Kamervragen over 'etnisch profileren' op Eindhoven Airport

Salima Belhaj van D66 heeft Kamervragen ingediend over de ervaringen van oud-raadslid Mpanzu Bamenga op Eindhoven Airport. De Eindhovenaar vertelde aan het Eindhovens Dagblad dat hij vindt dat de KMar etnisch profileert. Bamenga landde onlangs op Eindhoven en werd apart genomen voor een controle, net als een andere donkere man en vrouw en kinderen. Hij zag dat alle blanke mensen om hem heen mochten doorlopen.

Een voorlichter van de Marechaussee zei het vervelend te vinden dat Bamenga de controle als kwetsend en discriminerend ervaren heeft. "Profileren is een belangrijk middel voor de Marechaussee. Het uiterlijk voorkomen (waaronder etniciteit) kan relevant zijn, maar altijd mede op grond van andere objectieve indicatoren of informatie."

Motorcrossers opgepakt om vernielingen militair terrein Leusden

De Koninklijke Marechaussee heeft 2 mannen opgepakt die verdacht worden van het vernielen van een militair terrein in Leusden. Het gaat om een 36-jarige man uit Zeist en een 32-jarige man uit Soest. Zij zouden sinds 2015 illegaal op het terrein gecrost hebben met motoren en daarbij vernielingen hebben aangericht. De schade bedraagt bijna  80.000,-.

De mannen zijn opgepakt en zitten nog vast. Hun woningen zijn doorzocht en daarbij zijn onder meer 5 crossmotoren en een quad in beslag genomen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het gebied Leusderheide heeft een bijzondere culturele en ecologische status. Zo zijn er grafheuvels en monumenten op het terrein aanwezig en dient het nog steeds als oefenterrein voor militairen.

Militair aangehouden voor vuurwapenbezit en handelen harddrugs

Een 30-jarige militair uit 's-Heerenberg is door de Koninklijke Marechaussee aangehouden voor het bezit van harddrugs en een vuurwapen. De man had tijdens zijn arrestatie een doorgeladen pistool op zak. Bij het doorzoeken van zijn huis werd ook een grote hoeveelheid harddrugs gevonden. 

De Koninklijke Marechaussee kwam de man op het spoor nadat een melding binnenkwam over de militair. Hij zou vanuit zijn huis in verdovende middelen handelen. De 's-Heerenberger moet zich voor de rechter-commissaris verantwoorden. De drugs en het vuurwapen zijn in beslag genomen. De Marechaussee verricht, onder leiding van het openbaar ministerie Oost-Nederland, verder onderzoek in de zaak. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Verwarde vliegtuigpassagier probeert nooddeur te openen

Passagiers op een vlucht van Malta naar Schiphol werden opgeschrikt door een verwarde jongen die de nooddeur probeerde te openen. Een andere passagier wist te voorkomen dat de deur daadwerkelijk open ging. 

De bemanning van het vliegtuig heeft de jongen, een Nederlander, daarna op de achterste stoel van het vliegtuig vastgezet. De Marechaussee heeft de jongen op Schiphol uit het vliegtuig gehaald. Hij is verhoord, maar een woordvoerder laat aan de krant weten dat er geen reden is om hem te vervolgen voor zijn actie.

Grote politieactie om verstekelingen langs A4

De Koninklijke Marechaussee en de politie hebben met veel moeite zo’n 10 vreemdelingen staande gehouden in de buurt van de Belgische grens. Ze waren langs de snelweg A4 ter hoogte van Ossendrecht uit een vrachtwagen geklommen en renden alle kanten op.

De politie kreeg meldingen over "mensen die over de snelweg renden”. Een woordvoerster wist niet of ze daadwerkelijk over de rijbaan liepen of over de vluchtstrook. Vanwege de gevaarlijke situatie en omdat de verstekelingen zich snel verspreidden, zette de politie veel mensen en een helikopter in. Alle betrokkenen zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Waar ze vandaan komen is nog onbekend.

Marechaussee schoot terecht bij paniek Schiphol

De Marechaussees die eind vorig jaar hebben geschoten op een man die op Schiphol Plaza paniek veroorzaakte, hebben rechtmatig gehandeld. Ze schoten uit noodweer. Tot die slotsom komt het Openbaar Ministerie na onderzoek door de Rijksrecherche.

Een 29-jarige man zorgde december 2017 voor paniek door met een hamer te zwaaien richting passagiers en op een glazen toegangsdeur van de marechausseepost te slaan. Voor de marechaussees in dat hokje leek dat alsof er werd geschoten, aldus het OM.