02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Zo kom je bij de BSB

BSB neemt drempels sollicitatie weg

Woningen binnenvallen in nachtelijke uren, een auto klemrijden, vips beveiligen in het buitenland en verdachten observeren op een luchthaven. Via een introductievideo krijgen belangstellenden voor de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de KMar een goed beeld van het BSB-werkveld. Ze nemen deel aan een nieuw zesdaags programma, waarin ze ontdekken wat werken bij de BSB inhoudt, allerlei tips en tools krijgen voor een eventuele sollicitatie en werken aan persoonlijke ontwikkeling. Op 16 mei was de eerste zogeheten BSB-themadag op Camp New Amsterdam in Huis ter Heide.

De themadagen zijn speciaal georganiseerd voor KMar-collega’s en de belangstelling was groot. Maar liefst 90 collega’s hadden zich opgegeven. Via een loting en gelijke verdeling over de brigades en rangen, is daaruit ongeveer een derde geselecteerd. De rest krijgt een eenmalige informatiedag aangeboden.

Drempels

Waarom zijn deze dagen georganiseerd? “We zagen dat er minder instroom vanuit de KMar kwam”, vertelt mede-initiatiefnemer eerste luitenant Onno, eerste teamleider bij de afdeling Opleiding en Training. “Daarom hebben we alles onder de loep genomen, van imago tot werving en selectie en zelfs de opleiding. De BSB komt over als een gesloten deel van de organisatie, was één van de conclusies. Geïnteresseerden vragen zich af: hoe kom ik nou bij de BSB? Via deze themadagen proberen we eerder in verbinding met onze doelgroep te komen om mogelijke drempels weg te nemen. Hier kunnen mensen zelf ontdekken wat het werk inhoudt, in plaats van hun beeld te baseren op ‘van horen zeggen’.” 

‘Blauwe’ kennis en vaardigheden

“Eerder zagen we een verhoogde instroom vanuit de groene eenheden vanuit de krijgsmacht”, vult opperwachtmeester Paul aan, klassenbegeleider van de laatste 2 lichtingen. “Nu is meer behoefte aan ‘blauwe’ kennis en vaardigheden, om te komen tot een meer gelijke verdeling van ‘blauwe’ en ‘groene’ instroom. Opsporingsambtenaren kunnen bovendien sneller worden ingezet; meteen na de 31-weekse opleiding kunnen ze aan de slag. Andere militairen moeten dan nog 9 maanden de opleiding tot algemeen opsporingsambtenaar volgen. We hebben hard nieuwe mensen nodig, dus ik hoop dat deze themadagen een soort olievlekwerking hebben.”

2 meter

In het begin van de themadag wordt gesproken over verschillende aspecten van het werk en wat je daarvoor moet kunnen. Onderwerpen als motivatie, flexibiliteit, zelfreflectie, ervaring en mentale stabiliteit worden aangestipt. Ook gaan de kandidaten in groepjes aan de slag met stellingen. Zoals: ‘We zoeken alleen grote, sterke mannen van 2 meter’. “Nee”, luidt het antwoord unaniem. De groep heeft goed opgelet bij het introverhaal. “We zoeken juist mensen van verschillend formaat en met diverse achtergronden voor de uiteenlopende werkzaamheden, zoals observeren."

De geïnteresseerden discussiëren in groepjes over verschillende stellingen.

Allround fit

Op de themadag waren ook verschillende BSB-operators uit het veld aanwezig om praktische vragen te beantwoorden. Zoals: Hoeveel moet je sporten? “3 à 4 keer per week”, luidt het geruststellende antwoord. “We zijn hier niet om mensen af te breken.” Operator wachtmeester-1 Richelle vult aan: “Ik vond het sporten tijdens de opleiding heel erg meevallen. Je gaat veel bovenbenen trainen, omdat je op uitzending veel spullen sjouwt. Het trainen is dus gericht op het werk. Maar je hoeft niet van te voren al zúlke bovenbenen te hebben. Daar train je naartoe. Ook volg je bijvoorbeeld zelfverdedigingslessen, zodat je - wanneer je vip wordt belaagd - adequaat kunt reageren.”

De centrale boodschap luidt: je moet wel een beetje sterk zijn, maar je hoeft geen supermens te zijn. Allround fit is voldoende. De trainingen zijn in dat kader gebaseerd op 5 basis motorische vaardigheden: kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie. 

Voorafgaand aan een sporttest, worden de kandidaten gewogen. Ook lengte en vetpercentage worden gemeten.

Nulmeting

In de middag is het tijd om de benen te strekken. Het geheel verplaatst zich naar de nabijgelegen Bernhardkazerne in Amersfoort voor een sporttest. Het gaat om een nulmeting, zodat de belangstellenden weten waar ze staan. “Deze meting is voor jullie zelf”, benadrukt de organisatie. “Binnenkort krijgen jullie de uitslag, zodat jullie zelf weten waar mogelijk nog verbetering nodig is.”

Het is flink zweten geblazen tijdens de sportmeting.

Mysterie

De reacties vanuit de groep op de eerste dag zijn positief. Zo zegt grensbewaker wachtmeester Rick: “Het is goed om te weten waar je staat. En het is prettig om direct met de mensen te praten. Er hangt een groot mysterie rond de BSB, maar er werken dus normale mensen. Op deze dag krijg je een stukje info van binnenuit. Je ziet niet alleen de coole filmpjes, maar je hoort hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat. En hoe je je het beste kunt voorbereiden. Ze zijn best soepel over de opleiding. Zo te horen is het goed te doen. Ik dacht dat je keihard moest vlammen, bikkelen, afzien. Maar je wordt breder getest dan alleen fysiek.”

De huidige fysieke eis voor BSB-kandidaten is cluster 6. Maar dat gaat over een tijdje veranderen. De organisatie heeft goedkeuring gekregen om een eigen fysieke meting te ontwikkelen, die beter aansluit op de werkzaamheden.

Gastvrij

De nieuwe aanpak van de organisatie lijkt goed te vallen, zo blijkt ook aan het eind van de dag. Moe, maar voldaan - en fris gedoucht  - zitten de kandidaten weer in het lokaal om de dag te evalueren. “Open.” “Vriendelijk.” “Gastvrij.” “Duidelijk verhaal.” Op de evaluatieformulieren staan positieve reacties. “Fijn dat er operators bij waren, waar we in de pauze mee konden kletsen over de praktijk”, merkt iemand op.

Jongensdroom

De kop is eraf, nu de overige dagen nog. De volgende, op 13 juni, staat in het teken van talentontwikkeling, zelfreflectie en krachttraining. De meeste kandidaten willen daadwerkelijk gaan solliciteren, anderen zitten zelfs al in het proces. “Werken bij de BSB is een jongensdroom”, glimt een van hen. Nu nog kijken of die droom haalbaar is. “Daar hoop ik de komende maanden antwoord op te krijgen.” 

Tekst: ritmeester Henny de Boer   |   Foto's: Hans Roggen