06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

Een dagje KMarren met...

Kapitein Peter Kleine Schaars, dirigent Orkest Koninklijke Marechaussee

Peter Kleine Schaars leeft voor muziek. Met een fulltime baan als dirigent van het Orkest Koninklijke Marechaussee en een musicus als vrouw is het letterlijk nooit stil in het leven van de ondernemende kapitein. Al sinds zijn 13e staat hij regelmatig op de bühne en hoewel de zenuwen voor een optreden inmiddels zijn verdwenen, gebeurt er nog elke keer iets magisch wanneer hij zijn dirigeerstok in de hand neemt. “Wat er uit dat orkest komt, is groter dan de som van alle deeltjes. Dat is zo mooi aan muziek. Het gaat dwars door het lichaam tot diep in het hart en raakt daar een luikje aan.”

Fanfare
Het Orkest Koninklijke Marechaussee heette tot dit jaar Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. Het is een fanfareorkest, in tegenstelling tot de harmonieorkesten die de marine, land- en luchtmacht vertegenwoordigen.

Samen met de muzikanten werkt Kleine Schaars jaarlijks toe naar gemiddeld 100 inzetten; van een enkele hoornblazer voor een herdenkingsdienst tot een groot concert met alles erop en eraan. Het 50-koppige orkest bestaat uit muzikanten die parttime of als reservist voor de KMar werken. Naast deze functie hebben zij een baan in de burgermaatschappij. De tamboers, die het orkest soms versterken, zijn wel fulltime marechaussees. Muzikant is hun 'neventaak'.

Nacht van de Militaire Muziek
Op de Nacht van de Militaire Muziek komen de orkesten van de verschillende krijgsmachtonderdelen samen; de uitgelezen gelegenheid om eens extra uit te pakken. Met het ensemble ‘1913’, oftewel een deel van het fanfareorkest, brengt kapitein Kleine Schaars ‘De vijfde Infanterie Brigade Marsch’ van kapelmeester Gerardus Bikkers na meer dan 100 jaar weer tot leven. 

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl. 

Tekst en productie: ritmeesters Charlotte Snel en Bianca Brasser | Video: sergeant-majoors Ruud Mol, Henry Westendorp en Yoran Christianen | Montage: Jos van Stralen| Geluid: sergeant-majoor Jimmy Ouwens