Napels, Italië

“Ik ben majoor Herman Wijnands en sinds februari 2015 ben ik, samen met een Hongaarse collega, als information manager werkzaam binnen de Planning Support Branch van de afdeling Plannen (J5) van het Joint Force Command Naples (JFCNP). Het JFCNP is een van de operationele hoofdkwartieren van de NAVO (de andere is het Joint Force Command Brunssum). 

Mijn werkplek in het hoofdkwartier.

Ik ben verantwoordelijk voor het op papier goed organiseren van een planningsopdracht binnen dit hoofdkwartier. Dat betekent dat alle documenten van alle NAVO-eenheden voor een gezamenlijke operatie of oefening bij ons terechtkomen. Van special forces tot logistieke eenheden, van alle krijgsmachtdelen en uit alle NAVO-landen. Wij controleren of die volgens de NAVO-standaard zijn opgesteld en voegen alles samen tot één geheel. Dat is een hele klus. Zo’n planningscyclus duurt al gauw 2 à 3 maanden.

Het einddocument (OPLAN) - dat gemiddeld zo’n 2.000 pagina’s kan omvatten - wordt uiteindelijk ondertekend door de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) en is leidend voor de gehele operatie of oefening. Iedere NAVO-militair kan hierin vinden hoe en wanneer zijn of haar eenheid wordt ingezet. Want echt álles staat erin: hoeveel troepen er nodig zijn, hoeveel pantservoertuigen, marineschepen of vliegtuigen, welke medische voorzieningen, uit welk land, hoe eenheden ter plaatse komen, in welke fase de eenheden gaan en wat ze ter plaatse gaan doen. 

Het operationele hoofdkwartier van de NAVO in Napels.

Mijn functie is dus puur administratief, net als alle andere functies op het hoofdkwartier. Het is daarnaast een paarse functie, niet specifiek KMar. Het interessante van de baan is dat ik inzicht krijg in alle defensieonderdelen van de gehele NAVO. Ik doe dus zaken met Duitsers, Italianen en andere NAVO-landen. Het is zeer internationaal. En het is heel leuk om de verschillen per land te zien, en hoe alles uiteindelijk bijeenkomt tot één gezamenlijke oefening of operatie.

Naast het werk op het hoofdkwartier, dat normaal gesproken een 8.00 uur – 17.00 uur baan is, hebben wij om het jaar een oefening. Daarin moet het hoofdkwartier bewijzen dat het een planningsopdracht aankan. Die hebben wij nu net achter de rug. In 2015 was die oefening in Roemenië. Toen was ik de militaire assistent van een Canadese 3-sterren-generaal die als commandant van de oefening optrad. Een mooie en leerzame periode.

Verder ben ik in 2016 samen met een viertal internationale collega’s 4 maanden namens JFCNP uitgezonden geweest naar Ethiopië om daar de liaison officer te zijn tussen JFCNP en de Afrikaanse Unie (AU). Als liaison probeer je vragen van beide zijden te beantwoorden en dreigende problemen voortijdig op te lossen.

In de Ethiopische stad Lalibela zijn ondergrondse, uit rotsen gehakte kerken te bezoeken.

Het werk hier in Italië bevalt heel goed. Na werktijd is het, met dat zonnige weer, net vakantie. ’s Avonds gaan we vaak wat eten of drinken met collega’s, uit allerlei landen. Verder zijn er op het hoofdkwartier uitstekende faciliteiten voorhanden, zoals restaurants, winkels, een fitnesscentrum en een 50 meter-buitenzwembad. En daarnaast nodigt de omgeving uit om uitstapjes te maken, zoals naar Pompeï en de Vesuvius. Of om een boot te huren en naar de voor de kust liggende eilanden te varen, zoals: Procida, Ischia of Capri. Mijn functie loopt alweer bijna ten einde; eind augustus ga ik weer weg."

Ten zuidoosten van Napels ligt de bekende Vesuvius-vulkaan.

Majoor Herman Wijnands
JFC Napels