08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Achter de schermen

…bij de voorbereidingen van Lowlands Grenade 2018 (LLGN)

Het is officieel een neventaak, maar hoofd sectie Oefenen majoor Kim Moerman heeft er zijn handen soms vol aan: de organisatie van de grote internationale oefening Lowlands Grenade 2018. Bij de oefening van eind september in Marnewaard zijn ruim 800 mensen betrokken, uit allerlei landen. En dat vereist de nodige voorbereiding. Het was dan ook geen overbodige luxe om al in mei vorig jaar te beginnen met het voorwerk.

LLGN is de grote finale van het zogeheten EUPST II-programma (2015-2018), de European Union Police Services Training. In het door de EU gefinancierde programma werken 17 gendarmerie- en politiekorpsen uit 13 landen samen aan het ontwikkelen van hun vaardigheden.

2 jaar geleden was LLGN in het Duitse Weeze, en in 2014 ook in de Marnewaard. Ditmaal ligt de nadruk - nog meer - op community policing (de basispolitietaak) en Monitoring, Mentoring, Advising, and Training (MMA&T) van lokale overheden in crisisgebieden. Tijdens deze 3e editie, van 24 september tot en met 5 oktober, zijn er veel meer internationale deelnemers. En daar komt qua organisatie dus heel wat bij kijken…

Meer weten over de voorbereidingen? Scroll dan door naar beneden.

Tekst: ritmeester Henny de Boer   I   Portretfoto majoor Kim Moerman: Hans Roggen   I   Andere foto’s: archief

Voorzitter

Moerman is voorzitter van het core planning team van de oefening. Samen met oefenleider kolonel Sandra Keijer is hij verantwoordelijk voor alle aspecten van de door de KMar georganiseerde oefening. En dat zijn er nogal wat: de ondersteuning, de doelstellingen, het scenario, een miniconferentie met VIPS’s, en ga zo maar door. Hij ligt er wel eens wakker van: komt iedereen? Lukt het om alle functies gevuld te krijgen? De planning leidt soms tot hoofdbrekens, maar de organisatie van de oefening is ook een geweldige uitdaging. Vooral de contacten met al die landen maken het bijzonder.

Het is de eerste keer dat Moerman zo’n grote oefening voorbereidt. “Het leukste is de algehele verantwoordelijkheid en het werken met mensen uit allerlei landen. Ik leer elke dag bij: over het motiveren van mensen, het aansturen van externen en ervoor zorgen dat iedereen dezelfde mindset heeft. Qua uitdaging en omvang is de oefening uniek. Het is een ultiem voorbeeld van internationale samenwerking, van één grote internationale melting pot, en ik vind het een hele mooie ervaring om dat mede mogelijk te maken.” 

Scenario

De oefening speelt zich af in het fictieve land Geronië. Scriptschrijvers uit allerlei taakvelden hebben hun creativiteit losgelaten op de situatie in de falende staat. In een tweetal scriptweken hebben de deskundigen alle gebeurtenissen ingevoerd in het Joint Exercise Management-systeem, dat tijdens de uiteindelijke 65-uursoefening 24/7 kan worden gestuurd en aangepast. Zowel lichte als zware criminaliteit komt voorbij: rivaliserende bendes, berovingen en zedenmisdrijven. Aan de lokale veiligheidsfunctionarissen van 2 politiebureaus in het oefendorp de taak om - ondersteund door de internationale missie - deze zaken het hoofd te bieden.

Vulling

Het is lastig om genoeg mensen bijeen te krijgen voor het ‘platte petten-werk’. Waar voorheen een peloton of sectie werd aangewezen voor voornamelijk crowd and riot-control, moeten nu individuele politieagenten her en der uit de internationale organisaties worden geplukt. En dat in een periode van personele schaarste. Vanuit de KMar doen er 12 deelnemers mee, die ‘lokale agenten’ ondersteunen bij hun werk. De functies zijn nog niet allemaal ingevuld, maar Moerman heeft er alle vertrouwen in dat dat gaat gebeuren. Hetzelfde geldt voor de overige circa 20 operationele functies.

Het trainingsteam bestaat uit 42 mannen en vrouwen, van wie meer dan de helft uit onder meer Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk, Portugal, Duitsland en Italië. Daardoor kunnen zoveel mogelijk lessons learned uit eerdere oefeningen worden meegenomen. En ook de aansturing is deels internationaal, met bijvoorbeeld een Zwitserse kolonel als head of the mission.

Marine Etablissement Amsterdam

Meer landen betekent meer afstemming. Pas kort voor de daadwerkelijke oefening beginnen met kennismaken is geen optie. “Je merkt dat iedereen weer andere ideeën heeft bij termen als Monitoring, Mentoring, Advising, and Training (MMA&T) en community policing”, ondervond Moerman. “Daarom is het belangrijk om in een vroeg stadium alle neuzen dezelfde richting op te krijgen.” Om samen tot een goed afgestemd product te komen, kwamen in maart al afgevaardigden een week bijeen voor overleg op de marinekazerne Amsterdam tijdens de Main Planning Conference.

Logistiek

Het core planning team heeft overzicht van wat er allemaal nodig is om LLGN tot een succes te maken. Het team bestaat uit ruim 15 mensen van binnen en buiten de organisatie die in deeltijd aan de oefening meewerken. Ze hebben zo’n 200 roleplayers geworven, zoals initiële leerlingen van de KMar en studenten van de MBO Landstede in Zwolle. Ook wordt alles in het werk gesteld om de ‘politiebureaus’ zo realistisch mogelijk in te richten met verbindingen, slaapplaatsen, wapens en ander materieel. Geen moeite is te veel om de deelnemers straks een internationale ervaring mee te geven. Om er, kortom, voor te zorgen dat politiefunctionarissen nog beter voorbereid zijn op een inzet in een missiegebied.

Losse eindjes

Op 1 juli moesten alle grote zaken afgehandeld zijn. Nu rest alleen nog het vastknopen van alle losse eindjes. Het werk loopt tijdens de zomer gestaag door, maar mensen gaan ook met vakantie, zoals Moerman zelf. “Het is belangrijk dat mensen zich even kunnen opladen voor de grote BANG.” De werktelefoon gaat wel mee op reis. “Ik probeer het bellen zoveel mogelijk te beperken, maar ik wil graag weten wat er gebeurt, zodat ik tijdig kan reageren. Dat geeft rust.”