02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

De 12 mooiste foto's…

…van de internationale multidisciplinaire diensthondenoefening op Schiphol-Oost

Woeste geluiden uit het vliegtuigtoilet op Schiphol-Oost. Gehijg, gesjor en gegrom. “Laat me los! Alsjeblieft!”, schalt het angstig smekend door de cabine. Een grote sterke kerel wordt flink in zijn kladden gevat door een fanatieke hond. De figuranten luisteren verschrikt naar het drama, ook al is het maar een oefening.

“Maar dat is het niet voor de honden”, zegt surveillancehondengeleider opperwachtmeester Frank serieus. De hond die doorgaans waakzaam en keurig naast hem loopt, kan op commando zijn focus verleggen en een verdachte overmeesteren. “Eigenlijk zijn het vooral heel sociale honden, die juist rustig blijven in het publieke domein. Samen surveilleren we op plekken met een verhoogd risico op onrust. De hond gebruik ik als laatste middel om in te grijpen.” 

‘Voor de hond is dit geen spel’

Zeldzame oefenlocaties
De opperwachtmeester opereert samen met 4 leden van de Hoog Risico Beveiliging (HRB) en oefent samen met hondengeleiders van de Nationale Politie, de Belgische Federale Politie en een lid van de Belgische antiterrorisme-eenheid de aanhoudingsprocedures. Ze leren van elkaars methode, waarin uiteraard ook overeenkomsten zitten. De diverse scenario’s spelen zich voornamelijk af in kleine vliegtuigruimtes en een bouwkeet op Schiphol-Oost. “Dergelijke oefenlocaties, zeker een echt vliegtuig, zijn zeldzaam”, weet oefenleider wachtmeester-1 Maikel Ponsen.

Gedragstherapie
Ponsen organiseerde de multidisciplinaire diensthondenoefening in het kader van zijn opleiding ‘gedragstherapie bij honden’. “Zij kunnen oefenen, kennis delen en netwerken”, knikt hij richting de oefenende eenheden. “Ondertussen observeer ik het gedrag van de honden. Dat doe ik tijdens de oefeningen, maar juíst ook ervoor en erna. Ik denk dat de africhting van honden nog beter kan.” De studie bekostigt de jonge wachtmeester, die normaliter meldkamercentralist is, helemaal zelf. “In mijn verdere loopbaan bij de Marechaussee hoop ik mijn straks afgeronde studie wel te kunnen gaan toepassen.”

Behalve voor surveillancehonden en hun geleiders was er ook ruimte voor speurhonden van de Koninklijke Marechaussee, Nationale Politie en Douane om hun skills & drills te oefenen. Dat ging er weliswaar minder luidruchtig aan toe, het fanatisme spatte ervan af.

Overmeesteren
Het verschil tussen de KMar-surveillancehonden en de politiehonden is groot. De honden van de politie zijn er juist op getraind om bij een verstoring van de openbare orde op te treden. “Het scenario met de rellende menigte slaan wij bijvoorbeeld over”, vertelt Frank. “Bij dat soort gebeurtenissen worden wij normaal ook niet ingezet. Mijn hond moet weten dat het niet de bedoeling is om mensen in een grote rumoerige menigte aan te vallen. Als hij dat nu opeens wel mag, werkt dat verwarrend. Alleen bij gerichte dreiging en op commando zal hij zijn mannetje staan en de verdachte kunnen en durven overmeesteren. Dat oefenen we vandaag.”

Benieuwd naar de beelden? KMarMagazine selecteerde de 12 mooiste.

Geflankeerd door 4 operators van de HRB stapt opperwachtmeester Frank met zijn surveillancehond onverschrokken af op de verdachte die zich schuilhoudt in het vliegtuigtoilet.

De verdachte schreeuwt het uit als hij gepakt wordt door de hond. “Op de grond! Op je buik!” commandeert de agent.

Het resultaat als je illegaal een vliegtuigvrachtruim binnensluipt en niet reageert op het commando ‘Politie! Maak u bekend, anders wordt er een hond ingezet.’

De gemuilkorfde hond van de Belgische antiterrorisme-eenheid is net terug van een bijzondere missie en daardoor ‘te scherp’. Om ongelukken te voorkomen draagt de hond een muilkorf die hij gebruikt als ‘stootkorf’.

Een succesvolle samenwerking tussen de KMar en de hond met geleider van de Belgische antiterrorisme-eenheid.

Het fijnslijpen van de samenwerking tussen de KMar surveillancehondengeleider en de HRB is ook 1 van de oefendoelen.

De HRB en een lid van de antiterrorisme-eenheid uit België oefenen hun procedures in een bouwkeet: een kleine ruimte zoals ze die bijvoorbeeld ook in een Joodse instelling of kinderdagverblijf tegen kunnen komen.

Een paar uur voor verdachte spelen is voor een pakwerker ook een pittige klus.

Commandant LTC brigadegeneraal Pieter Simpelaar is blij dat er middels een oefening geïnvesteerd wordt in de samenwerking met onder meer de politie. Hij complimenteert wachtmeester-1 Maikel Ponsen met de organisatie van het geheel.

Zoeken naar (resten van) explosieven in hoogstaand gras is een pittig karwei voor de honden. De speurneuzen moeten met de wind mee ruiken om de geur te kunnen vangen. Alles dat dit blokkeert, bemoeilijkt het vinden.

Opperwachtmeester Robin Ent (links) assisteert een speurhondengeleider explosieven van de Nationale Politie. Ent: “We werken altijd in teams van 2 personen en een hond. Ik kijk met de geleider mee of de hond alles voldoende onderzoekt en of er iets is dat zijn aandacht trekt. Op verzoek van mijn buddy en als de situatie het toelaat, maak ik kasten, deuren of lades open. Behalve hondengeleider ben ik namelijk tevens Teamleider Explosieven & Veiligheid.”

Ook speurhonden(-geleiders) van de Douane doen mee.

Tekst: Jopke Rozenberg-van Lisdonk   |   Foto's: Herman Zonderland