02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

Bijbaan bij de KMar

'Je komt echt in een andere wereld'

Als de 23-jarige Sofie Geensen haar bachelor Psychologie heeft afgerond en haar blik richt op een studie Rechten, komt vader Geensen met een idee. Dat nieuwe programma Defensity College lijkt de majoor-reservist bij de landmacht echt iets voor zijn studerende dochter. Sofie hapt toe: “Het leek te mooi om waar te zijn”.

Defensie is in huize Geensen geen onbekende werkgever. "Papa begon als dienstplichtige in Libanon, werkte daarna een tijdje als fysiotherapeut, maar keerde als reservist terug bij Defensie", vertelt Sofie. "Hij is inmiddels 3 keer op uitzending geweest en bij zijn verhalen over die missies hing ik aan zijn lippen. Ook tijdens mijn studie hield ik interesse in Defensie, dus toen Defensity College zich aandiende was dat voor mij een schot in de roos."

Tijdens de moeilijke momenten ondervond Sofie veel steun van de groep.

Andere wereld

Defensity College is een nieuw vormingsprogramma dat jonge, slimme studenten een werkstudentschap, zeg maar bijbaan biedt op de werkvloer bij Defensie. Een dag in de week. Betaald. En als militair. Maar eerst moeten de studenten nog wel even de Algemene Militaire Opleiding-Reservisten (AMO-R) doorlopen. "Dat was wel even schakelen", erkent Sofie. "Van het ultieme studentenleven met volop feesten naar een militaire opleiding is echt een andere wereld. Ik ben er speciaal voor gaan trainen, zodat het met de conditie wel goed zat."

De AMO-klas op weg naar het belangrijkste moment: de diploma-uitreiking.

Avontuurlijke tijd

"Maar toch...ik heb het af en toe best zwaar gehad. Lig je daar onder je poncho in de regen, terwijl de spinnen over je lijf kruipen, brrr! Gelukkig heb ik veel steun aan de groep gehad, die trok je er op de moeilijke momenten wel doorheen. Uiteindelijk viel het me toch mee en heb ik een onwijs avontuurlijke tijd gehad."

Internationaal speelveld

Met het halen van de AMO wacht nu dus een werkstudentschap bij Defensie. Voor Sofie wordt dat de KMar: "Waarschijnlijk in het werkveld Bewaken & Beveiligen, maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Ik hoop op een werkplek op Schiphol, dat lijkt me echt fantastisch om in zo'n internationaal speelveld actief te zijn. Mijn studies Psychologie en Rechten vormen sowieso een wat typische combinatie, maar ze hebben wel beide raakvlakken met internationale veiligheid."

Eindelijk! Na een zware AMO krijg je dan toch dat felbegeerde diploma in handen.

Uit die bubbel

Sofie hoopt door haar bijbaantje bij de KMar meer inzicht te krijgen in haar eigen toekomst: "Ik zou best graag bij Defensie willen blijven, dus geeft dit me de ideale kans de verschillende mogelijkheden van binnenuit te inventariseren. Dit Defensity-programma is sowieso een aanrader voor studenten. Als student leef je vaak in je eigen bubbel, maar er is zoveel meer buiten dat studentenleventje. Ik kan wel zeggen dat door die militaire opleiding dit de beste zomer was die ik ooit heb gehad!"

Werkstudent bij Defensie

De ene studentenbaan is de andere niet. In 18 dagen Algemene Militaire Opleiding-Reservisten (AMO-R) leren de universitair studenten de militaire basisvaardigheden. Op die manier horen ze er echt bij: parttime militair. Deze bijbaan is geen stage. Het werk is niet gekoppeld aan een studieopdracht. En de student krijgt gewoon per uur betaald. Zie het als een parttime junior medewerker, zolang de studie duurt. Jonge slimme koppen binden aan Defensie en de student een bijbaan bieden die niet misstaat op zijn cv, dat is de strekking. Beide partijen hebben er baat bij.

Meer lezen over Defensity College en de oprichters? Lees dit artikel in de Defensiekrant via: https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2017/15/het-betere-bijbeunen-studentenbaan-bij-defensie

Tekst: Leo de Rooij   |   Foto's: Louis Meulstee