Lourdes, Frankrijk

“Ik ben aalmoezenier Frank Steijger en werk in Den Haag bij de staf van de Marechaussee, maar ook voor de andere onderdelen op het ministerie van Defensie. Ik ben ruim 10 jaar in dienst en heb als geestelijk verzorger bij verschillende onderdelen mogen werken.

Als aalmoezenier help ik burgers en militairen met het zelf beantwoorden van hun (levens)vragen.

Van 17 tot en met 19 mei was de internationale militaire bedevaart in Lourdes. Wij waren daar met bijna 300 pelgrims uit Nederland: veteranen, militairen en hun familie en ruim 60 leerlingen van het OTCKMar en de VeVa-opleiding. 

Lourdes is een plek die we allemaal kennen en waar de oudere Katholieke generatie wel een keer geweest is. Deze bedevaartsplaats in de Franse Pyreneeën sinds 1858, is de plek waar Bernadette gedurende 5 maanden Maria verschijningen kreeg.

Links: Lourdes, de grootste katholieke bedevaartplaats in Frankrijk. || Rechts: OTCKMar-leerlingen in afwachting van de mars naar het heiligdom.

Lourdes is een plek waar uiterste bij elkaar komen; vlak voor het heiligdom is het een kakofonie van winkeltjes en restaurants waar de pelgrims zich volop kunnen vermaken en dingetjes kopen, waarop Maria staat afgebeeld. Eenmaal op het heiligdom zijn de mensen in rust, steken een kaarsje op, tappen wat water om mee naar huis te nemen. Of bidden wat bij de grot waar Maria is verschenen.

Tijdens de 61e militaire bedevaart was het niet anders. Ook in deze bedevaart komen uiterste bij elkaar, oorspronkelijk waren het de militairen die tegen elkaar hadden gevochten in de Tweede Wereldoorlog, die daar samen opliepen om te bidden voor de vrede. Vandaag de dag is het misschien de grote tegenstelling tussen de oude en soms door het leven getekende veteraan en de jonge enthousiaste OTCKMar-leerling die samen oplopen.

Duizenden militairen en veteranen uit verschillende landen kwamen naar de openingsceremonie in de Basiliek van Sint-Pius X.

Maar het is ook de tegenstelling van de 26.000 militairen en veteranen met 17 fanfarekorpsen in de Pius X basiliek tegenover het persoonlijke leed dat elk mens meedraagt.

De aalmoezeniers onder leiding van Tim van Kesteren mogen die dingen bij elkaar brengen en benoemen. Ze mogen vertellen over de geschiedenis, en luisteren naar de verhalen. Ze mogen de vreugde en het verdriet van het leven bij elkaar brengen. En dan is het een voorrecht om aalmoezenier te zijn. Om de verhalen van mensen te horen en te verlichten. Om mensen op weg te helpen weer wat beter met hun eigen geschiedenis om te gaan.” 

Groeten, 
Frank Steijger