08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

KMarKort

Rampenoefening op Eindhoven

Rondom vliegbasis Eindhoven werd deze maand een grote rampenoefening gehouden. Op de vliegbasis werd een schietpartij met terroristische motieven nagespeeld. Verderop, aan de Oirschotsedijk lag de romp van een vliegtuig dat zogenaamd was neergestort, met tientallen gewonden aan boord. De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost organiseerde de oefening, Full Skill genaamd, samen met partners, waaronder de Koninklijke Marechaussee. Er werkten zo'n 1.000 mensen aan mee.

Naast het toetsen van het Crisisbeheersplan Luchthaven Eindhoven, kwamen er dilemma’s aan bod waarbij juist de samenwerking met partners belangrijk is. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de politie, Regionale Ambulancevoorziening en de Koninklijke Luchtmacht. 

De inzittenden van het gecrashte vliegtuig werden gespeeld door acteurs, wat de oefening een realistisch karakter gaf. Hulpdiensten rukten uit, slachtoffers moesten gered, behandeld en opgevangen worden. Maar ook op bestuurlijk niveau werd geoefend, in de vorm van verschillende overlegorganen. 

‘Snuffelen’ aan de KMar

55 ROC-studenten en hun leraren werden deze maand ondergedompeld in de wereld van de Koninklijke Marechaussee op de Brigade Limburg Zuid. Onder het mom van een snuffelstage maakten zij in 1 dag kennis met het werk van de Marechaussee.

Bij aankomst werden de jongeren ‘verrast’ met een stukje ‘groene training’. De overall ging aan en ze waagden zich aan de skills and drills van de sportinstructeurs. Uitrusten kon in de ‘schoolbanken’ waar ze uitleg kregen over de werving en selectieprocedures van de KMar. Ook vertelden collega’s over hun werkervaring en kwam een kersverse collega vertellen over de opleiding. Daarnaast maakten de jongens en meiden kennis met de voertuigen van de KMar in een static show en volgden ze een workshop ID-fraude, voertuigprocedure en arrestantenzorg. 

Informatie over IGO ‘rijdt’ naar je toe

Informatie Gestuurd Optreden (IGO) blijft zich ontwikkelen. Om collega’s in het land mee te nemen in die veranderingen is het Mobiel Communicatie Voertuig, kortweg: MCV, in het leven geroepen.

Deze bus, uitgerust met 8 Mulan-werkplekken en internet pc’s, wordt straks ingezet voor presentaties, demo’s, brainstormsessies, films en video’s. Werk je op de brigade en hoor je graag meer over de ontwikkelingen vanuit het programma IGO? Mail naar communicatiebus@mindef.nl

KMar traint paarden van België

2 ruiters van de Bereden Brigade van de KMar trainen 3 maanden lang nieuwe paarden van de Belgische Federale Politie. België kampt met een tekort aan ruiters en de KMar is blij op deze manier een wederdienst te kunnen bewijzen voor het jaarlijks lenen van de Belgische paarden.

De Marechaussee heeft zelf namelijk geen paarden en leent ze normaal gesproken van de politie. Maar op Prinsjesdag heeft de politie de paarden zelf nodig en leent de Marechaussee ze van de Belgische collega’s. Zelf zien hoe deze jonge paarden nu al door brandende hoepels springen? Binnenkort verschijnt een video van de training op de Brusselse manege in de Defensiekrant. magazines.defensie.nl/defensiekrant

‘Eerste steen’ en pannenbier op Koning Willem III-kazerne

‘Het pronkstuk van het OTCKMar’. Zo noemde plaatsvervangend commandant Koninklijke Marechaussee, generaal-majoor Vincent Egbers het nieuwe lesgebouw op de Koning Willem III-kazerne. Begin deze maand onthulde hij symbolisch de eerste steen. “Dit wordt een zeer modern gebouw dat hoort bij een toekomstbestendig opleidingscentrum en bij het nieuwe leren.” 

Naast de onthulling van de gedenksteen werd het bereiken van het hoogste punt van de bouw gevierd. Commandant OTCKMar, kolonel Frank Rippens, overhandigde het zogenoemde ‘Pannenbier’ aan de bouwvakkers. Dit is een ritueel in de bouwvak waarmee wordt aangegeven dat dakpannen gelegd kunnen gaan worden. 

Rippens zei trots te zijn op de duurzaamheid van het gebouw. “Het ontwerp is dusdanig dat multifunctionaliteit, representativiteit en toekomstwaarde zorgen voor duurzaamheid in algemene zin. Zo wordt dit het eerste gasloze gebouw op onze kazerne, waardoor de CO2 uitstoot wordt beperkt. Daarnaast zorgen PV-cellen in de glaskap van het atrium voor opwekking van groene energie.”

De planning is dat het gebouw mei volgend jaar in gebruik kan worden genomen.

Naast lintjesregen nog veel meer onderscheidingen

De laatste werkdag voor Koningsdag breekt bijna aan. Deze dag staat ook wel bekend als ‘Lintjesregen’. Ieder jaar kunnen collega’s, zowel militair als burger, voorgedragen worden voor een Koninklijke Onderscheiding, uitgereikt door de minister van Defensie.

Naast deze bijzondere onderscheiding zijn er meer waarderingen waarvoor collega’s kunnen worden voorgedragen. Zo kan een moedig optreden worden beloond met bijvoorbeeld de waarderingsspeld KMar of andere onderscheidingen zoals een (militaire) dapperheidsonderscheiding. Informatie over het belonen van moedig optreden is te vinden op de nieuwe intranetpagina ‘Onderscheidingen’ van de KMar.