06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

Een dagje KMarren met...

Wachtmeester-1 Paul, coördinator Team Identiteitsfraude, Brigade Brabant-Noord/Limburg-Noord

Hij zit bijna 38 jaar in het vak en is bezig met zijn laatste maanden bij de Koninklijke Marechaussee. Wachtmeester-1 Paul ontwikkelde zich in zijn lange loopbaan als expert op het gebied van documentherkenning en -vervalsingen. Zijn kennis geeft hij dagelijks door aan collega’s bij de Brigade Brabant-Noord/Limburg-Noord.

“Heeft iedereen een loep bij zich?” Een paar marechaussees springen op uit hun stoel en snellen naar hun kamer voor dit belangrijke hulpmiddel. Paul heeft er natuurlijk altijd 1 op zak. “De huidige valse documenten herken je niet zonder.” Hij heeft meer wijsheden in zijn denkbeeldige rugzak zitten. “Kijken, voelen, kantelen. Dat is het eerste wat je doet als je een document in handen krijgt.” Paul weet dat het materiaal veel zegt over de echtheid.

TIF-dagen
Naast de jaarlijks verplichte IBT-momenten vult een aantal brigades ook 5 dagen met bijspijkercursussen van het Team Identiteitsfraude (TIF). Op deze dagen krijgen collega’s onder andere documententraining. Paspoorten, rijbewijzen, Visa’s en verblijfsdocumenten worden steeds professioneler vervalst. Een marechaussee moet op de hoogte zijn van die laatste ontwikkelingen.

1 op 1 training
Nieuwe collega’s en stagiaires op de brigade neemt Paul apart voor een 1 op 1 training documentherkenning. Paul krijgt pretoogjes als hij zijn leerling aan het werk ziet met de loep. “Een echt exemplaar klinkt anders. En je ziet dat de foto’s erop zijn gelaserd”, legt hij onder meer uit.

De weg op
Voor een MTV-controle gaat Paul onder meer naar de grensovergang op de A67 bij Venlo. Vanuit het Ruhrgebied komt hier veel verkeer het land binnen. 2 motorrijders halen voertuigen van de weg. Collega’s doen op een speciaal ingerichte strook de daadwerkelijke controle en kunnen hun opgedane kennis over documenten meteen in de praktijk brengen. In mei stopt Paul als marechaussee. “Het is mooi dat ik de waardering van de baas, en vooral de jonge collega’s heb gekregen.” Niet meer op de brigade zijn zal wennen voor hem worden. “Maar ik heb een campertje gekocht. Daarmee ga ik eens rustig door Europa touren.”

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl.

Tekst en productie: ritmeester Arthur van Beveren   |   Video: Paris Hidden   |   Montage: Karel Polack