03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Als 1 team over de finish

BSB geht los in Weeze

“Meekomen. Naar buiten. Lopen! Nú!” Op dwingende toon begeleidt Stephan zijn ‘VIP’ door de krakkemikkige gangen van een vervallen pand. De protegé in kwestie lijkt oprecht even van de leg. 5 minuten geleden bevond hij zich nog in een onschuldig theekransje, nu wordt hij haast aan zijn nekvel een brommende Land Cruiser ingegooid. Een wolk uitlaatgassen en verse bandensporen zijn enkele seconden later nog het enige bewijs van zijn bezoek aan een buitenlandse collega-diplomaat. That escalated quickly… 

Zo snel als de gepantserde wagen wegstoof, duikt hij ook weer op. VIP Stan stapt heelhuids uit, geflankeerd door Stephan en diens teamgenoten. De gespannen blikken, zweetdruppels en kloppende aders lijken als sneeuw voor de zon verdwenen. Opluchting overheerst: de BSB-operators in spé hebben door pijlsnel handelen kunnen voorkomen dat Stan iets zou overkomen. Oefening geslaagd.

Zo snel als de gepantserde wagen wegstoof, duikt hij ook weer op.

Bloedserieus

Hoewel de hele situatie in scène is gezet en de ‘VIP’ in werkelijkheid klassenbegeleider van deze club is, gaat het er op het oefenterrein in Weeze op deze zomerse middag bloedserieus aan toe. Persoonsbeveiliging van hoogwaardigheidsbekleders in risicogebieden is een van de belangrijkste onderdelen van de 31 weken durende opleiding tot Medewerker Bijzondere Opdrachten (MBO). In verschillende casussen worden de mannen getraind op acties in dergelijk high threat environment. En dat zijn geen grapjes. Omdat een groot deel van het BSB-werk zich richt op buitenlands optreden en er door de toegenomen globalisering steeds meer internationale werkbezoeken aan risicogebieden worden afgelegd, is de druk op de BSB groot.

Aan Stan en zijn collega’s de taak hun jongens hier zo snel en goed mogelijk op voor te bereiden. En de nood is hoog. Ter illustratie: de installatie van deze groep staat gepland op 9 augustus, 2 dagen later vertrekken al 3 lui richting allerlei oorden.

In high risk gebieden wordt gewerkt in minieme teams, soms van maximaal 2 man.

‘Blauwe’ jongens lopen een stapje voor op juridisch gebied

Even schakelen

In Weeze wordt er daarom 3 weken keihard getraind op internationale inzet. En dat is toch net even anders dan persoonsbeveiliging in Nederland. Niet alleen wordt er over de grens met andere wapens (lang versus kort) en outfits (militair versus net pak) gewerkt, ook op het gebied van wetgeving en politiek is het even schakelen. Hoe gedraag je je bijvoorbeeld tegenover een buitenlandse diplomaat? En wat kunnen jouw acties voor gevolgen hebben voor de geopolitiek?

“Gesneden koek voor de marechaussees. Wat betreft juridische kennis lopen zij net een paar stapjes voor op groene collega’s”, stelt oefencoördinator Johan. “Andersom is er bijvoorbeeld op het gebied van skills & drills weer genoeg te leren. Alle jongens komen hier met hun eigen ervaring en rugzakje uit het veld. We proberen overal iets uit te halen en vooral van elkaar te leren.”

Het gaat er op het oefenterrein in Weeze bloedserieus aan toe.

Teambuilding

Omdat in high risk gebieden vaak wordt geopereerd in minieme teams, soms van maximaal 2 man, is teambuilding zo’n beetje het codewoord van de MBO-opleiding. Stan wijst naar ‘zijn’ jongens, die zich een eind verderop vol overgave in de volgende casus storten. “Kijk even: de oudste is 38, de jongste rond de 23. De langste 2 meter, de kleinste 1.65. Ze komen vanuit de KMar, het Korps Mariniers, het Korps Commandotroepen, de Luchtmobiele Brigade en zelfs de politie. Aan mij als klassenbegeleider de taak om in korte tijd van al die verschillende eilandjes een hechte groep te maken. Dat is best een uitdaging, maar zo’n mooi proces.”

Druk op de BSB onverminderd hoog

Mindset

Marechaussee Maarten maakte de overstap naar de BSB en heeft zijn eigen ‘eilandje’ al vrij snel verlaten. “Ik voelde me hier direct thuis. Het beeld dat mensen van de BSB hebben klopt zó niet. Iedereen denkt dat wij allemaal rond stompende, schreeuwende alfamannetjes zijn. Maar de typische BSB’er bestaat niet. Het gaat om je mindset. We zijn stuk voor stuk totaal verschillend, maar hebben een duidelijke overeenkomst: iedereen gaat voor 100% voor deze opleiding en 100% voor elkaar. Dat maakt dit team onwijs sterk en hecht. Ik kan niet wachten om straks samen ervaring in het buitenland op te doen.”

De typische BSB’er bestaat volgens marechaussee Maarten niet. “Het gaat om je mindset.”

Werken bij de BSB

De drieweekse buitenlandmodule is onderdeel van de opleiding ‘Medewerker Bijzondere Opdrachten’ die in totaal 31 weken in beslag neemt. Daarin staan schieten, veilig autorijden op hoge snelheid, werken op hoogte en in waterrijke gebieden, persoonlijke ontwikkeling, teambuilding en sport centraal. Ook wordt er geoefend met helikopters en passeren diverse facetten uit de Observatie- en Arrestatieopleiding de revue.

Geïnteresseerd in een baan bij de BSB? Check voor meer informatie de intranetpagina van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten of http://www.werkenbijdefensie.nl/.

Tekst: Charlotte Snel   |    Foto's: korporaal Jasper Verolme