Nieuwsflits van de maand

Voortaan beginnen we deze rubriek met de 'nieuwsflits van de maand'. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Marechaussee extra waakzaam na schietpartij Utrecht​

Op en rond het Binnenhof in Den Haag waren Marechaussee en politie extra zwaar bewapend na de schietpartij in Utrecht. Ook op alle luchthavens en bij andere vitale gebouwen in Nederland was de Koninklijke Marechaussee extra waakzaam. Bij de schietpartij kwamen 3 mensen om het leven. 

Credit: ANP

Marechaussee vindt 50.000 euro in geheime ruimte auto

De marechaussee heeft dinsdag bij Venlo een bedrag van 50.000 euro gevonden in een auto. Dat maakte de marechaussee op Facebook bekend.

Het geld zat verstopt in een verborgen ruimte in de auto met Duits kenteken. De achterbank van het voertuig kon met de afstandsbediening en een knop op het dashboard naar voren worden geduwd. Daar bleken vervolgens extra ruimtes te zijn gemaakt.

Agenten kwamen het geld tegen tijdens een controle langs de weg bij Venlo. De bestuurder, een 33-jarige man uit Hanau, is aangehouden op verdenking van witwassen. Waar het geld vandaan komt, wordt nog onderzocht.

Check hier de video

3,5 jaar voor poging doodslag op Marechaussee en mensensmokkel

Een 24-jarige man uit Irak is veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. De man maakte zich schuldig aan mensensmokkel en bracht 6 mensen en een marechaussee in levensgevaar toen hij aan een controle wilde ontkomen. In de wagen zaten 2 mannen, 2 vrouwen en 2 kinderen uit Irak. Niemand van hen had een verblijfsvergunning. De marechaussee kampt nog steeds met de psychische gevolgen van wat hem is overkomen. De officier van Justitie eiste 5 jaar cel.

Marechaussee pakt Moldaviër met valse ID-kaart op

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen weekend in Scheemda een 28-jarige Moldaviër opgepakt. Hij reisde met een valse Roemeense ID-kaart. Hij liep tegen de lamp tijdens een controle in een internationale bus.

Viertal gesnapt voor illegale oversteek naar Engeland

In Hoek van Holland zijn 2 mannen uit Albanië en Italië aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Ze hielpen vermoedelijk een Albanese vrouw en 4-jarig kind die met vervalste papieren naar Engeland wilden reizen. De 4 liepen tegen de lamp bij de ferry. Toen de Marechaussee de documenten controleerde, bleek dat ze vals waren. De Albanese man is samen met een 57-jarige Italiaan vastgezet. De vrouw heeft asiel aangevraagd voor haar en haar kind. 

Meer illegale 'inklimmers' Rotterdamse haven

De Marechaussee en politie hebben het vorig jaar druk gehad. Zo hielden zij in totaal 1371 'inklimmers' aan in de haven van Rotterdam, waarvan de meeste (897) een Albanese nationaliteit hadden. Een jaar eerder lag dit totaal aantal nog onder de 1.000, waarvan meer dan 750 Albanezen. Dit blijkt uit een brief van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan een Rotterdamse raadscommissie.

Duitser richt vernielingen aan op vliegbasis Deelen

De man die op de afrit Bathmen op de A1 werd aangehouden, heeft eerder vernielingen aangericht op vliegbasis Deelen bij Arnhem. De Duitse verdachte is door de politie overgedragen aan de Marechaussee.

De afrit Bathmen op de A1 werd afgesloten, omdat een auto midden op de afrit geparkeerd stond. De Duitse bestuurder, een 55-jarige man uit Unna, werd aangehouden en bleek onder invloed te zijn. Waarom de man zijn auto midden op de afrit had geparkeerd, is onduidelijk. 

Man verstopt 33.000 euro in onderbroek, marechaussee pakt hem op

Bij een controle op de A16 bij Hazeldonk heeft de marechaussee dinsdag drie mensen gearresteerd. Twee mannen werden aangehouden op verdenking van witwassen, een andere man probeerde via een internationale bus illegaal Nederland binnen te komen.

Bij de controle van een Franse auto bleek de bijrijder gesignaleerd te staan als ongewenst vreemdeling. Toen de 40-jarige Fransman werd gefouilleerd, werd meer dan 33.000 euro in zijn onderbroek gevonden. Daarna werd ook de bestuurder, een 39-jarige Fransman, aangehouden. Beiden worden verdacht van witwassen. Een honkbalknuppel, die in de auto lag, werd in beslag genomen.

Tijdens een controle in een internationale bus trof de marechaussee een 27-jarige man uit Montenegro aan die Nederland niet in mocht. Hij bleek al meer dan honderd dagen te lang in het Schengengebied te zijn.

Mannen vast voor stelen truck met laptops

De Koninklijke Marechaussee heeft maandag 2 mannen aangehouden voor de diefstal van een vrachtwagen met laptops en tablets op Schiphol in oktober vorig jaar. De lading had een winkelwaarde van ongeveer 5 miljoen euro. De opgepakte verdachten komen uit Beverwijk en Nijmegen, aldus de marechaussee.

De vrachtwagen was in de nacht van 3 op 4 oktober bij een transportbedrijf volgeladen met laptops en tablets. Daarna werd het voertuig bij Schiphol geparkeerd in afwachting van de chauffeur die er ’s ochtends vroeg mee zou wegrijden. Ruim een uur voordat de chauffeur zou vertrekken, ging een onbekende man er met de vrachtwagen vandoor. De vrachtwagen werd later op een parkeerplaats in Beverwijk zonder lading teruggevonden.

Begin februari is in Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak besteed. Mede door tips aan de politie naar aanleiding van de uitzending konden de mannen uit Nijmegen en Beverwijk worden aangehouden. De laptops en de tablets zijn nog spoorloos.