Nieuwsflits van de maand

Voortaan beginnen we deze rubriek met de 'nieuwsflits van de maand'. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Frisian Flag

Vliegbasis Leeuwarden was begin deze maand gastheer van de grote internationale oefening Frisian Flag 2019. Jachtvliegtuigen uit verschillende landen trainden vanaf hier complexe missies. Naast de collega’s van de luchtmacht, die uiteraard in grote getalen aanwezig waren, was ook de KMar present. Onder meer voor de openbare orde en veiligheid.

Foto: korporaal Aaron Zwaal | Mediacentrum Defensie

Acht illegale Eritreeërs aangehouden in Meerssen

De politie en de Marechaussee hebben in Meerssen 8 illegale Eritreeërs aangehouden die als verstekeling waren meegereden in een vrachtwagen. Eerder op de dag waren ze uit een vrachtwagen geklommen, waarna er een grote zoektocht gestart was.

‘Bedreiger Binnenhof wilde politici neersteken met vleesmessen’

De man die op 8 februari werd gearresteerd op het Binnenhof in Den Haag, had 2 vleesmessen bij zich in een rugzak. Hij wordt verdacht van poging tot moord, mogelijk met een terroristisch motief. Volgens het OM had de 38-jarige man uit Sneek het op politici voorzien, die hij had willen neersteken. De man werd in de boeien geslagen toen hij aan een marechaussee vroeg waar hij politici kon vinden. Hij zou daarna hebben geroepen: “Ik ben een aangewezen terrorist, ik kom hier om een aanslag te plegen.”

2 gewonden bij zwaar ongeval tussen vrachtwagen en auto’s

Bij een ernstig ongeluk op de N277 in het Brabantse Elsendorp vielen 2 gewonden. 2 auto’s en een vrachtwagen klapten op elkaar. De bestuurder van een van de auto’s kwam vast te zitten en moest door de brandweer worden bevrijd. Het andere voertuig werd in de berm geslingerd en kwam op zijn kop tot stilstand. Het ongeluk is waarschijnlijk veroorzaakt door een verkeerde inhaalmanoeuvre. Omdat er ook een militair bij de aanrijding betrokken is doet de Koninklijke Marechaussee onderzoek.

Tunesiër (26) vlucht uit wc na aanhouding op A1

Een 26-jarige Tunesiër werd aangehouden in de buurt van de A1 tussen Hengelo en Deurningen na een achtervolging door de Marechaussee. De ‘ongewenste vreemdeling’ ging er na een controle vandoor toen de Marechaussee hem uit het oog verloor tijdens een toiletbezoek. Na enig speurwerk is de man gevonden in een veld aan de Hengelosestraat. De Marechaussee heeft hem aangehouden en meegenomen voor verder onderzoek.

Grote hoeveelheid drugs onderschept tussen bloemen

De Koninklijke Marechaussee heeft op Maastricht Aachen Airport een grote lading drugs aangetroffen. De drugs, vermoedelijk cocaïne, zaten tussen een vracht bloemen en zijn in beslag genomen. De bloemen waren afkomstig uit Zuid-Amerika. De Marechaussee doet onderzoek naar de precieze herkomst. Om hoeveel drugs het precies gaat, kan een woordvoerder van de Marechaussee nog niet zeggen. Ook is nog onduidelijk of er iemand is aangehouden.

Vliegtuig belandt in boom bij Hilversum

In Hilversum is een ongeluk gebeurd met een vliegtuigje. Het toestel belandde in een boom. In het vliegtuigje zaten 2 mannen. Het zou gaan om een instructeur en een leerling. Zij zijn door de brandweer bevrijd. Het ongeluk gebeurde bij de Korporaal Van Oudheusdenkazerne, vlakbij Hollandsche Rading. Het ging om een 1-motorig vliegtuig en het hing op zo'n 10 meter hoogte. Uit het toestel lekte brandstof. Na ongeveer een uur zijn de 2 inzittenden uit het toestel bevrijd.

30 mensen springen uit vrachtwagen op A2 bij Maastricht

Zo’n 30 mensen zijn uit een vrachtwagen op de A2 bij Gronsveld gevlucht en over de A2 naar de Maastrichtse wijk De Heeg gerend. Politie en Marechaussee wisten in de loop van de dag 11 vluchtelingen op te pakken. Ook de chauffeur van de truck, een 22-jarige man uit Roemenië, werd aangehouden. De door hem bestuurde vrachtwagen is in beslag genomen. Waar de migranten vandaan komen, kon de woordvoerder van de politie nog niet zeggen.