Bamako, Mali

“Bonjour, nous sommes Ben, Paul et Rob…

Wij zijn als Individual Police Officers (IPO’s) uitgezonden naar Mali. Hier maken wij samen met enkele collega’s van de Nationale Politie, deel uit van de United Nations Police (UNPOL)-component van de missie Minusma (Mission Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation au Mali). 

Ben is werkzaam als teamleider Strategische Planning. Hij balanceert, ten behoeve van de Police Commissioner, al rapporterend, plannend en budgetterend, tussen de papieren realiteit in New York en de uitdagingen waar UNPOL in Mali mee worstelt. 

Voor het monument ter nagedachtenis aan de omgekomen collega’s in de MINUSMA-missie.

Paul is als UNPOL-liaison officer, geplaatst binnen het Joint Operation Center (JOC). UNPOL, de Force en de civiele component van de missie werken hier samen om dagelijks de Special Representative of the Secretary-General (opvolger van Koenders), New York en de missieleiding up to date te houden voor wat betreft incidenten en nieuwsfeiten. Dat doet hij door middel van Daily Situation Reports (DSR) en Special Reports.

Rob is als donor coördinator/liaison UNPOL-EUCAP en medewerker Projectmanagement vooral bezig met het bijhouden van een database aangaande alle lopende UNPOL-projecten in Mali. Ook onderhoudt hij contacten met de externe partner EUCAP. 

Eens per 3 maanden is er de mogelijkheid om als IPO-contingent samen te komen voor ontspanning. Hier maakten we een boottocht op de rivier Niger, die Bamako doorkruist.

We bevinden ons in een van de armste landen in Afrika, dat sinds januari 2012 geteisterd wordt door geweld. Wat toen begon als een strijd van Toearegs voor een onafhankelijke staat in het noorden van Mali (Azawad) verzandde in een slepend conflict. Hierin mengden zich ook verschillende nationalistische en terroristische groeperingen en zij kregen al snel de overhand. 

Na ingrijpen van Frankrijk, is de VN sinds 2013 aanwezig om te helpen bij het stabiliseren van het land.
Het uitgestrekte landschap, de poreuze grenzen met Mauritanië en Burkina Faso, het gebrek aan perspectief voor jeugd en vele spanningen tussen bevolkingsgroepen maken Noord- en Centraal Mali een voedingsbodem voor terrorisme en conflict. Het onderscheid tussen terrorisme en intercommunaal geweld vervaagt en met name de bevolking in centraal Mali is op dit moment slachtoffer van zeer gewelddadige aanvallen tussen Fulani (Peul) en Dozo (traditional hunters). 

Met de bewaker van ons huis als gids, brachten we een bezoek aan een handwerkmarkt.

Om zoveel mogelijk vertrouwen bij de lokale bevolking en veiligheidsdiensten te krijgen, maar ook omdat Frans de voertaal is, bestaat UNPOL voor 85% uit IPO’s uit de omringende West-Afrikaanse landen. Ons vooraf zo zorgvuldig ingestudeerde Frans is daardoor nu een mengelmoes van Afrikaanse accenten geworden.

Wij doen hier veel bijzondere werkervaringen op."

Links: Straatbeeld in het centrum van Bamako. Autorijden vereist geduld en 100% aandacht hier. || Rechts: Het beladen van busjes is hier vakmanschap.

Groeten,

Majoor Ben, adjudant Paul en opperwachtmeester Rob