05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Een dagje KMarren met...

Wachtmeester Mark, voeter bij de Bijstandseenheid (BE)

Wachtmeester Mark (20) twijfelde geen moment toen gevraagd werd wie belangstelling had voor een nevenfunctie bij de Bijstandseenheid (BE). “Ik stak direct mijn hand op. Ik houd wel van een beetje actie.” Half mei was de laatste dag van zijn 7 weken durende BE-opleiding.  

Het is vroeg in de ochtend, maar op het terrein van de Training Base in het Duitse Weeze is er al veel bedrijvigheid. Op het gras liggen uitrustingsstukken: helmen, schilden, kogelwerende arm- en beenvlakken, knuppels. Er kan actie verwacht worden. 

Op je voeten staan
Wachtmeester Mark die in zijn reguliere functie grensbewaker is op Schiphol, maakt zich gereed voor de eindoefening: een demonstratie loopt uit de hand en moet beteugeld worden. Mark is een van de voeters in het peloton. “Denk aan de letterlijke vertaling: op je voeten staan”, legt hij uit. “Simpel gezegd wordt dat van ons verwacht. In linie blijven en, na het commando van de sectiecommandant, gezamenlijk voorwaarts gaan.”

Spullen tegen je hoofd
De Bijstandseenheid wordt ingezet als ondersteuning voor de Mobiele Eenheid (ME) of als het geweldsniveau hoog is. “Je moet wel tegen een stootje kunnen”, waarschuwt hij. “Niemand vindt het leuk om spullen naar zijn hoofd geworpen te krijgen. Het is de kunst om rustig te blijven. Ik heb geleerd om sterk in mijn schoenen te staan en door te zetten.”

Vertrouwen
Wat Mark vooral is bijgebleven na de intensieve opleiding is het sterke saamhorigheidsgevoel binnen de eenheid. “We doen het met z’n allen. Het maakt niet uit wat we tegenkomen, hoe groot de rellen zijn of hoe woedend de menigte is. We vertrouwen volledig op elkaar.” 

“En”, wijzend naar een pantserwagen in de verte, “zeg nou zelf, als je hier om je heen kijkt…dit is toch machtig mooi. Hier hoor ik nu ook bij en daar ben ik best trots op.” 

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl.

Tekst en productie: Vanessa Strijbosch   |   Video: sergeant-majoor Henry Westendorp    |   Montage: Douwe Veldhuizen