiteit waarmee mensen zelf oplossingen hebben gezocht om van a naar b te komen, hebben gewerkt. De preparatie en inzet van 2 SGBO’s, de samenwerking met de C-OPS en staande organisatie heeft positief bijgedragen aan de uitvoering van de KMar-operaties. “Over de hele dag genomen viel de voorspelde drukte mee en deden zich geen excessen voor”, aldus de Algemeen Commandant. Via deze weg wil de commandant iedereen bedanken voor zijn/ haar inzet op deze dag.

Nieuwe sportfaciliteit BSB

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) is een sportfaciliteit rijker. Half mei opende commandant BSB, Sander Emeis ‘Baan 00’. 

De sportfaciliteit beschikt over een tactische hindernisbaan, een crossfit-box, een omloopbaan en een multifunctioneel veld. 'Baan 00' zal onder meer gebruikt worden door de operator om zijn fysieke gesteldheid aan te laten sluiten bij de praktijk. Daarnaast zal de faciliteit tijdens selecties en opleidingen worden gebruikt.

Verhaal van de Missie

Wat heeft deze missie met je gedaan en hoe ging het thuisfront hiermee om? Tijdens het evenement ‘Het verhaal van de Missie’ luisterden collega’s en hun relaties naar de verhalen van collega’s over hun missie. De dag werd samen met de Nationale Politie georganiseerd door Bureau Buitenland Missies van de KMar. 

PCKMar generaal-majoor Vincent Egbers en politiecommissaris Harro Kras waren aanwezig en openden de dag. In de middag gingen de ongeveer 80 deelnemers met elkaar in gesprek. Als afsluiting werd een gedicht voorgelezen door de dichter Jeroen van Hoek, oud-militair en veteraan. 

Save the date: Nationale Onderofficiers Conferentie (NOOC) 3 juli

Meer geld voor Defensie: wat betekent dat nou concreet, voor personeel, materieel en middelen? Hoe ver zijn we in het weer op sterkte brengen van de krijgsmacht? En welke keuzes maken we voor de komende jaren? Kom 3 juli 2019 naar de Nationale Onderofficiers Conferentie (NOOC) in Jaarbeurs Utrecht, laat je informeren over deze onderwerpen en praat vooral mee. 

Het doel van de dag: 1.500 collega-onderofficieren beeld en geluid geven bij de ontwikkelingen en resultaten op het gebied van 3 onderwerpen: personeel, materieel en cultuur. Tijdens het gezamenlijke programma zullen sprekers hierop ingaan. Daarna zal in een kleiner gezelschap verder worden gesproken. Aanmelden kan via jouw stafadjudant. 

33 aanhoudingen bij grenscontrole

Bij een grote Duits-Nederlandse grenscontrole op woensdag 15 mei zijn 33 personen aangehouden, onder andere voor witwassen en diefstal. Ruim 10.000 personen en zeker 8.000 voertuigen, vaartuigen en treinen zijn gecontroleerd. Op de belangrijke toegangswegen van en naar Nederland, van Groningen tot Aken, moesten alle voertuigen verplicht langs de controle.

De actie werd uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee, Douane, politie en de Duitse autoriteiten. Het doel van de controle is de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit, illegale migratie, mensenhandel en -smokkel, mobiel banditisme en het vergroten van de verkeersveiligheid.

NPO Nieuwsuur besteedde in een uitzending aandacht aan deze controle en aan de samenwerking tussen de Duitse Bundespolizei en de Koninklijke Marechaussee, waarbij de brigadecommandant van de brigade Oostgrens-Midden werd geïnterviewd.