04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

De 12 mooiste foto's van…

… de Koninklijke Marechaussee in 2018

Van de internationale oefening Lowlands Grenade tot een omvangrijke MTV-controle of een intensieve HRB-oefening in Spanje, afgelopen jaar was de KMar op allerlei fronten actief. In dit overzicht bundelen we de mooiste foto’s van 2018. Kijk en geniet.

JANUARI

15 collega’s van het eskadron Hoog Risico Beveiliging trainden begin dit jaar in Spanje met de Grupo Accion Rapida (GAR) van de Guardia Civil. Het programma: panden binnenvallen, optreden in verstedelijkt gebied, personen beveiligen en schieten met verschillende soorten wapens.

FEBRUARI

Een voorlichtingsvideo over veilig omgaan met wapens en munitie. In februari waren de opnames. De video maakt deel uit van een bewustzijnscampagne van de KMar.

MAART

Een 3-daagse BSB-selectie op Camp New Amsterdam. Kandidaten kregen dag en nacht casussen voorgelegd terwijl een team van psychologen en instructeurs hun optreden nauwlettend in de gaten hielden.

APRIL

Oefendemonstranten daagden de Bijstandseenheid van de KMar uit tijdens een ‘klimaattop’ op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Het scenario maakte deel uit van een 2-daags oefenprogramma voor BE-pelotons van de KMar en de Mobiele Eenheid (ME) van de politie: de Landelijke Voortgezette Training Mobiele Eenheid 2018.

MEI

Een omvangrijke verkeerscontrole langs de Duits-Nederlandse grens. Door de KMar, de Nationale Politie, de Douane en de Bundespolizei. Ze namen onder meer 2 gestolen auto’s in beslag en verrichten 22 aanhoudingen.

JUNI

Gezamenlijk optreden tijdens de oefening Woodland Support bij de Koningin Máximakazerne. Het oefenscenario: er zijn concrete aanwijzingen voor aanslagen en daarom moeten doelwitten worden beveiligd en bewaakt.

JULI

Paarden zijn onverbrekelijk met de KMar verbonden. Aan de 4e editie van de Outdoorwedstrijd Springen & Dressuur in Maassluis deden 26 dressuur- en springruiters mee. Opperwachtmeester Chantal Gommans won tijdens het onderdeel springen.

AUGUSTUS

De boot van het ministerie van Defensie trok tijdens de Canal Parade in Amsterdam de nodige bekijks. Ook Commandant Koninklijke Marechaussee Harry van den Brink voer mee: "Een veilige werkomgeving binnen Defensie, ongeacht geaardheid, geslacht, ras, godsdienst of levensovertuiging, is iets waar iedereen recht op heeft".

SEPTEMBER

Ruim 800 mensen vanuit allerlei landen waren betrokken bij Lowlands Grenade 2018, een grote internationale oefening die de KMar organiseerde in de Marnewaard. 27 gendarmerie- en politiekorpsen uit 21 landen werkten 2 weken samen aan het ontwikkelen van vaardigheden voor internationale missies.

OKTOBER

Geflankeerd door 4 operators van de HRB stapte opperwachtmeester Frank met zijn surveillancehond af op een verdachte die zich schuil hield in het vliegtuigtoilet. Ze namen deel aan de internationale multidisciplinaire diensthondenoefening op Schiphol-Oost.

NOVEMBER

KMar-instructeurs zochten de hoogte op voor een cadettenoefening in Bad-Reichenhall. Het Cadetteneskadron van de Koninklijke Militaire Academie verrichtte een week lang grensverleggende activiteiten om met stressvolle situaties om te leren gaan.

DECEMBER

Premier Mark Rutte ontving zijn Britse ambtsgenoot Theresa May voor een werkontbijt over de brexit op het Catshuis in Den Haag. De Brigade Den Haag Beveiliging zorgde voor passend ceremonieel. Het Catshuis is overigens ook een van de locaties waar de KMar de politietaak heeft.

Tekst: ritmeester Henny de Boer   |   Foto's: MCD, ANP en archief