Den Haag was onlangs in de ban van de Nederlandse Veteranendag. Voor de 14e keer kregen veteranen van vroeger én nu het eerbetoon dat ze verdienen vanwege hun inzet voor vrede en veiligheid. Er was veel publiek en de bijna tropische temperaturen zullen menig veteraan hebben herinnerd aan zijn of haar missiegebied.
De Stichting Nederlandse Veteranendag koos opnieuw voor de bekende succesformule: opening in de Ridderzaal, medaille-uitreiking op het Binnenhof, een defilé van een kleine 4.000 veteranen en actief dienende militairen afgenomen door koning Willem-Alexander én de ontmoetingsplaats voor veteranen op het Malieveld. Daar traden diverse artiesten op, al ging het de veteranen vooral om het ontmoeten van hun maten. Hieronder een impressie van de sfeervolle dag vanuit KMar-oogpunt.
Even na 13.00 uur begon het kleurrijke defilé door de Haagse binnenstad. Namens de KMar liepen het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar), het Landelijk Tactisch Commando (LTC), Staf CKMar en het Trompetterkorps mee in het defilé. De Nederlandse Veteranendag is een eerbetoon aan ruim 115.000 militairen. Circa 90.000 bezoekers applaudisseerden en zwaaiden het défilé enthousiast toe langs de route. Aangekomen bij de koning zong het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee uit volle borst het Wapenlied. Bijna 4.000 veteranen en militairen marcheren rond de Hofvijver, gevolgd door historische en moderne voertuigen. Bezoekers konden onder meer een YPR van de Bijstandseenheid West bewonderen en een Amarok van het Landelijk Tactisch Commando. Veteranen zijn er in vele ‘soorten en maten’. Van oudgedienden uit de Tweede Wereldoorlog tot actief dienende marechaussees die op missie gingen naar bijvoorbeeld Afghanistan of Mali. Ook de Stichting Marechaussee Contact (SMC) gaf acte de présence. De stichting is toegankelijk voor iedereen die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen bij de Koninklijke Marechaussee. ME’ertje spelen? Gaaf! Fanatiek stonden kinderen in ME-tenue op linie. In het activiteitenpark op het Malieveld leerden ze hoe de KMar optreedt bij ongeregeldheden. Op het Malieveld kon jong en oud kennismaken met stichtingen en verenigingen, naar muziek luisteren of materieel van dichtbij bekijken, zoals een YPR en een Mobiele Eenheid (ME)-voertuig. Collega's van de Militaire Politiezorg hielden een oogje in het zeil op het Malieveld, dat tijdelijk gold als militair terrein.
De Veteranendag van de KMar vindt dit jaar plaats op 5 oktober in Apeldoorn. Zie 'KMarKort' voor meer informatie.
Foto's: o.a. Louis Meulstee en sergeant Hille Hillinga