Curaçao

“Als deel van de zogenaamde flexpool Curaçao werken KMar-collega’s Robin, Afra en ik voor het Korps Politie Curaçao (KPC) in het project Hato Politie, vernoemd naar het Curaçaose vliegveld Hato.

Links: KLM in de landing boven de Hatovlakte. Rechts: KPC op de landingsbaan na een calamiteitenoefening.

Dit project vindt zijn oorsprong in het recente verleden. Tijdens een shooting tussen 2 verschillende bendes van het eiland op de luchthaven overleden 3 mensen en vielen veel gewonden. Naar aanleiding hiervan heeft het Openbaar Ministerie Curaçao aan het KPC opdracht gegeven om een politiepost op de luchthaven op te richten.
Hierbij heeft het KPC de KMar om ondersteuning in capaciteit en luchthavenkennis gevraagd.

Onze politiepost wordt 7 dagen per week van 8.00 tot 22.00 uur bemand (de openingstijden van de luchthaven) door mensen van het KPC en de KMar, waarbij er volgens het ‘twinning’-principe wordt gewerkt: 1 KPC en 1 KMar samen op de auto of de voetjes.

Links: Werkplek Hato airport. Rechts: Zicht op de landingsbaan vanaf de berg Mahuma.

Onze werkzaamheden bestaan uit het uitvoeren van de politietaak in de ruimste zin van het woord op en om de luchthaven. Hierbij werken wij samen met de Douane, airport security, Interpol, immigratie, Brigade Informatie Knooppunt KMar, Recherche Samenwerkingsteam (RST) en de infodesk van het KPC.

Omdat goed samenwerken alleen kan als je ook weet wat je aan elkaar hebt, proberen wij als team Hato Politie ook samen te trainen. Denk hierbij aan Integrale Beroepsvaardigheidstraining (IBT), certificering AED en reanimatie.

Links: Gezamenlijke IBT KMar en KPC. Rechts: Sport in de vrije tijd: halve marathon van Curaçao op de Julianabrug in Willemstad.

Het grote voordeel van samenwerken zoals wij doen, zie ik in het delen van kennis over en weer.
De KMar heeft veel kennis van luchthavengerelateerde zaken, de collega’s van het KPC, die allemaal jaren straatervaring hebben, herkennen onze doelgroep al op afstand aan gezicht of voertuig. Hierdoor kunnen we gerichte controles uitvoeren, resulterend in nuttige informatie voor diverse onderzoeksteams.

Hoe kerst dit jaar gevierd wordt, is mij bij het schrijven van dit stukje nog niet bekend maar ook dat zal ongetwijfeld een gezellig samenzijn worden. Partners van de collega’s hebben de brigade al geweldig mooi versierd, dus daar zal het niet aan liggen.

Na 5 jaar Caribisch gebied ga ik volgend jaar terug naar Nederland met een rugzak vol kennis en ervaring die ik zeker kan gebruiken op mijn volgende functie in Nederland. Met dat besef ga ik nu snel weer aan het werk en dubbel genieten van alle afwisseling die dit eiland en werk te bieden hebben.

Pasa un bon dia!”

Opperwachtmeester Alwin Schutter
KMar Caribisch gebied