07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

KMarKort

Herintreders van harte welkom

De Koninklijke Marechaussee merkt dat steeds meer oud-collega’s vragen naar de mogelijkheden om te herintreden. Inmiddels hebben zich al bijna 100 geïnteresseerden gemeld. Ken jij ook iemand die terug zou willen keren? Verwijs die dan naar Bureau Bijzondere Instroom KMar. 

De meeste ruimte voor herintreden is er in de rang van wachtmeester. Aan een eventuele herintreding is wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo kunnen oud-collega’s herintreden als ze als onderofficier werkzaam zijn geweest bij de KMar met een FPS fase 2 of 3 aanstelling. Voor de overige voorwaarden en de sollicitatieprocedure kan de oud-collega contact opnemen met bijzondere.instroom.kmar@mindef.nl.

Herinneringsmedaille voor noodhulp orkaan Irma

Eind vorige maand kregen op Sint Maarten 22 KMar-collega’s, samen met medewerkers van de marine de Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen uitgereikt. De onderscheidingen werden uitgereikt door de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied brigadegeneraal der mariniers Peter Jan de Vin, de gouverneur van Sint-Maarten Eugene Holiday en door hoofd Operations van het Landelijk Tactisch Commando kolonel Sandra Keijer. De kinderen van de collega’s kregen de kindermedaille uitgereikt.

Enige dagen ervoor en erna werden ook onderscheidingen uitgereikt op Curaçao en Aruba. Orkaan Irma groeide in september 2017 uit tot een orkaan van de zwaarste categorie en liet een spoor van vernieling achter op onder meer Sint-Maarten. Een kleine 2 weken later raakte eilandstaat Dominica ook zwaar beschadigd toen orkaan Maria eroverheen raasde. Militairen van de Marechaussee, marine, landmacht en luchtmacht herstelden samen met lokale autoriteiten verbindingen en wegen, hielpen bij het evacueren van gewonden en werden ingezet om plunderingen te voorkomen en de openbare orde en veiligheid te handhaven.

Grensbewakers eerstelijns krijgen certificaat

Een belangrijke mijlpaal: de eerste 14 grensbewakers eerstelijns ontvingen deze maand hun certificaat. Hiermee zijn zij startbekwaam om een minimale controle uit te voeren. Deze collega’s zijn onderdeel van de pilot ‘Adaptief aan de grens’ en de eerste lichting, batch I.

Batch I is 19 maart met 28 nieuwe grensbewakers in opleiding van start gegaan en binnen 4 maanden heeft de helft dus het eindcertificaat ontvangen. Een score waar de KMar meer dan tevreden over is. Op een proactieve en zelfsturende manier hebben zij de eerste examens naar behoren behaald. Aankomend najaar vindt de eerste tussenevaluatie van de pilot plaats.

Gezocht: (operationele) medewerkers voor de Pi-NL

De KMar is samen met interne en externe partijen bezig om een Passagiersinformatie-eenheid (Pi-NL) op te richten. De medewerkers van deze nieuwe eenheid gaan passagiersgegevens verzamelen en analyseren om terrorisme en zware criminaliteit te bestrijden. Voor de Pi-NL worden zowel operationele als ondersteunende medewerkers gezocht.

De Pi-NL draagt bij aan voorkoming, opsporing, onderzoek en vervolging van terroristische misdrijven en ernstige criminaliteit door het verstrekken van relevante Passenger Name Record (PNR)-gegevens aan nationale en internationale autoriteiten, zoals Europol en Passenger Information Units (PIU’s) van andere EU-lidstaten. Naast de KMar werken ook de Nationale Politie en de Bijzondere Opsporingsdiensten samen in deze eenheid die in november 2018 operationeel moet zijn. Er worden zowel operationele als ondersteunende collega’s gezocht.

De Pi-NL is op zoek naar operationele medewerkers zoals liaisons, analisten, medewerkers targeting en naar ondersteunende medewerkers zoals een managementassistent en een medewerker bedrijfsbureau. Het betreft functies in rangen van wachtmeester tot en met kapitein én burgerfuncties. De Pi-NL start als werkorganisatie. Dit betekent dat in afwachting van de definitieve organisatie medewerkers op basis van Tijdelijke Tewerkstelling (TTW) tewerkgesteld worden. De functies staan in de (interne) vacaturebank.

Canal Parade

Op zaterdag 4 augustus vindt de jaarlijkse Canal Parade van de Pride Amsterdam plaats. Voor de 8e keer neemt Defensie met een boot deel aan dit evenement. De organisatie is in handen van de Divisie Personeel en Organisatie Defensie (DPOD) van het Defensie Ondersteuningscommando (Dosco) en de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK).

De inschrijving voor dit jaar is geopend. Met onze deelname onderstrepen we het belang van inclusiviteit bij Defensie. Medewerkers moeten zichzelf kunnen zijn in een veilige omgeving. Het thema van de Canal Parade dit jaar is ‘Heroes’ en dat zal ook duidelijk worden in de aankleding van de boot.

KMar Veteranendag 2018: Missies in Afrika

Op vrijdag 5 oktober wordt de 19e Veteranendag KMar georganiseerd. Het thema luidt dit jaar: Missies in Afrika. Deze missies krijgen bijzondere aandacht, zo ook in de verhalen van vroeger en nu onder de veteranen.

Traditiegetrouw is er de herdenkingsplechtigheid voor de gevallen en overleden veteranen bij het monument voor de Koning Willem III-kazerne. Bij de plechtigheid speelt het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. De Indische rijstmaaltijd volgt na terugkeer, vergezeld door een muzikaal optreden. Speciale aandacht krijgt het boek ‘Kamelen op de lijn’ van Marieke Vos-Hardonk, echtgenote van een KMar-veteraan.

Dit jaar wordt de Veteranendag gehouden in Theater & Congres Orpheus in Apeldoorn, bekend van de KMar Wapendag. Vervoer van Orpheus naar het monument wordt verzorgd. Actieve KMar-veteranen kunnen zich aanmelden via veteranendag.kmar@mindef.nl. Postactieve KMar-veteranen kunnen zich digitaal aanmelden via ‘Mijn Vi’ op de website www.veteraneninstituut.nl. Telefonisch kan ook via 088 - 334 00 50.