05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

Een dagje KMarren met...

Adjudant John van den Hooff, G6 tijdens oefening Lowlands Grenade

In zijn reguliere functie is adjudant John van den Hooff verantwoordelijk voor de plaatsing van mobiele camerasystemen op bijvoorbeeld kazerneterreinen. En een paar weken per jaar krijgt hij er flink wat taken bij. Als G6 bij de oefening Lowlands Grenade in de Marnewaard is Van den Hooff verantwoordelijk voor alle verbindingen, zodat iedereen in de oefening met elkaar kan communiceren en de camerabeelden binnenkomen in de Ops-Room, het zenuwcentrum van de training.

De internationale politieoefening Lowlands Grenade is een 65-urige oefening waar 17 gendarmerie- en politiekorpsen uit 13 landen aan meedoen. In het fictieve land Geronië moeten de deelnemers met elkaar praten over de radio en mailen via een intern netwerk terwijl de oefenleiding wil zien hoe hun trainees in het oefendorp taken uitvoeren. Van den Hooff is daarom al een week eerder aanwezig om voorbereidingen te treffen.

Glasvezel en netwerkkabels
“Er was hier nog helemaal niks. Met mijn team van 6 man hebben we een netwerk aangelegd”, legt Van den Hooff zijn werk uit. “We zitten hier op de kazerne op een afstandje van het oefendorp. We hebben glasvezelkabels en netwerkkabels aangelegd naar politiecommandoposten en andere belangrijke plekken. Zo hebben we een netwerk opgebouwd waarover gemaild kan worden.” Hij vindt het prachtig werk. “Er loopt de gehele oefening een scenario af. Dat kan een bankoverval zijn, een opstootje met burgers of de vondst van een massagraf. Op straathoeken en op daken in het oefendorp hebben we camera’s geplaatst op palen. Ook beschikken we over een mobiele camerawagen die ik naar plekken stuur waar geen goed zicht is. De beelden zijn essentieel voor het monitoren van de eenheden.”

Belangrijke printercartridge
Als de oefening eenmaal loopt, is het voor Van den Hooff vooral brandjes blussen. Echt grote problemen doen zich niet voor. Meestal zit het in de kleine dingen. “Een lege printercartridge lijkt niet zo belangrijk maar kan voor een politiecommandant toch een behoorlijk probleem opleveren. Dat proberen we met het team zo snel mogelijk te verhelpen.” Deze keer is het toevallig een Franse politiecommandant. Komt het even goed uit dat een van zijn mannen een woordje over de grens spreekt. “Ik ben er trots op als ik tijdens het overleg met de staf kan melden dat er geen bijzonderheden zijn. Dan hebben mijn mannen het werk weer goed gedaan."

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl. 

Tekst: ritmeester Arthur van Beveren   |   Video: sergeant-majoor Ruud Mol   |   Montage: Douwe Veldhuisen