Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de 'nieuwsflits van de maand'. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Dodenherdenking Militair Ereveld Grebbeberg

Door het hele land vonden op 4 mei herdenkingsplechtigheden plaats. Op het Militair Ereveld Grebbeberg was de op een na grootste landelijke herdenking van Nederland. Hierbij werd stilgestaan bij militaire slachtoffers die in dienst van het Koninkrijk hun leven verloren. 

Foto: Herman Zonderland | Mediacentrum Defensie

OM: ’Marechaussee niet vervolgen voor schieten’

Een 41-jarige marechaussee uit Haarlem die in 2016 4 keer op een wegvluchtende auto schoot die hem had aangereden, moet worden ontslagen van rechtsvervolging. Dat heeft de officier van justitie afgelopen maandag geëist bij de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. De marechaussee staat terecht wegens poging tot doodslag op de automobilist uit Beverwijk.

De zaak is eerst geseponeerd, maar na een klacht van de Beverwijker kwam de zaak toch voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. Die doet 7 juni uitspraak over de kwestie.

Marechaussee betrapt 15 migranten in koelwagen

De Marechaussee heeft in Hoek van Holland 15 migranten gevonden die wilden oversteken naar Engeland. Ze zaten in een vrachtwagen op het terrein van Stena Line.

De verstekelingen, vermoedelijk afkomstig uit Vietnam en Afghanistan, zaten in een koelwagen, die niet aan stond. De 41-jarige vrachtwagenchauffeur uit Roemenië is aangehouden.

Albanezen in Roermond aangehouden voor wapenbezit

4 Albanezen zijn in Roermond aangehouden voor wapenbezit. De Koninklijke Marechaussee controleerde op de N280 in Roermond in het kader van Mobiel Toezicht Veiligheid.

De opsporingsambtenaren zagen dat een van de inzittenden een vuurwapen weggooide. Daarop hebben de marechaussees hun dienstwapen getrokken en de politie ingeschakeld voor assistentie. De aangehouden verdachten zijn tussen de 23 en 34 jaar.

Nieuwe SUV's Marechaussee mogen de weg niet op

In verband met veiligheidsproblemen mogen 18 nieuwe gepantserde voertuigen van de Koninklijke Marechaussee niet meer de weg op. Defensie legde een rijverbod op nadat de problemen waren vastgesteld die mogelijk een veiligheidsrisico vormen voor de inzittenden. Defensie heeft de fabrikant aangesproken op de tekortkomingen en nu wordt geprobeerd de problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Nederland is nu ‘transitland voor mensensmokkel’

Sinds een jaar probeert een groeiende groep migranten naar Engeland te reizen via Nederland. Smokkelaars spelen een steeds grotere rol.

Mensensmokkelaars loodsen steeds vaker grote groepen migranten in de containers van vrachtwagens via Nederland naar Engeland. De afgelopen 12 maanden stuitten opsporingsdiensten "tientallen keren" op vrachtwagens met daarin 8 tot maximaal 34 migranten verstopt. Dit zeggen mensensmokkeldeskundigen van de politie en de Koninklijke Marechaussee tegen het NRC.

Almeloër met auto vol wapens van snelweg bij De Lutte geplukt

Een 31-jarige man uit Almelo is aangehouden op de A1 bij De Lutte met meerdere wapens in zijn auto. De Marechaussee controleerde de man nabij de grens en trof onder meer een nep-pistool en slagwapens aan.

De Almeloër is gearresteerd, de aangetroffen wapens zijn in beslag genomen. De controle maakt deel uit van het Mobiel Toezicht Veiligheid. Er wordt regelmatig gecontroleerd op de A1 nabij de grens.

Nijmegenaar gepakt voor smokkel van 2 Chinezen

De Koninklijke Marechaussee heeft een 55-jarige man uit Nijmegen opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De aanhouding werd verricht in Berg en Dal.

De man wordt volgens de Koninklijke Marechaussee verdacht van het smokkelen van een man en een vrouw uit China. De Nijmegenaar liep maandagavond tegen de lamp tijdens een mobiele grenscontrole.