01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

Meer blauw bij de BSB

Marechaussees solliciteren na themadagen

Meer openheid, minder spookverhalen. Na 6 themadagen zijn de meeste deelnemers er uit: het is tijd voor een nieuwe uitdaging. Die vinden ze hopelijk bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). 

Het afgelopen jaar namen 25 KMar-medewerkers deel aan een 6-daags talentontwikkelingsprogramma om onder leiding van instructeurs en operators te ontdekken wat werken bij de BSB inhoudt. “Er doen over de BSB nog altijd spookverhalen de ronde. Zo zou de opleiding fysiek ondoenlijk zwaar zijn”, vertelt medeorganisator eerste luitenant Onno. Nu zag de BSB recent een verhoogde ‘groene’ instroom. “Terwijl er ook behoefte is aan ‘blauwe’ kennis en vaardigheden. We staan bekend als een nogal gesloten onderdeel. Niet gek dus dat de KMar-deelnemers veel vragen hadden. Dankzij de themadagen BSB weten ze wat hen te wachten staat in het verdere sollicitatietraject, de opleiding en het werk.”

De fysieke eis voor BSB-kandidaten is cluster 6. Maar de organisatie ontwikkelt een eigen fysieke meting die beter aansluit bij de praktijk van de werkzaamheden. Binnenkort geldt die eis.

Het hoogst haalbare

17 deelnemers solliciteerden uiteindelijk. Onno: “Een aantal anderen volgen later. De themadagen vroegen van de organisatie een beperkte inspanning, maar leverden een groot resultaat op.” De 6e en laatste themadag op woensdag 12 december in Camp New Amsterdam was voor de selectie. Deelnemers die slagen, ontvangen een uitnodiging voor de 3-daagse BSB-selectie. “Ik wil voor het hoogst haalbare gaan. Binnen de KMar is dat de BSB”, vertelt deelnemer marechaussee-1 Joey. “Ik kijk vooral uit naar de bijzondere beveiligingsopdrachten. Zoals het plannen van routes voor VIP's. Dan wordt iemand vooruit gestuurd om de risico’s te beoordelen. Gaaf toch!”

’s Middags leggen de deelnemers aan de Themadagen BSB een sollicitatiegesprek af, waaronder deelnemer wachtmeester Anneke. “De BSB lijkt mij gaaf omdat het lekker operationeel is. Vaker naar buiten en minder werken op een kantoor.”

Doelen stellen

De themadagen moesten dus vooral veel antwoorden opleveren. “Het is belangrijk dat ik weet wáárom ik iets doe, anders verlies ik de motivatie”, vertelt wachtmeester Anneke in haar sollicitatiegesprek. Kandidaten worden geadviseerd 3 á 4 keer in de week te sporten. Onno: “Om dat vol te houden, moet je inderdaad weten welk doel het in de praktijk dient. Daarom simuleren we tijdens de themadagen casussen, om te oefenen hoe je bijvoorbeeld met geweld omgaat. Tussendoor hebben we vaak geëvalueerd: ‘Wat gebeurt er nu met je? Je raakt vermoeid en daardoor gaat de communicatie slechter’.”

Tijdens de Themadagen BSB worden onderwerpen als motivatie, flexibiliteit, zelfreflectie, ervaring en mentale stabiliteit behandeld. Ook krijgen de deelnemers informatie over veel ‘praktische zaken’, zoals het invullen van het veiligheidsonderzoek: de verklaring van geen bezwaar. De veiligheidscreening voor werken bij de BSB is namelijk vaak uitgebreider dan die de deelnemers al hebben voor hun huidige werk.

Persoonlijk

De mogelijk toekomstige BSB’ers gaan werken in arrestatieteams, observatieteams of als VIP-begeleider. Deelnemer marechaussee-1 Sven kan naar eigen zeggen niet wachten. Hij werd tijdens de themadagen al aangenomen en begint in maart aan zijn nieuwe job. “Ik pak deze selectiedag mee als trainingsmoment. Als ik met mijn huidige HRB-collega’s (Hoog Risico Beveiliging) de Staten-Generaal beveilig, zijn er duizenden mensen in het gebouw. Straks ga ik personen één-op-één beveiligen, dat persoonlijke lijkt mij veel leuker. Verder zal ik op plekken komen waar ik normaal niet kom. Omgaan met diverse mensen en culturen lijkt mij tof.”

De deelnemers hebben duidelijk toegewerkt naar de sporteisen van de BSB. “Ik heb een stuk meer meters gelopen dan tijdens de eerste themadag, terwijl het verrekte koud is vandaag”, aldus deelnemer Joey.

Themadagen 2019

De themadagen resulteerden volgens Onno niet alleen in meer ‘blauwe’ sollicitaties. “Door openheid van zaken te geven, hebben we verbinding gemaakt met onze KMar-collega’s.” De BSB is tevreden over de themadagen en organiseert deze volgend jaar opnieuw. Onno: “De inhoud zal grotendeels hetzelfde zijn, maar er zullen dan 4 in plaats van 6 dagen zijn. We merkten dit jaar dat deelnemers na zo’n periode goed voorbereid en geïnformeerd zijn." De themadagen vinden plaats op Camp New Amsterdam, de eerste is op 6 februari.

Indien er meer belangstelling is dan plekken, wordt net als vorig jaar geloot. Per brigade wordt een gelijkmatige verdeling gemaakt. Als je je hebt aangemeld voor de BSB Themadagen hoor je uiterlijk vrijdag 21 december 2018 per e-mail of je een van de deelnemers bent. 

In mei maakte het KMarMagazine een reportage over de allereerste Themadag BSB.Lees ‘m hier terug!
https://magazines.defensie.nl/kmarmagazine/2018/05/02_themadagbsb_05-2018

Tekst: ritmeester Djenna Perreijn   |   Foto's: Phil Nijhuis