Een mars te paard van ongeveer 100 kilometer, dwars door Portugal. Beginnend bij de hoofdstad Lissabon en eindigend bij het Sanctuarium van Fatima, een bedevaartsoord waar pelgrims van over de hele wereld samenkomen. 2 collega’s van de Bereden Brigade Koninklijke Marechaussee maakten deze maand deze tocht; de 3e Military Pilgrimage on Horseback.
Dat deden zij samen met Spaanse, Italiaanse, Franse, Roemeense en Portugese collega’s, op uitnodiging van de Guarda Nacional Republicana, oftewel de Portugese gendarmerie. Adjudant Odille Posthuma en wachtmeester Danny van der Ven (reservist), waren de gelukkige collega’s die de 4-daagse tocht aflegden. “In totaal liepen er 63 paarden mee en ongeveer 100 militairen te voet”, zegt Posthuma. Bij de KMar werkt zij als analist, daarnaast vervult ze de functie van ruiter. “De route was geweldig. Van verharde wegen tot akkerlanden en stukken dwars door het bos. Soms steil omhoog en omlaag. In elk dorp werden we hartelijk ontvangen door de bewoners. En alles was uitstekend georganiseerd.”
Op de laatste dag reden de collega’s in ceremonieel tenue.
DIGIT bestrijdt computercriminaliteit
Sinds deze maand is de wet Computercriminaliteit III in werking. Justitie, Koninklijke Marechaussee, FIOD en de politie hebben hiermee nieuwe bevoegdheden om computercriminaliteit te bestrijden.
Door politie, FIOD en de KMar is een gezamenlijk team opgericht, het Digital Intrusion Team (DIGIT). Dit is het enige team dat deze extra bevoegdheden in mag zetten. DIGIT kan vanaf nu op afstand een computer binnengaan voor de opsporing van ernstige delicten zoals; kinderpornografie, drugshandel of liquidaties. De wet geeft opsporingsambtenaren van DIGIT ook de mogelijkheid om daarna verschillende onderzoekshandelingen te verrichten. Zij kunnen gegevens ontoegankelijk maken of kopiëren, maar ook communicatie aftappen. Het wordt zo voor criminelen lastiger om zich op het internet te verschuilen voor de opsporing.
Lokpubers
Ook wordt het mogelijk opsporingsambtenaren als 'lokpubers' in te zetten om de opsporing en vervolging van 'groomers' die via internet minderjarigen benaderen voor seksuele doeleinden, te vergemakkelijken. Verder wordt heling van computergegevens als zelfstandig delict strafbaar. Daarmee kan iemand worden aangepakt die over gegevens van anderen beschikt, ook als niet bewezen kan worden dat hij zelf die gegevens heeft overgenomen. Malafide verkopers die op internet herhaaldelijk goederen of diensten te koop aanbieden, maar niet leveren, kunnen straks strafrechtelijk worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor een richtlijn ontwikkeld met nieuwe strafeisen voor oplichting via internet.
Trainingsprogramma EUPCST van start
Het internationale trainingsprogramma EUPCST 2019-2022 is begin maart gestart. In het EUPCST-programma worden medewerkers van politie- en civiele organisaties opgeleid ter voorbereiding op internationale missies.
Het programma bestaat uit oefeningen, trainingen en academische kennisoverdracht. Degenen die getraind worden, ondersteunen lokale mensen in hun land – dat bijvoorbeeld uit een crisis komt – in de opbouw van hun organisatie.
Wie?
EUPCST is de afkorting van European Union Police and Civilian Services Training. Aan EUPCST nemen 16 Europese gendarmerie- en politiekorpsen deel, 7 Europese civiele organisaties en vertegenwoordigingen uit de EU, VN en NAVO. Ook 7 politiekorpsen uit Afrika en 6 politiekorpsen van andere continenten doen mee aan het EUPSCT-programma.
Lowlands Grenade
In zijn speech refereerde plaatsvervangend commandant KMar generaal-majoor Vincent Egbers aan de ruim 2 weken durende oefening Lowlands Grenade, die zich in oktober afspeelde in Groningen. “Het zijn dit soort internationale oefeningen en trainingen geweest die de Europese Commissie deed besluiten om het EUPST-programma met nog 3 jaar te verlengen. Met een extra invalshoek: ook civiele organisaties gaan deel uitmaken van het nieuwe programma. Samenwerken is in het EUPCST-programma belangrijk. We moeten er samen voor zorgen dat onze mensen goed voorbereid naar landen gaan die onze hulp nodig hebben na een crisissituatie.”
Leidend
De Koninklijke Marechaussee leidt, namens Nederland, de komende 3 jaar het door de Eurpese Unie gefinancierde EUPCST-programma en is in die rol ook de voorzitter van het consortium.