Militair en vader aangehouden voor stelen en verkopen van militaire spullen

Een militair en zijn vader wilden een extra zakcentje verdienen met de verkoop van militaire goederen via internet, maar daar heeft de Koninklijke Marechaussee een stokje voor gestoken. Via online advertenties bood de vader, een 54-jarige man uit Yerseke, onder meer een kogelwerend vest en andere militaire spullen aan. De Marechaussee kwam de advertenties op het spoor. Daarop werd de vader aangehouden op verdenking van diefstal, verduistering en heling. Zijn zoon, een 27-jarige militair uit Kruiningen, is ook aangehouden. 

Marechaussee niet vervolgd voor schot op man bij arrestatie in Enschede

Een lid van het Aanhoudings- en Ondersteuningsteam (AOT) van de Koninklijke Marechaussee wordt niet vervolgd na een schietpartij in Enschede op 29 januari van dit jaar. Bij een aanhouding op de Zunabrink lost de AOT-er een schot, waardoor een inzittende van een auto gewond raakte aan zijn voet. Uit het onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat niet is afgeweken van de te volgen procedures, of dusdanig onvoorzichtig is gehandeld en er geen sprake is van een strafbaar feit. 

Speurhonden en mannen met bivakmutsen bij inval in Eindhoven

De Koninklijke Marechaussee heeft een huiszoeking verricht in een huis in Eindhoven. Daarbij werden onder meer speurhonden en mannen met bivakmutsen ingezet. Een woordvoerder van de Marechaussee geeft aan dat er niet veel over de zaak verteld kan worden. “Lopende het onderzoek kunnen we niet meer zeggen dan dat er een huiszoeking wordt verricht.” 

Marechaussee lost schot bij achtervolging

De Marechaussee heeft in Maastricht geschoten op een auto, die na een achtervolging inreed op een marechaussee. De Marechaussee wilde een auto voor controle aan de kant zetten. De bestuurder ging er echter meteen vandoor, waarop de Marechaussee de achtervolging inzette. Hij reed zichzelf klem omdat er aan de weg werd gewerkt. Toen de marechaussees naar de auto toeliepen om de bestuurder aan te spreken gaf de bestuurder gas en reed hij in op de marechaussee. Een van hen voelde zich daardoor zo bedreigd dat hij zijn dienstwapen trok en een schot loste, zo meldt de marechaussee-woordvoerder aan 1Limburg. 

Zorgen over de Marechaussee

Beschermen wat ons dierbaar is. Zo luidt de leus van Defensie. Geen krijgsmachtonderdeel moest dit afgelopen jaren zo vaak in de praktijk brengen als de Marechaussee. Of het de vluchtelingenstroom, de snel toenemende terreurdreiging in eigen land of het in goede banen leiden van het stijgend aantal internationale reizigers was; de KMar draaide ervoor op. Dat ging niet zonder slag of stoot. De Marechaussee moest interne bijstandsteams door het hele land heen en weer schuiven om telkens nieuwe gaten te dichten. KMar-commandant Harry van den Brink noemt de gevolgen ‘een structurele disbalans in de organisatie’. Waar vooral het personeel voor opdraaide. 

Italianen opgepakt op Schiphol na te vroeg begonnen vrijgezellenfeest

Een groep van 8 Italianen is op Schiphol opgepakt. De mannen veroorzaakten aan boord van een vlucht van Turijn naar Schiphol veel overlast. “Hun vrijgezellenweekend was iets te snel begonnen”, zegt de Marechaussee. Volgens de Marechaussee hielden ze het personeel in het vliegtuig constant bezig en volgden ze hun aanwijzingen niet op. Op Schiphol werden ze door het personeel daarom overgedragen aan de Marechaussee.

Marechaussee en politieruiters op de been in Soest

Politie en Marechaussee hebben vrijdagavond 1 juni een tijd staan posten bij de ingang van de Korte Duinen in Soest. Er werd een illegaal feest aangekondigd. De politie was preventief aanwezig om de illegale feestgangers weg te sturen. Verschillende jongeren werden gecontroleerd op hun identiteit. Tevens moesten zij verantwoording afleggen over de goederen die ze bij zich droegen.