‘Voorwaarts… nu!’
De afgelopen 4 jaar lag de toevoer van collega’s aan de Bijstandseenheid (BE) van de Koninklijke Marechaussee stil. Daaraan is nu een eind gekomen. Deze maand startte maar liefst 75 collega’s aan de BE-opleiding. Zij worden, na een 6- of 7-weekse training, toegevoegd aan 1 van de 4 BE-pelotons van de Landelijke Bijstand Organisatie (LBO). Dit is een neventaak naast hun reguliere functie.
De BE wordt ook wel ME (Mobiele Eenheid)-plus genoemd. Waar die plus voor staat? “De BE kan de ME ondersteunen, maar kan ook worden ingezet als het geweldsniveau hoger is, denk aan vuurwapengevaarlijke omstandigheden”, legt adjudant Peter Taai uit. “Dat is te danken aan de uitrusting en getraindheid van de eenheid.” Taai is als taak-accenthouder BE verantwoordelijk voor onder meer de opleidingen en trainingen.
Kogelwerende been- en armvlakken, ballistische helmen en schilden. Wie een blik werpt op de mannen en vrouwen tijdens hun eerste grote oefening in week 2 van de BE-opleiding, ziet dat het serieus is. Voeg daar straks specialistische wapens, zoals de HK416 aan toe en het verschil met de ME wordt zichtbaarder.
Meer dan ME
Maar ondersteuning bieden aan de ME is niet de enige taak van de BE. “Denk ook aan Crowd and Riot Control (CRC) en andere defensietaken in het buitenland”, vult Taai aan. Een voorbeeld: rellen in het Caribisch Gebied. Mocht 1 van de eilanden overspoeld worden door vluchtelingen, bijvoorbeeld door een crisis in een dichtbij gelegen land, dan kan de BE in overleg met de lokale regering en Nederland worden ingezet. Daarnaast heeft de BE een bewakings- en beveiligingstaak. Zo werd deze eenheid in 2015 ingezet om na de aanslagen in Parijs overheidsgebouwen en Joodse instellingen in Nederland te beveiligen. Ofwel: robuuste beveiliging van objecten met een hoog risicoprofiel.
Waterwerper en politiepaarden
De collega’s, die zich op dit moment onderdompelen in de wereld van de BE, oefenden vorige week voor het eerst samen met de politie. Daarbij maakten zij kennis met de waterwerper van de ME en politiepaarden en -honden. Ook stonden ze, sommigen voor het eerst, tegenover grote groepen ‘demonstranten’.
Hoe zij dat ervoeren en waarom deze collega’s kiezen voor de BE lees je hieronder. Scroll nog verder door voor een fotoreportage.
Tweede luitenant Iris (28)
Reguliere functie: teamleider Politiedienst Schiphol
Bij de BE: sectiecommandant
“Optreden met 6 paarden om je heen is even wennen. Maar dat gaat snel hoor. Het robuuste optreden van de BE trekt mij. En ik wil me graag verder ontwikkelen op het gebied van leidinggeven. Bij de BE gaat dat heel anders dan bij de Politiedienst. Daar ben ik vooral bezig met personeelszaken, de operatie en het managementteam. Tegen mijn team op Schiphol zal ik niet snel schreeuwen: ‘Voorwaarts... nu!’ Bij de BE wel. De opleiding is zeker wat ik er van verwacht had. We richten ons nu nog vooral op ME-optreden, veel actie dus. Maar ik vind het ook leuk om bezig te zijn met planvorming. Als sectiecommandant van een BE-peloton vind ik daar een mooie combinatie in.”
Wachtmeester Mirko (21)
Reguliere functie: grensbewaker Schiphol
Bij de BE: Voeter
“De BE is de leukste neventaak die er is bij de KMar. Vooral het groepsoptreden spreekt mij aan. Je bent niets zonder elkaar. Bij de grensbewaking werk ik meer individueel. Tijdens de initiële opleiding stond de groep ook centraal, maar daarna heb ik dit in het werk een beetje gemist. Ik zit nu in week 2 van de BE-opleiding en heb meteen dat hechte groepsgevoel weer terug. Samen met de politie optreden, wat we nu oefenen, vind ik top. Het is gewoon supervet om gebruik te maken van hun kennis en expertise. Het geeft een geweldig gevoel om in linie te staan en 6 politiepaarden daveren langs je heen. Heel de menigte zie je opeens wegstuiven. Mooi toch?”
Wachtmeester-1 Ricardo (47)
Reguliere functie: escort, afdeling Begeleidingen
Bij de BE: groepscommandant
“Ik ben iemand die dingen wil doen. Hier, in de actie, heb ik het helemaal naar mijn zin. Samen met de sectiecommandanten zijn wij een week eerder begonnen aan de opleiding. Dat was een week in de schoolbanken om alle procedures en commandovoering te leren. Eerlijk gezegd ben ik blij dat die voorbij is. Als groepscommandant sta ik achter de linie. Ik houd het overzicht en stuur aan. Een mooie plek. Een oefening zoals vandaag is dan ook echt leuk. Zelf denk ik dat we nog veel kunnen leren, maar de politie vond het er al strak uitzien. Dat is mooi om te horen. Wat ik in de toekomst hoop qua inzet? CRC in het buitenland.”