01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

KMar paraat bij DNB

'Bewaken en beveiligen tussen het publiek'

Een groepje jongeren loopt vertwijfeld rond De Nederlandsche Bank (DNB) in het centrum van Amsterdam. "Meneer, wij hebben hier zo een rondleiding. Weet u waar we moeten zijn?" vraagt hij aan een van de marechaussees buiten het gebouw. Marechaussee-2 Harry legt de jongen uit waar hij moet zijn. "Dank u wel", zegt de jongen beleefd en loopt door.

Harry is het inmiddels wel gewend: voorbijgangers stellen allerlei vragen of maken soms gewoon een praatje. "Wij werken midden in het centrum. Veel toeristen vragen de weg naar bekende locaties in de buurt, zoals de Albert Cuypmarkt, theater Carré of de Heineken Brouwerij. Je werkt tussen het publiek, dat is het leuke van deze locatie. Het houdt je werk afwisselend en je blijft alert."

Harry is een van de KMar-collega's die is ingezet voor de bewaking en beveiliging van DNB. De marechaussees voeren deze taak sinds begin september uit in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Marechaussee-2 Joel maakt zich op voor een controle van een naderend transport.

Naderend transport

Buiten het gebouw worden enkele marechaussees via de meldkamer op de hoogte gesteld van een naderend transport. Zodra het voertuig de straat inrijdt, maken zij de ingang van de bank vrij en controleren ze het voertuig. Ook houden ze de omgeving nauwlettend in de gaten. Ondertussen rolt het hek open en laat een civiele beveiliger van de bank de wagen binnen.

De collega's en de bedrijfsbeveiliging van DNB werken nauw samen. Beide partijen hebben elk hun eigen taken en bevoegdheden, maar ze communiceren veel met elkaar. Pelotonscommandant eerste luitenant Indra werkt hard om de twee beveiligingsorganisaties naadloos op elkaar te laten aansluiten. In het begin was het wennen aan elkaars procedures en terminologie, maar inmiddels zijn ze aardig op elkaar ingespeeld.

Marechaussees houden de veiligheidssituatie in en om de bank 24/7 in de gaten.

Predictive profiling

Marechaussees houden de veiligheidssituatie in en om de bank 24/7 in de gaten. Ze zijn getraind in predictive profiling: afwijkend gedrag herkennen, dit koppelen aan een mogelijke werkwijze en een dreigingsassessment doen. Ook in Amsterdam hebben ze zich een beeld gevormd van de omgeving: wat is de norm en wat wijkt af? "Op het eerste gezicht lijkt alles af te wijken", weet een van de marechaussees. "Maar in Amsterdam is dat normaal."

Het DNB-peloton is speciaal getraind voor deze inzet en kan snel op- en afschalen. Tijdens een 6-weekse opleiding hebben de marechaussees zich voorbereid op allerlei scenario's. Hoe grijp je in? Wat doe je? Ze hebben talloze casussen geoefend, maar tot op heden is het gelukkig rustig gebleven bij de bank. Ook stelden pelotonscommandant Indra en de bedrijfsbeveiliging van DNB een inwerkprogramma samen voor de kersverse marechaussees, dat speciaal was toegesneden op de werkzaamheden bij de bank.

Marechaussee-2 Joel: "Het werk bevalt goed; we werken met een mooi team."

Startersfunctie

Voor marechaussee-2 Joel is dit zijn eerste KMar-functie: "Het werk bevalt goed; we werken met een mooi team. Normaal gesproken kom je met een paar nieuwe mensen bij een bestaande club, maar hier zijn we allemaal nieuw. We kennen elkaar al van de opleiding." Ook Indra is blij met het team: "We hebben op de opleiding al een band kunnen opbouwen." De pelotonscommandant heeft samen met haar twee sectiecommandanten een eigen kantoor in de bank. “Zo ben ik overal van op de hoogte en weten de bank, ketenpartners en de collega's me makkelijk te vinden."

Pelotonscommandant Indra stemt de werkzaamheden af met de bank, ketenpartners van de bank, de politie en andere eenheden van de KMar.

Tekst: ritmeester Henny de Boer   |   Foto's: korporaal-1 Hille Hillinga