Andalusië, Spanje

“Hola, mijn naam is William en ik ben sinds eind januari 2019 werkzaam in Andalusië, Spanje. Op dit moment voer ik mijn werkzaamheden uit in de regio Algeciras en Málaga als Frontex Support Officer (FSO) binnen de Joint Operation (JO) Indalo 2019. Op het moment van schrijven sta ik op het punt om te verplaatsen naar het International Coordination Centre (ICC) van Frontex in Madrid. 

Een SAR-boot vol migranten die van zee zijn gehaald. Ervoor staan Frontex-teamleden. Wij werken in burger.

In verband met de verhoogde migratiedruk op de Westelijke Mediterrane route, ondersteunt Frontex Spanje. Dat gebeurt door middel van versterking van middelen en personele bijstand. Ook coördineren wij operationele activiteiten aan de buitengrenzen om zo illegale migratiestromen te beheersen en grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken. En we proberen Europese samenwerking op het gebied van kustwachttaken te bevorderen. 

Links: Tarifa Beach ziet er op deze foto rustig uit. Maar ook hier komen boten met migranten aan. Rechts: Tarifa haven, het zuidelijkste punt van het Spaanse vasteland. Op de achtergrond zie je Marokko.

Voor Frontex is dit mijn 2e keer dat ik ingezet wordt voor langere tijd. De vorige keer was in 2016 met Border Security Team 2 in Lesbos, Griekenland, als plaatsvervangend commandant. Ook heb ik afgelopen jaar de Frontex Mid-level Management Course gevolgd. Het internationaal samenwerken en -leren is iets wat mij door de jaren heen al goed is bevallen.

Als FSO Algeciras treed ik op als vertegenwoordiger van Frontex en ondersteun het operationele team in Madrid voor de bevordering en implementatie van het operationeel plan. Ik ondersteun en houd toezicht op de ingezette experts van alle profielen en tolken. Dat doe ik in nauwe samenwerking met de Spaanse teamleiders, in Algeciras en Málaga

Samen met Spaanse teamleiders in de Centro de Acogida Temporal (CATE). Dit is de locatie waar de teams identificeren, registreren, screenen en debriefen.

Hoofdtaken van deze joint screening en debriefing teams (JST/JDT) zijn het identificeren, registreren, screenen en het debriefen van migranten. Zoals dit ook in andere JO’s in Italië en Griekenland gebeurt. Daarnaast ondersteun ik en houd ik toezicht op de activiteiten en bemanningen van de (maritieme) vaar- en vliegtuigen, die dagelijks worden ingezet binnen de regio. De ondersteuning bestaat uit personeelszorg, planning, verzamelen van informatie, rapporteren en de distributie van goederen. In vergelijking met Nederland doe ik hier de intell, plans, operatiën en support in één. Hierdoor zijn mijn werkdagen rijkelijk gevuld. 

Links: Uitzicht op de straat van Gibraltar. De kortste afstand van Afrika tot Europa is hier maar 14 kilometer. Rechts: Uitzicht vanuit mijn verblijf op de haven van Algeciras. Op de achtergrond de berg van Gibraltar.

Door de zeer goede relatie die ik hier heb met de Spaanse teamleiders en de Frontex-teamleden gaat de samenwerking op operationeel gebied erg goed. Ook buiten het werk om wordt veel met elkaar ondernomen om de regio op culturele wijze te leren kennen.

Muurschildering over het gevoelige onderwerp van migratie.

De meerwaarde voor mijzelf aan deze inzetten, zit hem vooral in het internationaal samenwerken, netwerken en de kennis en ervaringen vanuit Europa delen. Maar het is ook goed om te zien wat er zich buiten Nederland aan de buitengrenzen van Europa afspeelt. Nu op naar Madrid om daar nog een aantal weken aan de slag te gaan."

De stille getuigen van gemaakte overtochten naar Europa.

Met vriendelijke groeten,

Kapitein William
Frontex Support Officer Algeciras
Frontex Joint Operation Indalo 2019 Spanje