Gao, Mali

Voor vertrek in Eindhoven: wachtmeester-1 Eelco, kapitein Giel, adjudant Saskia en opperwachtmeester Ben.

"Eind 2013 besloot het kabinet een bijdrage te leveren aan de VN-missie MINUSMA in Mali. Als doorvoerland in de Sahel-regio is stabiliteit in Mali van groot belang om dreigingen voor Europa tegen te gaan, zoals terrorisme en irreguliere migratie. Nederlandse militairen worden sinds 2014 ingezet in de steden Bamako, Gao, (niet meer in Timboektoe) en Kidal. Ook de KMar is van de partij, met twee collega's in Bamako en twee in Gao. Wij zorgen voor de militaire politietaak. Momenteel is rotatie 11 hier geplaatst en 12 is zich aan het voorbereiden.

In Gao zijn detachementscommandant en Hulpofficier van Justitie (HovJ) kapitein Giel en opperwachtmeester Ben waakzaam, in Bamako zijn dat HovJ adjudant Saskia en wachtmeester-1 Eelco. In Gao zijn we gelegerd op kamp Castor, samen met collega's van het Duitse leger. Buiten het feit dat het hier erg warm is en nog warmer kan worden - denk aan minimaal 40 graden in de schaduw - is het hier in Mali goed toeven. Je went goed aan de warmte, als je maar voldoende drinkt. Het werk verricht je over het algemeen op kantoor, waar het koel is. Het werk bestaat hoofdzakelijk uit opnemen van aangiftes, ongewilde schoten en adviseren, alsmede samenwerken met de Duitse MP-collega's.

Links: de ingang van Camp Castor in Gao. II Rechts: mouwembleem van MINUMSA.

Soms gaan we de stad Gao in. Dan kom je erachter hoe goed we het in Nederland hebben. Hier is niets, de mensen hebben niet veel; alles is oud en de straten liggen vol plastic afval. Bepaalde groepen leven van het smokkelen van mensen, wapens en drugs. De misdaad viert hoogtij doordat deze groepen proberen hele regio's in handen te houden vanwege de smokkelroutes. Het behouden van zo'n regio gaat vaak gepaard met geweld: raketten en kogels worden niet geschuwd. De bevolking houdt zich bezig met ondernemen en werken, maar de werkloosheid is hoog waardoor sommigen criminele activiteiten ontplooien om geld te verdienen. Smokkel is in Mali al eeuwen een inkomstenbron.

Links: een lokale woning in Gao. II Rechts: in Gao liggen de straten vol plastic afval

In Bamako verblijven de KMar-medewerkers Saskia en Eelco op Kamp Midgard. Nederland deelt het kamp met Duitse en Zweedse eenheden. Niet alle Nederlandse militairen verblijven overigens op Midgard. Enkelen wonen in de stad Bamako, zoals de Militairy Staf Officers (MSO) en de Individual Police Officers (IPO’s). Zij werken op het VN-hoofdkwartier in Bamako.

Overstekende geiten in Bamako.

In Bamako is het qua temperatuur minder warm dan in Gao, maar de luchtvochtigheid is extreem hoog. In Bamako houden wij ons vooral bezig met de werkzaamheden die voortvloeien uit onze artikel 4-taak: meetings op de ambassade, contacten onderhouden met de Nederlandse militairen in de stad en de MINUSMA-eenheden. Op Midgard zitten we op een kleine postzegel, dus de sfeer onderling is belangrijk. Er worden activiteiten georganiseerd en er wordt veel gesport. Kortom, het is goed toeven in Bamako."

Kapitein Giel
Detachementscommandant 'Artikel 4'
Kamp Castor, Gao