07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

KMarKort

KMar-roeier en –rolstoelbasketballer strijden op Invictus Games

Roeien met de riemen die hij had, dat deed wachtmeester-1 Johan van Etten wederom tijdens de 3e editie van de Invictus Games in Toronto. Van Etten deed mee aan het onderdeel indoor-roeien, maar viel net buiten de prijzen.

“Een medaille was mooi geweest, maar daarom draait het niet bij de Invictus Games”, vindt Van Etten. “Hier komen fysiek en geestelijk gewonde militairen in actie, voor wie het vaak al een uitdaging is om met sporten te beginnen. Iedereen die hier de eindstreep haalt, is een held.”

Ook chronisch zieke militairen nemen deel in de groep waaronder Van Etten valt. Hij heeft Multiple Sclerose (MS) , wat hem niet weerhoudt van intensieve sporten.

Ook KMar-medewerker Jack Pastora was weer van de partij. Vorig jaar in Orlando miste hij net een podiumplaats met het rolstoelbasketbalteam. Dit keer was het wel raak. Oranje moest in een zinderende finale pas in de slotminuut toegeven aan de gedoodverfde winnaar, ‘Team USA’ (51-55).

Aan de Invictus Games namen van 23 tot 30 september 550 atleten deel uit 17 landen. Nederland was present met 29 (oud-)militairen en 2 hulphonden. De volgende spelen staan volgend jaar oktober gepland in Sydney, Australië.

Johan van Etten in actie tijdens het indoorroeien (foto: sergeant-1 Eva Klijn)

Koning brengt werkbezoek aan KMar

Koning Willem-Alexander heeft begin oktober een werkbezoek gebracht aan de KMar. Hij bezocht enkele recherche-onderdelen op Schiphol. Bij aankomst werd de koning ontvangen door luitenant-generaal Harry van den Brink en brigadecommandant Recherche, luitenant-kolonel Roland Scheltes.

Het werkbezoek begon met een uitleg over de taken en werkzaamheden van de brigade Recherche. Hier werd ingegaan op de versterking van de opsporing. Vervolgens lichtte het Team Criminele Inlichtingen (TCI) zijn werkzaamheden toe. Aan de hand van een casus werd uitleg gegeven over het delen van informatie, bronafscherming en de samenwerking tussen het Openbaar Ministerie en het TCI.

Het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) ging vervolgens aan de hand van een vals identiteitsdocument in op de casus. Tot slot werd door het CargoHarc Team verteld hoe bijvoorbeeld verdovende middelen in pakketten worden opgespoord. Het werkbezoek werd afgesloten met een informeel samenzijn van een half uur waarbij verschillende collega’s aanwezig waren.

KMar in gesprek met Tunesië over veiligheid

De aanhoudende instabiliteit van Libië heeft invloed op de veiligheidssituatie in Tunesië. De Koninklijke Marechaussee  heeft - samen met haar partners uit de veiligheidsketen - de samenwerking met Tunesische autoriteiten opgezocht om deze ontwikkeling het hoofd te kunnen bieden.

Zo ging een Nederlandse delegatie begin oktober op werkbezoek naar Tunesië, onder leiding van Dick Schoof (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid). Vanuit de KMar sloot plaatsvervangend Directeur Operaties, kolonel Paul Vos en liaison officier in Tunesië Rob Stöcker aan. In Tunesië zijn gesprekken gevoerd met onder andere de nationale contra-terrorisme commissie, de Tunesische Politie en Nationale Garde en met verschillende ambassadeurs.

Het werkbezoek maakt onderdeel uit van de veiligheidsdialoog tussen Nederland en Tunesië. Volgend jaar brengen de Tunesiërs een bezoek aan Nederland. Hierbij zijn de verschillende veiligheidsthema’s opnieuw onderwerp van gesprek en worden samenwerkingsmogelijkheden geïnventariseerd. Daarnaast zijn werkbezoeken op operationeel niveau ingepland om expertise en kennis uit te wisselen.

HRB oefent op Van Brienenoordbrug

Eerder deze maand heeft de Hoog Risico Beveiliging op en rond de Van Brienenoordbrug geoefend in Rotterdam. De durf, daadkracht en het doorzettingsvermogen van de HRB werden bij de deelnemers zwaar op de proef gesteld. In de oefening werkte de HRB nauw samen met de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (vaar- en trainingsgroep) en de politie Haaglanden, partners waarmee de HRB ook in de dagelijkse operatie samenwerkt.

De oefening was zodanig opgezet dat de operators stress leerden herkennen en ervaren, zowel bij zichzelf als bij anderen. Dat is belangrijk, want in hun dagelijks werk kunnen ze te maken krijgen met stressvolle, gewelddadige situaties.

Koninklijke Marechaussee in internationale expositie

De Koninklijke Marechaussee is vanaf deze maand – samen met 45 andere gendarmeriekorpsen – vertegenwoordigd op een expositie in het nationale gendarmeriemuseum van Frankrijk. Onder de naam ‘les gendarmeries du monde’ exposeert het museum in Melun (ten zuiden van Parijs) uniformen, badges en wapenborden van alle deelnemende landen.

Nederland is vertegenwoordigd met vier tenues, een wapenbord van de oude brigade ‘t Harde, een ME-schild met marechausseelogo en diverse emblemen. Zo wordt in diverse talen uitgelegd wat het operationele en ceremoniële uniform van de KMar  inhoudt. Ook het BE-uniform en het uniform dat op missie in Mali wordt gebruikt, is in de expositie te zien. Het wapenbord dat wordt tentoongesteld, is het huidige wapenbord dat sinds 1907 in gebruik is. Het geeft het rijkswapen van het Koninkrijk der Nederlanden weer, met daaronder de tekst ‘Koninklijke Marechaussee’. Daarnaast worden diverse badges getoond die in gebruik zijn bij de Marechaussee.

De expositie duurt tot 15 juli 2018. Voor meer informatie over adres, openingstijden en tarieven, kijk op de website van het gendarmeriemuseum

4 procent meer voor defensiepersoneel

Onderhandelaars van Defensie en de 4 vakbonden zijn het eens geworden over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor het defensiepersoneel. Het defensiepersoneel krijgt onder meer een loonsverhoging van 4 procent: 2,5 procent met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017 en nog eens 1,5 procent per 1 januari 2018. Het onderhandelingsresultaat wordt aan de achterban voorgelegd.

Naast de loonsverhoging biedt het akkoord verbeterde mogelijkheden voor talentontwikkeling. Ook zijn er afspraken gemaakt over de nieuwe diensteinderegeling voor militairen en komt er voor hen een nieuwe pensioenregeling. Het te sluiten arbeidsvoorwaardenakkoord is geldig tot 1 oktober 2018.

Door het huidige personeelstekort wordt er veel van de medewerkers gevraagd. Er komen maatregelen om de instroom en doorstroom van personeel te bevorderen. Om ongewenste uitstroom van militairen in FPS-fase 2 tegen te gaan, komt er extra budget voor behoud. Daarnaast komt er extra budget om vrijwillig vertrek uit FPS-fase 3 te stimuleren, wat de doorstroom kan bevorderen.