05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Een dagje KMarren met...

Wachtmeester-1 Christa, Kamp Heumensoord

Normaal controleert wachtmeester-1 Christa van Dijk vooral reizigers die via weg, water en lucht ons land binnenkomen. Tijdens de Nijmeegse 4-daagse is ze een week ‘wijkwachtmeester’ op Kamp Heumensoord, waar 6.000 militairen op 28.000 vierkante meter bivakkeren. En net als in een gewoon dorp, moet hier de orde worden gehandhaafd.

Niet dat er veel misgaat op het kamp. De sfeer is gemoedelijk en verschillende nationaliteiten leven er die paar dagen vreedzaam samen. “Dat is echt heel leuk om mee te maken. Iedereen heeft zin om er iets moois van te maken”, vertelt Christa. Op deze dag heeft ze de vroege dienst die begint om 6.00 uur ’s ochtends. De wandelaars zijn van het kamp af, maar er is genoeg te doen voor de wachtmeester en haar collega’s.

Dagelijks verwerkt ze op de politiepost meldingen van diefstal of verlies en eerder in de week betrapten ze ’s nachts inbrekers op heterdaad. “Met duizenden mensen op een kleine locatie gebeurt er altijd wel iets”, beaamt Christa. Collega’s uit Duitsland, Groot-Brittannië en Zwitserland staan de Nederlanders bij. “Het is interessant om met ze samen te werken en te kijken hoe zij het werk aanpakken”, legt ze uit. “Zij hebben korte lijntjes met hun eigen eenheden en dat helpt ons als er problemen zouden ontstaan. We lopen elke dag gezamenlijk patrouilles.”

Tegen 12.00 uur ’s middags komen de eerste individuele lopers terug op het kamp. Daarna volgen de detachementen. Christa klapt ze binnen. Daar zitten ook een paar collega’s bij die in hun eigen tijd de 160 kilometer afleggen. De Koninklijke Marechaussee doet vanwege het vele werk niet met detachementen mee aan de 4-daagse.

“Mij blijft het meeste bij hoe de lopers binnenkomen”, kijkt Christa terug naar de afgelopen dagen. “Ze maken zich weer netjes en studeren een aparte act in voor binnenkomst in de biertent. Die sfeer daar is echt fantastisch!”

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl.

Tekst: Arthur van Beveren   I   Video: adjudant Richard Frigge   I   Montage: Karel Polack