07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

KMarKort

Aanhouding verwarde man kost BSB-hond het leven 

Op 30 mei heeft het arrestatieteam van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten, ingezet onder de vlag van de Dienst Speciale Interventies, in Schiedam een verwarde man overmeesterd. Daarbij is een hond van het arrestatieteam van de BSB zwaar gewond geraakt. De hond is later aan zijn verwondingen overleden. 

De hond, Robbie, was sinds januari aan zijn hondengeleider van het AT-BSB gekoppeld. Pas sinds 2 maanden was Robbie operationeel inzetbaar. 2 weken terug is hij nog bevorderd tot wachtmeester. Mede doordat hij zijn taak uitstekend uitvoerde, konden leden van het arrestatieteam de man overmeesteren. Het onderzoek van de Rijksrecherche is nog gaande, daaruit moet blijken wat er precies is gebeurd.

Bij het arrestatieteam waar Robbie deel van uitmaakte, komt de klap hard aan. Hij was echt een lid van het team die ze nu gaan missen: ‘Robbie was uitzonderlijk, omdat ‘ie voor een aanvalshond heel erg sociaal was’. Robbie wordt gecremeerd; zijn as wordt uitgestrooid over het terrein waar hij zijn training kreeg. 

KMar aanwezig bij herdenkingen WO II

De KMar heeft in mei meerdere herdenkingen bijgewoond ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei was CKMar, luitenant-generaal Harry van den Brink, bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam en het Englandspiel-monument in Den Haag.

Op de Dam leverden 50 marechaussees een bijdrage aan allerlei ceremoniële taken en nog eens zo’n 60 bewaakten en beveiligden de ceremonie. Ook elders in het land droeg de KMar met de militaire politietaak bij aan het goede verloop van de plechtigheden, zoals op de Waalsdorpervlakte, de Leusderheide en Apeldoorn.

PCKMar generaal-majoor André Peperkoorn bezocht het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. CKMar woonde op 10 mei eveneens de jaarlijkse herdenking bij van de Slag om Ypenburg en het Militair Erehof legde daar een krans. 

Premier Rutte bezoekt de Bovenwindse eilanden

Op 13 en 14 mei hebben premier Rutte en staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een werkbezoek gebracht aan de eilanden Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten.

Rutte en Knops hebben de luchthavens bezocht en er is gesproken met de medewerkers van de KMar. Tevens nam de brigadeleiding deel aan een lunch met de delegatie. Daarbij werd onder meer gesproken over de grensbewaking en de voorbereiding op het aankomende orkaanseizoen, dat begin juni aanvangt.

De minister-president was onder de indruk van het Alpha Team op Sint Maarten en de wilskracht waarmee het personeel van de KMar zijn werkzaamheden na orkaan Irma heeft opgepakt en uitvoert. 

4.130 euro naar Stelvio for Life

Op woensdag 9 mei hebben zo’n 250 collega’s zich in hun eigen tijd de benen uit het lijf gefietst voor het goede doel. Tijdens een spinningmarathon op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn hebben zij maar liefst 4.130,- bijeen getrapt voor Stelvio for Life. Het geld is bestemd voor geïndividualiseerd kankeronderzoek. 

Van ‘s morgens 6.00 uur tot 21.33 uur werd er gefietst, door zowel teams als individuen. Beide categorieën zamelden minimaal 10,- per uur in. Namens de Marechausseeraad deden onder anderen mee CKMar, luitenant-generaal Harry van den Brink, C-LTC, brigadegeneraal Pieter Simpelaar, en C-OTCKMar, kolonel Frank Rippens.

De duur van de spinningmarathon, 15 uur en 33 minuten, komt overeen met de hoogte van de klim richting de Passo dello Stelvio (1.533 meter). Op zaterdag 1 september gaat ook dit jaar weer een team van de KMar de Italiaanse berg beklimmen. Collega’s kunnen dit goede doel financieel ondersteunen via één van de teamleden of via www.stelvioforlife.nl/donate/#/team (Koninklijke Marechaussee). De teller staat ondertussen al op ruim 17.000,-. 

Open dag hulpdiensten Leiden

Op zondag 3 juni houdt Leiden voor de tweede keer een open dag voor alle hulpdiensten. Naast de initiatiefnemer – de Nationale Politie – zijn ook de Mobiele Eenheid, brandweer, reddingsbrigade, ambulancedienst, Rode Kruis, bergingsbedrijven én de KMar aanwezig. Het doel van deze dag is om in een ontspannen sfeer met name de jongere burgers kennis te laten maken met de verschillende hulpdiensten in en rondom Leiden.

Een aantal collega’s van het eskadron Hoog Risico Beveiliging staat er om vragen te beantwoorden en uit te leggen wat de KMar in het algemeen, en de HRB in het bijzonder, zoal aan bewaken en beveiligen doet. Met 2 gepantserde voertuigen erbij en in volledige uitrusting gekleed, zijn ze niet te missen. Het programma loopt van 11.00 uur tot 17.00 uur en vindt plaats aan de Amphoraweg.

Commando-overdracht TalenCentrum Defensie

Jessica Zonneveld-de Vries heeft eind mei het commando over het TalenCentrum Defensie (TCD) overgedragen aan KMar-kolonel Jan-Carel Annevelink. De ceremonie vond plaats op de thuisbasis van het TCD: de Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda.

Zonneveld nam sinds 14 december 2017 het commando waar - na het functioneel leeftijdsontslag van kolonel Miepke Bos-Bakx - en stuurde aan op koersbehoud. Een van de speerpunten was: een sterk merk zijn. “Ik durf te stellen dat we dat zijn; zeker 98% van de taalbehoefte gaat inmiddels rechtstreeks naar het TCD.”

Zonneveld bedankte met name de medewerkers van het TCD voor de gezamenlijkheid die ze had ervaren in het bereiken van de doelen. Ze richt zich de komende tijd weer meer op interne TCD-vraagstukken om daarmee de basis te leggen voor een volgende stap: een structurele, krijgsmachtbrede aanpak op het gebied van taal onder de aandacht brengen, oftewel: taalbeleid Defensie.