08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

Achter de schermen

…bij Open Source Intelligence (OSINT) KMar

Op Camp New Amsterdam in Huis ter Heide is team OSINT te vinden, oftewel Open Source Intelligence KMar. Het team van ruim 10 man speurt alle geledingen van het internet af naar verdachte zaken. De eenheid bestaat nog maar een paar jaar, maar wordt al overspoeld met aanvragen voor informatie, vertelt eerste luitenant Henk, hoofd OSINT KMar.

OSINT is een afdeling binnen de intelligence organisatie van het Landelijk Tactisch Commando. De eenheid is in 2014 begonnen tijdens de Nuclear Security Summit in Den Haag en bij de nasleep rond de MH17-vliegramp in Oekraïne. Toen bleek al: de informatie die OSINT aanlevert uit openbare bronnen is van essentieel belang voor het informatiegestuurd optreden.

Meer weten over Open Source Intelligence? Scroll dan door naar beneden.

Tekst: ritmeester Henny de Boer   I   Foto’s: Hans Roggen

Open bronnen

Via digitale bronnen is een schat aan informatie te achterhalen, die voor de gemiddelde internetgebruiker verborgen blijft. Maar daar weet de goed opgeleide OSINT-werknemer wel raad mee. Zij monitoren niet alleen de klassieke bronnen als kranten, tv en radio, maar ook digitale bronnen zoals social media, diverse overige websites en moeilijk toegankelijke digitale handelsplaatsen op het darkweb voor de verkoop van verboden zaken als wapens, drugs en identiteitsdocumenten.

Enkele voorbeelden van vragen die OSINT binnenkrijgt: 
- alle contacten in beeld brengen rond een verdachte
- de locatie van iemand achterhalen op dat moment
- een evenement monitoren: worden er geen rare dingen aangekondigd op social media?  
- extreemlinkse en -rechtse groeperingen monitoren: kondigen ze acties aan? 
- de identiteit achterhalen van een anonieme verstuurder van een dreigtweet of een aanbieder van defensieveiligheidsartikelen

Immigratie

De afdeling is vooral actief tijdens kantooruren maar draait ook piketdiensten om bij opkomende zaken meteen hulp te bieden, zoals dreigtweets. De onderzoeksvragen komen van de recherche en van de Officier van Dienst Intell van het Landelijk Tactisch Commando. Maar OSINT neemt voor zover nu mogelijk ook zelf het initiatief tot onderzoeken, om nog beter bij te kunnen dragen aan Informatiegestuurd Optreden. De focus ligt momenteel op de onderwerpen migratiecriminaliteit en contra-terrorisme, -extremisme en -radicalisering (CTER).

Dynamisch

De hele dag achter de pc, je moet er maar van houden. Fysiek is het zeker niet de meest inspannende baan, maar geestelijk des te meer. De wereld van OSINT is heel dynamisch. Werknemers moeten voortdurend opleidingen doen om alle technologische en analytische ontwikkelingen te kunnen bijbenen. Ze volgen onder meer de islamic extremism media analyse en de social media intelligence-opleiding in Engeland. Of de modules OSINT 1 en 2 op de International Anti Crime Academy in Rijen. “Up to date blijven is de grootste uitdaging. Er komt veel op ons af. Dat maakt het werk spannend, maar soms ook zwaar”, weet een van de collators.

Groeien

De afdeling zit duidelijk in de lift. OSINT krijgt er volgend jaar enkele mensen bij en wil doorgroeien naar 30 man in 2023. De grote vraag naar Open Source Intelligence wordt momenteel deels opgevangen door tijdelijke bijstand van reservisten van het Defensie Cyber Commando. Ook hebben studenten van Defensity College nuttige onderzoeken verricht op het gebied van nepnieuws, darkweb en online gaming & virtual environment. Wat hen drijft? Het geeft een kick als je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan een onderzoek.