05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

Marechaussees in New York

Veiligheidsbriefings tijdens havenbezoeken belangrijk

‘Worstcasescenario? Jullie hier achterlaten’

“Ga niet in discussie met wie dan ook in uniform! Gewoon niet doen.” De boodschap van de KMar-collega’s belast met de militaire politiezorgtaken is duidelijk. Zr. Ms. Zeeland is voor een havenbezoek in New York en de bemanning mag hier een paar vrije dagen doorbrengen. Aan adjudant Jan Dik (56) en wachtmeester-1 Robert Veldt (34) van de Koninklijke Marechaussee de taak om iedereen, zonder problemen, weer op het schip terug naar Nederland te krijgen.

“Er komen jaarlijks ruim 62 miljoen toeristen naar New York. Daardoor is de politie streng en zijn straffen hoog”, begint adjudant Dik zijn verhaal tegenover de 60-koppige bemanning van het Nederlandse marineschip dat deze maand de Amerikaanse stad aandeed. Hij vervolgt: “Jullie worstcasescenario? Juridische conflicten waardoor we je hier moeten achterlaten als het schip vertrekt. Wij zijn hier om jullie te informeren over de veiligheidssituatie, calamiteiten te voorkomen en problemen op te lossen.” 

Gedurende het gehele havenbezoek blijven de KMar-collega’s in het gebied om eventueel hulp te verlenen.

Veiligheidsbriefing

Op verzoek van de Koninklijke Marine worden de KMar-collega’s ingezet voor veiligheidsbriefings tijdens havenbezoeken. Waar ook ter wereld. Voor Dik en Veldt geldt dit specifiek voor het Caribisch Gebied, Cuba, Zuid-Amerika en de oostkust van Amerika, omdat ze op Aruba en Curaçao gestationeerd zijn. 

Netwerken en informatie uitwisselen

Veldt vertelt: “We proberen vervelende situaties op te lossen. Stel: iemand wordt aangehouden, dan is het zaak de procedure te versnellen. We kunnen bijvoorbeeld met de politie afspreken dat de betrokken militair in Nederland wordt gestraft voor het juridische conflict.” 

Zr. Ms. Zeeland vaart New York binnen. Collega’s Dik en Veldt stonden op dit moment aan wal om het schip te verwelkomen.

Op zoek naar intell

Welke havenstad de collega’s ook aan doen, de werkwijze is hetzelfde. “In de weken voorafgaand aan een bezoek gaan we met z’n tweeën op zoek naar intell over de actuele veiligheidssituatie. Wat zijn de politieke spanningen, zijn er potentiele dreigingen of bijvoorbeeld demonstraties. Ook nemen we contact op met de ambassade, het consulaat en lokale veiligheidsinstanties zoals de FBI om te netwerken en informatie uit te wisselen”, vertelt Veldt. 

Voorafgaand aan het havenbezoek van een schip, gaan de collega’s op zoek naar intell over de veiligheidssituatie in een stad en land.

‘Problems? Call 911!’

De veiligheidssituatie in een stad als New York is natuurlijk heel anders dan bijvoorbeeld Santo Domingo op de Dominicaanse Republiek. “Daar moet je veel meer oppassen voor cultuurverschillen, rijk en arm en prostitutie. Sommige vrouwen zien westerse militairen als rijk en proberen daar een slaatje uit te slaan. In New York zijn dit soort dingen niet aan de orde. Hier moet je vooral opletten dat je niet tegen een politieagent in gaat.” 

Gewicht in de schaal

Tijdens de veiligheidsbriefing in The Big Apple is ook een afgevaardigde van de New York Police Department uitgenodigd. “Dat legt meer gewicht in de schaal”, verduidelijkt Dik. En dat lijkt inderdaad te werken, want iedereen is muisstil als een detective Maritime Operations zijn verhaal doet.

“Problems? Call 911!”, benadrukt de kleine, besnorde man. Bel daarna de Marechaussee en een contactpersoon aan boord. De detective wijst de aanwezigen er ook op om in de vrije tijd niet verder te wandelen dan 125 Street in de wijk Harlem, altijd geld te pinnen bij een bank en nooit fooi te vergeten. “Ze komen je achterna!” 

Naam: Adjudant-onderofficier Jan Dik | Leeftijd: 56 jaar | Functie: 2e teamleider brigade Koninklijke Marechaussee Caribisch Gebied post Aruba, militaire politiezorg. | Sinds: juli 2018 | Woonachtig: Aruba, wijk Baradera
Naam: Wachtmeester der eerste klasse Robert Veldt | Leeftijd: 34 jaar | Functie: Opsporingsambtenaar brigade Koninklijke Marechaussee Caribisch Gebied post Curaçao, militaire politiezorg. | Sinds: zomer 2016 | Woonachtig: Curaçao, wijk Brakkeput

Militaire politiezorg

Dik en Veldt zijn op Aruba en Curaçao verantwoordelijk voor de militaire politiezorg. Adjudant Dik geeft leiding aan opsporingsambtenaren zoals wachtmeester-1 Veldt, die concreet hulp verleent aan militairen en hun partners/gezinnen.

In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld helpen bij een verloren of gestolen paspoort, inbraak of aanrijding, of ondersteunen als iemand zich onveilig voelt of in het ziekenhuis belandt. “Wij verwijzen de gedupeerden door naar de juiste instanties en helpen hen aan contactpersonen. We rijden ook patrouilles door wijken waar militairen wonen en in het weekend zijn we vaak aanwezig bij grote clubs op Curaçao. Just in case.”

Veldt werkt inmiddels 3 jaar in de Caribische regio. In de zomer van 2016 verruilde hij Castricum voor Brakkeput op Curaçao. “Volgend jaar zit het erop. Ik heb het hier erg naar mijn zin. Het is wel een andere dynamiek dan we gewend zijn. De cultuur is anders”, erkent hij.

‘Vooral de samenwerking met lokale collega’s spreekt me aan’

Unieke afsluiter

Voor adjudant Dik kan z’n functie niet lang genoeg duren. “Geweldig om hier te mogen werken. Vooral de samenwerking met lokale collega’s, zoals de korpschef, officier van justitie, procureur-generaal en districtchef spreekt me aan. Gelukkig zit ik pas sinds vorig jaar zomer op functie. Dit is direct mijn laatste plaatsing voor het functioneel leeftijdsontslag. Ik kan niet ontkennen dat dit een unieke afsluiter is.” 

Tekst: ritmeester Jessica Bode   |   Foto: sergeant-majoor Maartje Roos