07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

Achter de schermen

...bij het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT)

Wie de grens bij Duitsland oversteekt, doet dat niet ongezien. Het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) in het Duitse Bad Bentheim observeert en komt waar nodig in actie om criminaliteit, die de grens passeert aan te pakken.

De Koninklijke Marechaussee participeert in 5 teams verdeeld over de gehele oostgrens van het land. In Heerlen, Venlo, Zevenaar, Bad Nieuweschans en de oudste: het GPT in Bad Bentheim, vlak over de grens bij De Lutte. 

Het team in Bad Bentheim werd opgericht in 2008 en bestaat uit 20 collega's. Een samenwerking tussen de Koninklijke Marechaussee, Politie Oost-Nederland en de collega’s uit Duitsland: de Bundespolizei en de Landespolizei uit Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen. 

Vandaag wordt een verdrag ondertekend dat het voortbestaan van alle GPT’s waarborgt. "We hebben onszelf bewezen."

Scroll naar beneden om meer te zien van de werkzaamheden van het GPT.

Tekst: Saminna van den Bulk I Foto's: sergeant-majoor Hille Hillinga

Assisteren over de grens

Van mensensmokkel tot openstaande boetes en drug trafficking: het GPT houdt de grens in de gaten. Een team rijdt gemengde patrouilles, met 1 Duitse en 1 Nederlandse collega in de auto. Vaak onopvallend, in een burgervoertuig.

Zij maken gebruik van elkaars bevoegdheden en mogen optreden in het buurland. Zo assisteert een marechaussee een agent van de Landespolizei bijvoorbeeld bij een aanhouding in Duitsland en kan een collega van de Bundepolizei helpen bij een doorzoeking van een voertuig op Nederlandse bodem. 

Waakzaam en alert

“Voor het GPT zijn er geen grenzen meer. Belangrijk, want criminaliteit stopt niet bij de grens”, zegt kapitein Chris in het Veld (links op de foto), die aan de wieg van het team in Bad Bentheim stond. Dat wordt des te meer duidelijk op de dag van het bezoek. De aanslag in Utrecht had die ochtend plaatsgevonden. Het GPT verkeert in opperste staat van paraatheid. Want mocht de dader proberen het land te ontkomen, dan is het onder andere aan het GPT daar een stokje voor te steken.

Verdacht

De Koninklijke Marechaussee, politie, en Duitse collega's wisselen informatie uit en gaan samen de straat op. Ziet het GPT een verdachte situatie, dan houden ze de automobilist staande. Signalen zijn bijvoorbeeld de herkomst van het voertuig, rijgedrag, het aantal en zichtbaarheid van de inzittenden, maar ook het tijdstip waarop de auto de grens passeert. 

Steun

De afgelopen 10 jaar kreeg het GPT subsidie van de Europese Unie. Vandaag, op 28 maart 2019, wordt er een nieuwe overeenkomst ondertekend. Financieel wordt het GPT dan volledig gedragen door de 5 samenwerkende diensten.

“In de praktijk verandert er weinig voor ons”, zegt kapitein In het Veld. “Maar het is mooi om te zien dat iedereen bereid is om te investeren in het GPT. Vanuit de KMar zijn we trots. En als partners leren we nog elke dag van elkaar binnen het GPT. We hebben onszelf bewezen.” 

Ontvoering en drugs

Meermaals wist het GPT het landelijk nieuws te halen. Zo was er in februari 2018 de zaak van baby Hannah. Haar biologische ouders ontvoerden de baby uit het Brabantse Eersel. Het GPT trof Hannah en haar ouders aan in een vakantiehuisje in Bad Bentheim, Duitsland. 

Een paar maanden later, november 2018, opnieuw een succes. Het GPT vond toen net over de Duitse grens ruim 3 kilo heroïne in een auto. Het resultaat van de binationale samenwerking.