Extra handjes meer dan welkom
Na de nodige uren in de schoolbanken, starten de eerste 4 logistieke KMar-officieren met hun nieuwe job. Een primeur; voor het eerst worden deze stoelen gevuld met eigen opgeleide officieren.
Stralende ogen, een brede glimlach. De gemoedstoestand van Frank Bal, laat zich niet lastig raden deze middag in Apeldoorn. “Ja, dit maakt me écht happy”, zegt de initiatiefnemer van de logistieke opleiding voor KMar'ers. Met gepaste trots schuift de kolonel de luitenantssterren op de schouders van ‘zijn jongens’.
Lange adem
2 jaar lang zijn de 4 kersverse marechaussee-officieren door de mangel gehaald. Eerst op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) en aansluitend tijdens de Vaktechnische Opleiding (VTO). Afgelopen weken werd er de nodige ervaring opgedaan op hun toekomstige werkplek; variërend van de brigade Rotterdam tot het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB). “En nu kunnen ze eindelijk alle opgedane kennis in de praktijk gaan brengen”, besluit Bal.
Het was een kwestie van een lange adem voor de volhardende hoofdofficier. 3 jaar geleden plantte hij het eerste zaadje voor de oprichting van een logistieke officiersopleiding binnen de Koninklijke Marechaussee. Wat volgde was ‘een traject met wat geduw en getrek’, máár het eerste resultaat mag er zijn: 4 paar extra logistieke handjes. En die zijn meer dan welkom.
Logistiek
De afdeling Logistiek bij de KMar bestaat uit kort gezegd alles behalve personeel & ICT. Denk aan materieel, infrastructuur, Arbo & Mileu, veiligheid en facilitaire dienstverlening. Komende jaren zullen er stapsgewijs meer nieuwe logistieke officieren worden opgeleid. Interesse? Check de vacature: https://werkenbijdefensie.nl/vacatures/militaire-vacatures/officier-marechaussee-logistiek-hbo-wo-e5688.
Ondergeschoven kindje
Van meerdere kanten klinkt het deze dag in Apeldoorn: logistiek is te lang een ondergeschoven kindje geweest. Veel logistieke functies werden ingevuld door collega’s uit het operationele gebied of van andere krijgsmachtonderdelen. Prima, maar helaas veelal tijdelijke oplossingen. Bal: “Er zat geen logica in. Logistiek is écht een vakgebied. Die professionele piramide moet je goed opbouwen.”
Zijn oplossing; die startersfuncties, de onderkant van de piramide, vullen met eígen vakspecialisten. “Natuurlijk staan we altijd open voor talenten die op andere manier willen instromen, maar ons doel is om op den duur het grootste deel van die professionele kolom met KMar-collega’s te coveren, zodat we niet meer afhankelijk zijn van andere partijen.”
Binnenhengelen
Zo gezegd, zo gedaan. Er werd een vacature geschreven en een opleidingsplan uitgestippeld. Van buitenaf meldden zich gegadigden en binnen de Marechaussee startte Bal ook zijn eigen zoektocht. Profiel: collega’s met minstens een hbo-opleiding op het gebied van bedrijfskunde, logistiek, bestuurskunde of soortgelijks.
Zo werd bijvoorbeeld Bart, een van de nieuwe officieren, aan de haak geslagen. Hij voltooide naast zijn functie als marechausseebeveiliger een hbo-opleiding Bedrijfskunde, maar wist niet zeker of hij hier binnen de KMar iets mee kon. Bal: “En zo zijn er meer. Dat is het: voor je het weet ben je deze, gemotiveerde, mannen en vrouwen kwijt. Dan gaan ze buiten de deur kijken.”
Via een verkorte officiersopleiding aan de KMA en de nieuw ontwikkelde VTO Logistiek van het OTCKMar werden de officieren in 2 jaar tijd klaargestoomd voor een carrière binnen de Marechaussee. Door middel van klik-gesprekken bij verschillende brigades zijn zij uiteindelijk geplaatst op een passend onderdeel. Klaar om hier hun kennis als specialist in te zetten.
Visie
Want, benadrukt Bal nog maar eens: “Logistiek is meer dan alleen containers sjouwen en met heftrucks rijden. Er zit een heel stuk ondersteuning achter. Hiervoor gelden deels weer andere competenties dan voor een operationele officier. Denk aan een stukje plannen, het ontwikkelen van een visie. Ik denk zeker dat deze nieuwe collega’s hier hun steentje in kunnen bijdragen.”
Bart Jansen (30) – doorstromer
“In 2008 kwam ik op als marechausseebeveiliger. Na 2,5 jaar bij de paleisbeveiliging ben ik op verschillende ondersteunende functies beland en dat beviel erg goed. In eigen tijd heb ik mijn hbo Bedrijfskunde gehaald. Enerzijds om mezelf waardevol te maken voor de KMar, maar natuurlijk ook voor mezelf, mocht er binnen de organisatie geen ruimte zijn. Uiteindelijk ben ik zeker blij dat deze functie voorbij kwam. Met het militaire deel van de opleiding was ik natuurlijk al bekend, dus voor mij was vooral de werkstage leerzaam. Ik ga aan de slag bij de HRB, hier word ik hoofd S4. Op termijn wil ik graag met mijn nieuwe collega’s een visie ontwikkelen. Waar gaan we binnen de HRB naartoe op het gebied van logistieke ondersteuning? Ja, ik heb zeker zin om aan de slag te gaan. Lekker weer uit die schoolbanken, aan het werk!”
Robin de Boer (28) – instromer
“Ik kom oorspronkelijk uit de evenementenbranche. Na mijn studie ‘technisch productmanager’ heb ik met verschillende bands door Europa getoerd en voor festivals in het binnen- en buitenland gewerkt. Ik had het absoluut nog naar mijn zin, maar zag mezelf dat niet tot mijn pensioen doen. Defensie trok mij altijd al en zo kwam ik bij de functie voor logistiek officier binnen de Marechaussee terecht. Perfect. De opleiding was… Bijzonder. Je komt als burger even in een totaal andere wereld terecht, maar ik heb echt een supertijd gehad. Ik ga aan de slag als hoofd logistiek bij een brigade van het LTC. Daar verwacht ik in eerste instantie veel te leren en uiteindelijk vanuit mijn achtergrondkennis ook zeker stappen te kunnen maken.”
Commandant in zijn kracht
'Het logistieke proces is voor de meeste commandanten niet helder. Met de komst van de logistieke officieren krijgen de commandanten weer een aanspreekpunt en kan er ondersteuning geboden worden in het logistieke proces. Zo staat de commandant meer in zijn kracht. Binnen het facilitaire en logistieke domein wordt het advies en de ondersteuning soms gemist. De commandant wil graag op de hoogte gehouden worden van processen en lopende aanvragen. Zodat er meer duidelijkheid gegeven kan worden richting het personeel.'
Tekst kader: cluster Communicatie Ceremonieel en Evenementen (CCE)