02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

De 12 mooiste foto’s van…

...een virtuele training met SUIT

‘Op je knieën!’ Ogenschijnlijk heeft de beveiliger van de Koninklijke Marechaussee zijn pistool op ‘niemand’ gericht, maar achter zijn bril en pak schuilt een virtuele wereld waarin wel degelijk sprake is van een vijand. Het is de 1e trainingsdag van de KMar-pilot met SUIT (Small Unit Immersive Trainer).
In 12 weken tijd zullen bijna 150 collega’s oefenen met dit nieuwe systeem waarmee alle mogelijke omgevingen en scenario’s kunnen worden gecreëerd. Groep 5.2 van de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart (GBB) bijt het spits af in de sporthal van de Koningin Máximakazerne. 

Collega’s helpen elkaar bij het aantrekken van de pakken. Zitten alle sensoren recht op het lichaam? Dan kan het kalibreren beginnen, het overzetten van de echte persoon naar een virtuele persoon. Dat laatste gaat soms snel, maar kan ook meer dan een uur duren.

Tijd voor actie. Zonder aarzelen dringen de collega’s een onbekende woning binnen. Een vreemd gezicht voor alle toeschouwers die alleen bewegende mensen in surrealistische, zwarte pakken zien. Voor deze oefening hoefde er geen gebouw te worden afgezet.

SUIT leent zich goed voor een OVG-proceduretraining (optreden in verstedelijkt gebied). Wat doen de beveiligers als ze burgers tegenkomen, of terroristen? En hoe communiceren ze?

Via een computer, de spectator, kijken de instructeurs mee. Achteraf kunnen ook de deelnemers zelf hun handelingen terugzien en kan precies worden geëvalueerd wie wat heeft gedaan. Het systeem ziet alles, ook fouten die onbewust zijn gemaakt.

Defensie ontwikkelde SUIT samen met het Nederlandse bedrijf Re-lion. De krijgsmacht bezit 2 systemen. Bij iedere training is een medewerker van de leverancier aanwezig om het systeem te bedienen, zodat de deelnemers zich niet bezig hoeven te houden met de techniek.

In het begin is het nog even wennen. Wie is nou wie? De techniek hapert ook weleens, ‘Hé, er hangt een lichaam in de lucht!’ Vanuit de ‘commandopost’ kijkt ontwikkelaar Re-lion gelukkig mee, geeft tips en lost mankementen op.

'Rustig aan' gebaart opperwachtmeester Dik, senior trainer bij de GBB, als een nieuw groepje van start gaat. “Denk aan de vuurlijnen en blijf bij elkaar. Hé, waarom ga jij alleen, doe je dat in het echt ook?”

Schieten met scherp voelt anders en virtuele wapens geven geen terugslag. Maar de HK416 en Glock 17 zien er wél echt uit en hebben ook een realistisch gewicht.

2 deelnemers hebben last van misselijkheid. Bij marechaussee-2 Jordy valt het mee. "Ik mis soms wel hoeken van muren omdat je met deze bril niet goed diepte kunt zien. Maar verder was het heel ‘echt’. Dit is een waardevol systeem. Je kunt zelf omgevingen inrichten en hoeft geen plekken af te sluiten om er te oefenen. En deze training is natuurlijk ook gewoon heel leuk om te doen.”

Er bestaat al een virtuele Boeing 737, een schip en een metro. De grote wens van de KMar? Dat Schiphol wordt nagemaakt. Daar kan nu maar eens per jaar worden getraind door een beperkt aantal mensen. Gelukkig wordt er al gewerkt aan een virtuele Vertrekhal 3.

De afdeling Media van het OTCKMar werkt naast SUIT ook met andere virtuele toepassingen. Zoals XVR-simulation. Collega’s uit het opsporingsvak zochten bijvoorbeeld in deze virtuele kelderruimte naar details en hints voor een aanslaglocatie. De HRB trainde op deze manier met predictive profiling op een virtuele Dam.

Bij de TEV (Teamleider Explosieven Veiligheid)-opleiding wordt geen 3D-bril gebruikt, maar een film van een virtuele omgeving getoond. Bijvoorbeeld van een kazerne waar een verdacht pakketje ligt. De aspirant-teamleider handelt via een joystick.

Tekst: Hanna Gillissen   |   Foto's: Paul Tolenaar