03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

Herintreders van harte welkom

Bijzondere Instroom zoekt vooral ex-wachtmeesters

Het Bureau Bijzondere Instroom is officieel nog in oprichting, maar heeft al handenvol werk. Zijn taak: herintreders zo snel mogelijk weer aan de slag krijgen. Want de KMar heeft veel vacatures. Het BBI is vooral op zoek naar herintredende wachtmeesters voor de grenspolitietaak.

De KMar heeft brieven gestuurd naar wachtmeesters die de organisatie de afgelopen 3 jaar op eigen verzoek hebben verlaten, bijvoorbeeld omdat ze geen contract voor onbepaalde tijd kregen. De strekking van de brief: “We zien dat je ons hebt verlaten, we hopen dat je een leuke tijd hebt gehad bij de KMar en wellicht wil je die voortzetten.”

Stafadviseur kapitein Dick Essen is in augustus begonnen bij het BBI. Bij de Staf CKMar in Den Haag behandelt hij aanvragen vanuit het hele land.

Voordelen

Het aannemen van herintreders levert veel besparing op bij de opleidingen. Een herintredende wachtmeester hoeft bijvoorbeeld geen opleiding meer te doen. En een herintreder van de landmacht kan de Algemene Militaire Basisopleiding (AMBV) van 3 maanden overslaan, en inhaken bij de 9 maanden durende Vaktechnische Opleiding (VTO) van de Leergang Algemeen Opsporingsambtenaar (LAO). “Zo verdient ons bureau zichzelf terug”, lacht Essen. 

Stafadviseur Aartie van Dijk van het BBI: “Wij kunnen herintredende wachtmeesters direct zekerheid bieden. Ze krijgen meteen een Fase 3-contract of zícht op zo’n contract.”

'Wij kunnen herintredende wachtmeesters direct zekerheid bieden'

Procedures

Grootste uitdaging: het BBI heeft te maken met veel procedures. “Daardoor zijn we soms lang met een persoon bezig. Geen casus is hetzelfde”, weet Essen. Elke aanstelling vergt de nodige afstemming, met bijvoorbeeld het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum (OTCKMar), het Landelijk Tactisch Commando of Bureau Reservisten. Het BBI werkt daarom óók aan het versimpelen van trajecten.  

De snelste groep zijn KMar-reservisten in de rang van wachtmeester. Essen: “Zij hoeven alleen een formulier in te vullen over hun medische en mentale gesteldheid. Daarnaast is het wachten op het ontslag bij Bureau Reservisten en de opzegtermijn bij hun huidige baan. Dit zou in 3 maanden moeten kunnen.”

Het BBI werkt óók aan het versimpelen van trajecten

Soorten en maten

Herintreders zijn er in allerlei soorten en maten. Het BBI heeft ze onderverdeeld in een paar hoofdgroepen: ex-wachtmeesters, militairen van een ander operationeel commando, reservisten, vakspecialisten en politieagenten zonder KMar-verleden. Elke groep wacht een ander traject. 

* Korpsgesprek: een sollicitatiegesprek waarbij 2 collega’s uit het werkveld praten met de kandidaat en vragen naar motivatie en kennis van de KMar.

Herintreden is maatwerk. Voor sommigen volstaat bijscholing in de vorm van een e-learning-module, afhankelijk van hoe lang diegene is weggeweest. Voor anderen kan het even wachten zijn tot er een plek vrij komt in de Vaktechnische Opleiding (VTO).

Enkele feiten:

  • Het BBI had begin oktober 16 mensen aangesteld. Ongeveer 10 anderen zaten toen in de procedure;
  • Het BBI hoopt eind dit jaar zo’n 50 mensen te hebben aangesteld;
  • Een herintreder moet minimaal nog 10 jaar kunnen werken tot het FLO (Functioneel Leeftijdsontslag);
  • De maximale wachttijd voor een Verklaring van geen Bezwaar (VGB) is 8 weken;
  • Vragen? Mail naar: bijzondere.instroom.kmar@mindef.nl.

Benieuwd naar de persoonlijke ervaringen van enkele herintreders? Lees door op de volgende pagina!

Meer weten over het sollicitatieproces voor herintreders? Ga naar https://werkenbijdefensie.nl/herintreden-bij-de-marechaussee.

Tekst: ritmeester Henny de Boer   I   Foto’s: Valerie Kuypers   I   Illustraties: Mediacentrum Defensie/Crossmedia