05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

Een dagje KMarren met...

Adjudant Omar Boulachioukh, sectiecommandant HRB

Adjudant Omar Boulachioukh is altijd als eerste present. Dat hoort er nou eenmaal bij als je sectiecommandant bent bij het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB). Eigenlijk zorgt hij ervoor dat iedereen bij het Alpha-peloton aan de slag kan. “Ik doe dit werk nu 1,5 jaar en het is elke dag anders”, vertelt de 45-jarige Omar. Er zijn altijd wel bijzonderheden, zieken, onverwachte wijzigingen in de opdrachten, materiële problemen. “Soms kan het echt hectisch zijn, zeker wanneer er ergens een incident is.”

Zo waren Omar en zijn collega’s begin dit jaar betrokken bij de inzet na de schietpartij in Amsterdam waarbij de 17-jarige Mohammed in een buurtcentrum werd doodgeschoten. “Toen vroeg de politie ons om hulp, omdat wij harde pantserbakken hebben en dus een stuk veiligheid kunnen bieden.”

Iets soortgelijks gebeurde later in Den Haag bij de aanhouding van een vuurwapengevaarlijke verdachte. “Toen heeft de politie ons ook gevraagd om de zaak te beschermen. Voorheen was de HRB en wat we kunnen onbekend, maar politie en andere hulpdiensten weten ons steeds beter te vinden als ze hulp nodig hebben.”

De kerntaak van Omar en zijn mannen en vrouwen blijft echter de bewaking en beveiliging van overheidsgebouwen en Joodse instellingen in onder andere Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. In totaal zijn er nu 7 pelotons HRB, meer dan 400 man. De eenheid doet haar werk voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, onder het lokaal gezag.

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl.

Tekst: kapitein Arjen de Boer   I   Video: adjudant Richard Frigge   I   Montage: Werner Prost