01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

De 12 mooiste foto’s…

…van de Veiligheidsdag in Almere

Het gevaar ligt op de loer, maar deze keer is de redding wel heel nabij. Op de Landelijke Veiligheidsdag in Almere, die afgelopen zaterdag 50.000 bezoekers trok, klonken voortdurend sirenes en lieten verschillende hulpdiensten hun ‘kunsten’ zien. Ook de Koninklijke Marechaussee was aanwezig ‘om bezoekers te laten zien wat we doen voor de veiligheid van Nederland’, aldus kapitein Gerard van der Spoel, stafofficier Evenementen bij de KMar.  

“We leggen bijvoorbeeld uit dat we onder meer op Schiphol werken, dat de Marechaussee daar de politietaak uitvoert.” Op de voertuigen, wapenuitrusting en demonstraties kwamen veel kinderen af. “Natuurlijk hopen we ze met al dit spektakel warm te maken voor het vak”, zegt Van der Spoel. “We krijgen vaak de vraag van ouders, maar ook van tieners zelf, wat je precies nodig hebt om marechaussee te worden. Nou, om te beginnen een goede conditie.” 

De 5-jarige Charly is al voor de 3e keer vandaag in de YPR, het blauwe pantserrupsvoertuig van de KMar, te vinden.

“Knopjes en schakelaars vindt hij geweldig”, vertelt zijn vader Michael die ook bij Defensie werkt. “Ik hoop maar dat hij de hoofdschakelaar niet vindt, want straks start ‘ie ‘m nog ook.”

“Het is wel zwaarder dan ik dacht”, geeft Emanuel (9) toe als hij een vest, helm en schild van een collega van de Hoog Risico Beveiliging (HRB) omgehangen krijgt. Of hij later ook marechaussee wil worden? “Nee, voetballer.”

Zijn moeder Nathalie wil ook even voelen hoe zwaar zo’n ballistisch schild nou is. Ze tilt de 20 kilo met zoveel gemak op dat zelfs de HRB’ers onder de indruk zijn. “Ik doe krachttraining”, lacht ze. “Nu weet ik weer waarvoor.”

Opperwachtmeester Coen, groepscommandant bij de HRB, zet een helm op het hoofd van de 6-jarige Samuel. “Je doet het goed, ik ga even kijken waar de sollicitatieformulieren liggen.”

De ‘smile’ is niet van Samuels gezicht af te krijgen. Hij is met uitrusting en al op de motor geklommen: “Kijk papa!” Zijn zusje staat ernaast te trappelen van ongeduld. “Ik wil ook.”

Adjudant Kor showt Joey (12) de materialen waar de ondersteuningsgroep van de Landelijke Bijstand Organisatie (LBO) over beschikt: breekijzers, brandblussers, kettingzagen en een spreider die werkt op luchtdruk. Joey is niet snel onder de indruk, zijn vader is brandweerman…

Tijdens ‘KidsME’ krijgen kinderen in de gepantserde bus een spoedcursus van de LBO. Ze mogen optreden bij een uit de hand gelopen demonstratie op ‘het Malieveld' in Almere.

Beroepsdemonstrant adjudant Bas (links op de foto) gooit blokken naar de ME-bus, zodat de spanning daarbinnen een beetje oploopt. “Ik ben teamleider van de brigade Politie en Beveiliging op Schiphol. De neventaak 'demonstrant' geeft mij veel voldoening. Vooral op een dag als deze. Die glimlach bij de kinderen, daar doe ik het voor.”

Jongste deelnemer Nikita (3) krijgt zijn schild nauwelijks zelf omhoog. Zijn moeder Anastasiia kijkt er vertederd naar: “Hij is ook nog eens heel klein voor zijn leeftijd, maar hij wilde per se met zijn grote broer mee.”

Onder leiding van opperwachtmeester Paul wordt de demonstrant tegen de grond gewerkt. “Geef hem gerust een klap op zijn billen”, moedigt adjudant Kor aan. “Hij is al 84 keer gewaarschuwd.” 'Demonstrant' Bas roept nog 1 keer om zijn moeder, dan wordt hij afgevoerd.

En natuurlijk gaan de jonge hulptroepen niet met lege handen naar huis...

Tekst: Hanna Gillissen | Foto's: Paul Tolenaar